Categories: ΠΟΛΗ

Στο Line, την hot άφιξη των Πετραλώνων, μας συστήνουν το κρασί από την αρχή

Η Αθήνα μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στις ευχάριστες εκπλήξεις όσο αφορά την εστίαση. Υπάρχει έμπνευση, όρεξη και νέοι άνθρωποι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα και να στήσουν μαγαζιά που δεν αργούν να γίνουν στέκια. Και ενώ θα περίμενε κάποιος πως η πανδημία θα έβαζε την αθηναϊκή εστίαση στον πάγο, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Ενώ όμως, είναι πολλά τα νέα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν στις γειτονιές της πόλης, λίγα είναι εκείνα που γίνονται talk of the town πριν καν ανοίξουν τις πόρτες τους. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Line στον αριθμό 37 της Αγαθοδαίμονος, στα Κάτω Πετράλωνα, που συζητιόταν καιρό πριν υποδεχτεί τους πρώτες θαμώνες του.

Εκεί όπου κάποτε φιλοξενούταν η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, βρίσκεται τώρα το all day bar που εμπνεύστηκαν ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης του The Clumsies, του μπαρ της Πραξιτέλους που κατέχει αυτή τη στιγμή την τέταρτη θέση ανάμεσα στα καλύτερα μπαρ παγκοσμίως, μαζί με τον Δημήτρη Νταφόπουλο, συνδημιουργό των Three Cents, των artisanal αναψυκτικών που αγαπούν οι καλύτεροι bartenders της χώρας. «Επεξεργαζόμασταν την ιδέα για το Line, σχεδόν ενάμισι χρόνο», λέει ο Βασίλης Κυρίτσης. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα concept εξίσου δημιουργικό με τα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Να το εξελίξουμε. Δένουμε πράγματα μεταξύ τους με τρόπο που ίσως να μη έχει ξαναγίνει». 

Η μωβ Θεά του Έρωτα είναι δημιουργία του Sake.

Ανοίγοντας την πράσινη κουρτίνα, μπαίνεις στο νέο μαγαζί των Πετραλώνων.

Την διαμόρφωση του Line ανέλαβε το γραφείο των Nine Design, που σεβάστηκε τον αρχικό χώρο και έκανε παρεμβάσεις που ανέδειξαν τον βιομηχανικό του χαρακτήρα, κάνοντας τον παράλληλα με την προσθήκη μεγάλων πράσινων φυτών, να μοιάζει φιλόξενος και οικείος. Καθώς μπαίνεις στο Line, μια βαριά πράσινη κουρτίνα σε υποδέχεται και το μάτι πέφτει αναπόφευκτα πάνω στην εντυπωσιακή μακρόστενη μπάρα, αλλά εκείνη που κλέβει τις εντυπώσεις, είναι η μωβ Αφροδίτη της Μήλου. Η Θεά του Έρωτα εδώ είναι φιλοτεχνημένη από τον Sake και λειτουργεί ως tap για τις lager μπίρες που θα ζυθοποιούν οι ίδιοι στην Alea Brewing Co. 

Στόχος του Βασίλη, του Νίκου και του Δημήτρη, είναι το Line να λειτουργεί με μια όσο το δυνατόν zero waste φιλοσοφία, όπου καμία πρώτη ύλη δεν θα πηγαίνει χαμένη και όλα θα αξιοποιούνται. «Έχουμε πολλούς συνεργάτες που το όραμά τους έδεσε με το δικό μας. Θεωρούμε ότι στους καιρούς που ζούμε, αλλά και το μέλλον, ανήκει στις κοινότητες και στον κόσμο που συσπειρώνεται. Διαφορετικά μυαλά και διαφορετικές απόψεις, μπορεί να δημιουργήσουν κάτι πολύ όμορφο».  

Η μακρόστενη μπάρα είναι ιδανική για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί, αλλά και για να φας.

Η πρώτη ύλη έρχεται κατευθείαν από τους Έλληνες παραγωγούς και όλο σχεδόν το σύνολο των διαδικασιών γίνεται στο εργαστήριο, πίσω από το μπαρ. Εκεί είναι που ζυμώνονται και εμφιαλώνονται τα ξεχωριστά κρασία τους από σύκο, ρόδι, μήλο, ακόμα και μέλι. Εδώ η λίστα των κρασιών δεν χωρίζεται σε κόκκινα, λευκά και ροζέ, αλλά σε classic και fancy. Τα πρώτα είναι εκείνα που θυμίζουν περισσότερο τα κλασσικά κρασιά από σταφύλι, ενώ τα δεύτερα παραπέμπουν λίγο και σε κοκτέιλ. Από τα fancy κρασιά, θα παράγονται και τα βερμούτ που χρησιμοποιούνται στα κοκτέιλ. Τις ετικέτες των κρασιών, όπως και το logo, αλλά και τις υπόλοιπες γραφιστικές απαιτήσεις που έχει ένας χώρος σαν το Line, επιμελείται το δημιουργικό δίδυμο των el. et al, που κρύβεται πίσω από το branding πολλών αγαπημένων μαγαζιών της Αθήνας.

Τα κρασιά εμφιαλώνονται στο εντυπωσιακό εργαστήριο πίσω από το μπαρ.

Τα ψωμιά ζυμώνει η αυτοδίδακτη baker Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά.

Την κουζίνα και το μενού έχει αναλάβει ο ανερχόμενος σεφ Παύλος Κυριάκης. Οι γεύσεις είναι οικείες και τα πιάτα είναι φτιαγμένα για να γίνονται νοστιμότερα όταν βρίσκονται στην μέση του τραπέζιου και μπορείτε να τα μοιραστείτε με την παρέα σας. Μεγάλο ρόλο στο μενού του Line παίζει και το ψωμί, το οποίο έχει αναλάβει η αυτοδίδακτη baker Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά. Με παντζάρι, με σοκολάτα, με σκόρδο ή με σιμιγδάλι, εδώ το ψωμί είναι προζυμένιο και φουρνίζεται στο εργαστήριο του μαγαζιού από το πρωί. Και επειδή μιλήσαμε για zero waste φιλοσοφία και βιωσιμότητα, υποπροϊόντα που θα προκύπτουν από τις ζυμώσεις, θα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, ενώ τυχόν περισσευούμενες πρώτες ύλες της κουζίνας, θα αξιοποιούνται στα κοκτέιλ. Τις Κυριακές το brunch γίνεται αφορμή για ένα all day event, με δικό του μενού και μουσικές από τους φίλους του Line, επαγγελματίες DJ και όχι μόνο. 

Πολλά από τα στοιχεία του χώρου έχουν μείνει ίδια με σεβασμό στην ιστορία του.

Τις μέρες που ο αθηναϊκός ήλιος θα λάμπει και όσο οι θερμοκρασίες στην πόλη θα ανεβαίνουν, το αίθριο και ο κήπος του Line μοιάζουν ιδανικό για πρωινό καφέ ή ένα κυριακάτικο γεύμα με φίλους, αλλά και για πρώτο ραντεβού. 

Στον χώρο υπάρχουν πολλά αυτά που προσθέτουν μια welcoming αίσθηση.

Το αίθριο και ο κήπος είναι ιδανικά για τις ηλιόλουστες μέρες.

Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι