Categories: ΠΟΛΗ

Στο Rizom αντιμετωπίζουν τα φυτά σαν έργα τέχνης που αναπνέουν

O Vincent Theunissen και η Θάλεια Παρασκευά γνωρίστηκαν όταν ζούσαν στο Βερολίνο. Εκείνος Ολλανδός, εκείνη Ελληνίδα είχαν βρεθεί στην γερμανική πρωτεύουσα για να ασχοληθούν με τα εικαστικά και τον χώρο της τέχνης. Fast Forward μερικά χρόνια αργότερα, ο Vincent αποφασίζει να μετακομίσει στην Ελλάδα και η Θάλεια επιστρέφει και εκείνη στην Αθήνα. Έτσι, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και πάλι. Αυτή τη φορά όμως, όχι σε κάποια γκαλερί ή αίθουσα τέχνης, αλλά σε ένα ανθοπωλείο στα σύνορα Ακρόπολης και Νέου Κόσμου. Το Rizom άνοιξε τις πόρτες του λίγο μετά το τέλος της δεύτερης καραντίνας και δεν άργησε να γίνει αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τα φυτά και όχι μόνο. 

Μπαίνοντας κανείς στην σελίδα του Rizom στο instagram, διαβάζει στο bio πως πρόκειται για «Μια urban ζούγκλα που απλώνει τις ρίζες της κάτω από την Ακρόπολη. Μια γκαλερί φυτών, χειροποίητων κεραμικών και έργων τέχνης». Αυτές οι δύο φράσεις αποτυπώνουν ακριβώς τα όσα θα δείτε παιρνώντας την πόρτα του. Μια ζούγκλα γεμάτη φυτά που απλώνουν τα φύλλα τους παντού στον χώρο και περιμένουν αυτόν ή αυτήν που θα τα πάρει σπίτι του και θα τα φροντίσει όσο εκείνα του ομορφαίνουν τα δωμάτια. Μονστέρες, σανσιβέριες και κέντιες κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους θαυμαστές, που τις επιλέγουν όχι μόνο για διακοσμητικούς λόγους, αλλά και γιατί η φροντίδα τους αποτελεί για πολλούς ένα είδος θεραπείας. 

Το Rizom άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2021.

Ο ψηλοτάβανος χώρος έχει βιομηχανικά στοιχεία με ακάλυπτους τοίχους και μέταλλο.

Στο Rizom όμως, τα φυτά είναι απλώς η αφορμή, καθώς ο Vincent Theunissen και η Θάλεια Παρασκευά δεν ξεχνούν ποτέ την αγάπη τους για την τέχνη. Έτσι, συχνά ανάμεσα στα κασπό και τις γλάστρες με τα μεγάλα πράσινα φυλλώματα, θα φιλοξενούνται εκθέσεις νέων καλλιτεχνών και όχι μόνο. Άλλωστε και τα ίδια τα φυτά εδώ αντιμετωπίζονται σαν ένα έργο τέχνης. Είναι προσεκτικά διασκορπισμένα στον χώρο, το καθένα στην θέση που αναδεικνύει την ομορφιά του. Άλλα κρέμονται από το ταβάνι και άλλα λούζονται με φως στην βιτρίνα. Εδώ τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εκτός από τα εντυπωσιακά φυτά που κάνουν τον χώρο να μοιάζει με τροπική ζούγκλα, στο Rizom θα βρείτε χειροποίητα κεραμικά, από γλάστρες μέχρι και κοσμήματα, ενώ πρόσφατα φιλοξενήθηκε και χριστουγεννιάτικο pop up bazaar που είχε από vintage ρούχα, μέχρι και αποξηραμένα μπουκέτα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής. 

Εδώ τα φυτά αντιμετωπίζονται σαν έργα τέχνης που αναπνέουν.

Εκτός από φυτά, εδώ μπορείτε να αγοράσετε και χειροποίητα κεραμικά.

Μονστέρες, ζάμιες και κέντιες ομορφαίνουν τα σπίτια των μιλένιαλς που αντιμετωπίζουν την φροντίδα των φυτών σαν ένα είδος θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε την αναβίωση των φυτών εσωτερικού χώρου. Τα συναντάμε στα σπίτια φίλων, αλλά και στα αγαπημένα μας μπαρ και καφέ. Η Αθήνα γεμίζει με μικρές ζούγκλες που μας φτιάχνουν την διάθεση, ενώ προσθέτουν ζεστασιά και μια οικεία αίσθηση στα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε. Αυτή η ζεστασιά είναι εμφανής και στο Rizom, που παρόλο που είναι ένας βιομηχανικός χώρος, με ακάλυπτους τοίχους και έντονο το μεταλλικό στοιχείο, νιώθεις καλοδεχούμενος από την πρώτη στιγμή που θα μπεις μέσα. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν και το χαμόγελο της Θάλειας και του Vincent, που είναι πάντα πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν, παρόλο που όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, ακόμα και εκείνοι μαθαίνουν κάθε μέρα και κάτι νέο για τα φυτά και την φροντίδα τους. 

«Μια urban ζούγκλα που απλώνει τις ρίζες της κάτω από την Ακρόπολη. Μια γκαλερί φυτών, χειροποίητων κεραμικών και έργων τέχνης»

O Vincent Theunissen και η Θάλεια Παρασκευά. Εκείνος Ολλανδός, εκείνη Ελληνίδα, γνωρίστηκαν όσο ζούσαν στο Βερολίνο.

O Vincent Theunissen και η Θάλεια Παρασκευά έχουν πολλά σχέδια ακόμα για το Rizom, το οποίο όπως λένε είναι ένα συνεχές work in progress. Στο μέλλον ίσως θα μπορείτε εκεί να πιείτε τον καφέ σας, όσο ψάχνετε εκείνο το φυτό που θα ταίριαζε τέλεια στην γωνία του σαλονιού σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η αστική ζούγκλα θα συνεχίζει να μεγαλώνει.

Rizom: Βούρβαχη 3, Αθήνα 117 43
Τηλέφωνο: 21 0922 9367
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι