Categories: ΠΟΛΗ

Στο φετινό Plisskën θα φάμε καλά. Κυριολεκτικά.

Θυμάστε την εποχή που η υπόθεση «φαγητό σε ελληνικό φεστιβάλ» σήμαινε κακοψημένο σουβλάκι και μπαγιάτικο ψωμάκι; Ευτυχώς, δείχνει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ή τουλάχιστον αυτό ισχύει για το Plissken που άλλωστε από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι «παίζει» με διεθνείς όρους, και όχι απλώς στο συναυλιακό κομμάτι. Έτσι, λοιπόν, φέτος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το line-up του Food Court, ή για να το πούμε πιο απλά, όσο διαρκεί το φεστιβάλ θα φάμε (κυριολεκτικά) καλά, αφού θα μας ταϊζουν τα εξής καλά παιδιά: 

Food Truck

H περίφημη «παράνομη» καντίνα με τους γκεζλεμέδες που στην Ελλάδα σέρνει το χορό της παγκόσμιας τάσης με τις περιφερόμενες καντίνες. 

Φωτογραφία: Ινώ Κλώσση

«Ήθελα να φτιάξω ένα street food που τόσα χρόνια που εγώ δούλεψα στα γραφεία θα ήθελα να φάω», έλεγε πριν από λίγο καιρό στην Popaganda ο Γιώργος Γληνός. «Αποφάσισα ότι θα φτιάξωγκεζλεμέδες γιατί με είχαν εντυπωσιάσει ως φαγητό όταν πριν χρόνια αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι. Ήμουν 26 χρονών και μία μέρα χωρίς να ξέρω που πάω καβάλησα τη μηχανή μου γύρισα τη Μεσόγειο. Σε μία στάση στην Τουρκία, με φιλοξένησαν σε ένα σπίτι και έτσι δοκίμασα τους γκεζλεμέδες. Μου άρεσαν τόσο πολύ που δε μπορούσα να σταματήσω να τρώω». Χωρίς να είναι όμως σε θέση να φτιάξει ο ίδιος τη πίτα για τον γκεζλεμέ, έψαξε και βρήκε έναν Σύλλογο Ποντίων Γυναικών στα Γιαννιτσά, ενώ παρόμοια αναζήτηση έκανε και για τα υπόλοιπα προϊόντα του. Και όλα είναι εκλεκτά. Η φέτα από τον Καϊδάντζη στα Μεσόγεια, το κασέρι ΠΟΠ Μυτιληνιό, τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, και ο παστουρμάς από βιολογικό φιλέτο μοσχάρι Μιράν. Πέρα όμως από τους νόστιμους γκεζλεμέδες και τις φρεσκομαγειρεμένες σούπες, στο Food Truck θα δοκιμάσετε μεξικάνικη σοκολάτα με κακάο από ζαπατίστικους συνεταιρισμούς, τζίντζερ, τσίλι και κανέλα και ζεστό κρασί.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Sorolop

Οι άρχοντες του προφιτερόλ, του τσουρεκιού και του daiquiri.

Φωτογραφία: Αναστασία Σιώμου / asiomou.com

Ιθύνοντες νόες είναι ο Βαγγέλης, που τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε καρμικά με την φωτογραφία και ο Γκέντι, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με χόμπι κι ενίοτε επάγγελμα την μουσική (παίζει ακόμη μουσικές στην κονσόλα του Key bar με τον Νικήτα Μαντά ως Untitled, και του μπαρ Πραξιτέλους). Δύο καλλιτέχνες με ευαίσθητο ουρανίσκο-όπως μου είπαν χαριτολογώντας- οι οποίοι αποφάσισαν λόγω κρίσης να ασχοληθούν με κάτι δικό τους δημιουργικό κι εγένετο το Σορολόπ. Η καινοτομία που το κάνει να διαφέρει είναι η ελευθερία που δίνει στον επισκέπτη, να φτιάξει το γλυκό των ονείρων του σε οποιονδήποτε συνδυασμό επιθυμεί. Θες να πάρεις ένα ολόκληρο τσουρέκι, μία φέτα, με σοκολάτα ή παγωτό; Μπορείς. Θες να δοκιμάσεις ένα σουδάκι ή 100 κι αυτό μπορείς με σαντιγί ή χωρίς, με κρύα σοκολάτα από πάνω ή ζεστή (ναι προφιτερόλ με ζεστή κρέμα σοκολάτας που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή) κι αφού το φτιάξεις με το καλό, ακολουθεί το ζύγισμα (100 γρ. τσουρέκι κοστίζει 1,1 ευρώ, με σοκολάτα 1.4 ευρώ, ένα παγωτό χωνάκι -μία μπάλα- στα 1,20 ευρώ, με 2 μπάλες 2,00 και με 3 μπάλες 2,80 ευρώ ενώ με ζεστή σοκολάτα και μία μπάλα η τιμή πηγαίνει στα 1,60 ευρώ) ενώ για όσους επιθυμούν να παίξουν πιο λιτοδίαιτα στο μαγαζί σερβίρεται γρανίτα με μεταλλικό νερό (2,30 ευρώ) και δροσερό daiquiri (γενναιόδωρη ποσότητα στα 3,80 ευρώ) φτιαγμένα από χειροποίητα σορμπέ. Διαβάστε εδώ την αναλυτική γευστική…αυτοψία της Popaganda.


Foofoo Street Food

Tο food truck που μοιάζει βγαλμένο από τα αμερικανικά 60s.

Foo burger, Shawarma κοτόπουλο και ιδιαίτερες σούπες με κάθε λογής ζαρζαβατικό συνθέτουν το μενού της φουτουριστικής καντίνας που είναι συνήθως αραγμένη στο δημοτικό πάρκινγκ των Ιωαννίνων. Ευτυχώς για εμάς, οι νέοι σεφ επιλέγουν να εργαστούν σε μαγαζιά με ρόδες που από τη μία τους διευκολύνουν στις μετακινήσεις τους, από την άλλη εξυπηρετούν τη δική μας περιέργεια να τους γνωρίσουμε και να μας ταΐσουν φυσικά. 


Piggy-Popoulo

Άλλος για καλό καλαμάκι;

Θα μπορούσε να λείπει από ένα ελληνικό φεστιβάλ το αγαπημένο μας εθνικό γρήγορο φαγητό; Το στέκι των καλοφαγάδων στο Παγκράτι έχει ανάγει το σουβλάκι σε γκουρμέ υπόθεση και εμείς ανυπομονούμε να πάρουν φωτιά τα κάρβουνα. Σε αυτό το ψητοπωλείο, οι πατάτες κομμένες στο χέρι, οι πίτες (κανονικές και ολικής) που δεν πνίγονται στο λάδι, το χορτοφαγικό σουβλάκι με χαλούμι και το σωστά μαριναρισμένο καλαμάκι από χοιρινό λαιμό  είναι μερικές από τις επιλογές όσων τιμούν τα καρό του τραπεζομάντιλα.  Μη ζητήσετε γύρο μόνο, καθώς οι ιδιοκτήτες επιλέγουν αποκλειστικά ντόπια κρέατα και αποφεύγουν οποιοδήποτε προϊόν δε μπορούν να ελέγξουν διεξοδικά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Troo Food Liberation

Φεστιβαλική ωμοφαγία γίνεται; Στο Plissken όλα γίνονται.

Πρόκειται για μια κολεκτίβα που αντιπαθεί σφόδρα τη βιομηχανία κρέατος και γάλακτος, ενώ παραδίδει κατά περιόδους μαθήματα μαγειρικής, υποστηρίζοντας πως οι τροφές παίζουν κοινωνικό, συλλογικό, οικολογικό και πολιτικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Οι ωμοφάγοι της παρέας θα μας προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση, με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, δίχως χημικές ουσίες και επεξεργασίες φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή και στη μάνα γη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


INFO:

5-6 Ιουνίου, Κτίριο 56, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας: viva.gr/tickets/festival/plissken2015

plisskenfestival.gr

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή