Categories: ΠΟΛΗ

Στην Εν Αιθρία συναντιώνται οι μεγάλες παρέες, η καλή μπίρα και το νόστιμο φαγητό

Είναι κάποια μαγαζιά που καταφέρνουν αβίαστα να γίνονται τοπόσημα και σημείο συνάντησης, όχι μόνο για όσους έχουν την τύχη να μένουν κοντά τους, αλλά και για όσους συρρέουν από άλλες περιοχές, για να βρεθούν εκεί με φίλους και γνωστούς. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι και η Εν Αιθρία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μια μπυραρία που έχει συνδέσει το όνομα της με την περιοχή όσο καμιά άλλη. Στα τραπέζια της γεφυρώνεται το χάσμα των γενεών και μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τα όσα προσφέρει. 

Ανεβαίνοντας κανείς τις σκάλες του αρχοντικού του 1930 που φιλοξενεί την εμβληματική μπιραρία, το πρώτο βλέπει είναι οι πολύχρωμοι τοίχοι που σε καλωσορίζουν. Ο χώρος είναι νεανικός, φαν και άνετος, ενώ μοιάζει ιδανικός για ένα χαλαρό πρώτο ραντεβού ή μια έξοδο με την παρέα. Το εσωτερικό έχει ζωγραφιστεί ολόκληρο στο χέρι. Κλαδιά, λουλούδια και στοιχεία που θυμίζουν Ελλάδα, ξετρυπώνουν από τους τοίχους, τα κουφώματα και τα τραπέζια. Παντού κυριαρχεί το ξύλινο στοιχείο που προσδίδει στην Εν Αιθρία την αυθεντικότητα που έχουν οι καλές μπιραρίες, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει ζεστασιά και άνεση. Τις ηλιόλουστες μέρες και όχι μόνο, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, την μπίρα ή το φαγητό σας στο μπαλκόνι που την περικλείει σχεδόν ολόκληρη, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός, η πίσω αυλή με τα φυτά και την ανοιχτή οροφή, είναι the place to be.

Από το 2006 μέχρι σήμερα η Εν Αιθρία έχει ως αποστολή της να προσφέρει στους θαμώνες της τις καλύτερες μπίρες. Στον κατάλογο θα βρείτε πάνω από 100 ετικέτες, τόσο σε μπουκάλι, όσο και σε βαρέλι, ενώ οι άνθρωποί της δίνουν μεγάλη έμφαση και φροντίδα στην ελληνική μικροζυθοποιία. Βέβαια, από τη συλλογή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μοναστηριακές, weiss, μαύρες, βελγικές, τσεχικές, γερμανικές και πολλές άλλες, που θα σας βάλουν σε ένα ή και παραπάνω διλήμματα, μέχρι να αποφασίσετε ποια θα διαλέξετε τελικά.  Εδώ η καλή μπίρα είναι η κατάλληλη αφορμή για να μαζευτούν οι παρέες γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι και να γεμίσει ο χώρος γέλια και φωνές. Άλλωστε η εμπειρία λέει πως αν περάσεις μια φορά το κατώφλι της, γίνεται στέκι.

Εκτός όμως, από την μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, στην Εν Αιθρία θα βρείτε και όλα αυτά που τις συνοδεύουν. Η ποικιλία μπίρας με τα ζουμερά κρέατα, τα εκλεκτά ελληνικά τυριά και αλλαντικά και τα καλοψημένα ελληνικά λουκάνικα από μικροπαραγωγούς, είναι ιδανική για να συνοδεύσει ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένης βαρελίσιας. Από την άλλη υπάρχουν επιλογές και για όσους δεν προτιμούν το κρέας, όπως είναι η ποικιλία μανιταριών και λαχανικών ψημένων στη σχάρα με φρέσκα μυρωδικά και βαλσάμικο ροδιού. 

Ο πλούσιος κατάλογος της Εν Αιθρία δεν περιορίζεται μόνο στα φαγητά που έχουμε συνηθίσει να συνοδεύουν μια μπίρα, αλλά πάει ένα βήμα παρακάτω, με ευφάνταστα πιάτα, πάντα φτιαγμένα από τις καλύτερες πρώτες ύλες. Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών, τότε χρωστάτε στον εαυτό σας να δοκιμάσετε τις παπαρδέλες Εν Αιθρία με κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα και παρμεζάνα, σβησμένες σε γλυκό κρασί Μαυροδάφνης. Αν πάλι θέλετε κάτι που να θυμίζει θάλασσα τότε διαλέξτε τα σπαγγέτι τόνου με κάπαρη και φρέσκια σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με βασιλικό. Στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζει το χοιρινό κότσι στο φούρνο, μαριναρισμένο με φρέσκα μυρωδικά, σερβιρισμένο με papa’s fritas, λαχανικά φούρνου και σπιτική σάλτσα γλυκού κρασιού, αλλά και το κοτόπουλο κάρυ με φρέσκο κόλιανδρο, κάσιους και σόγια σως, σερβιρισμένο σπιτική τυροκαυτερή και φρέσκιες τηγανιτές ντομάτες. Και επειδή ένα γεύμα δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν συνοδεύεται από γλυκό, στο μενού θα βρείτε ζουμερή λεμονόπιτα με σιρόπι από φρουτόμπιρα και παγωτό αλμυρή καραμέλα, προφιτερόλ με λαχταριστά σουδάκια, βουτηγμένα σε κρέμα και γεμιστά και μους σοκολάτας, αλλά και άσπρο κορμό σεμιφρέντο με σάλτσα φράουλας και δυόσμου.

H Εν Αιθρία είναι ιδανική για πρωινό καφέ, αλλά και after office drinks. Από το πρωί μπορείτε να απολαύσετε εσπρέσο ή καπουτσίνο στο μπαλκόνι της ή να δοκιμάσετε πρωινό και brunch που προσφέρονται και τις εφτά μέρες της εβδομάδας. Βραστά αυγά που θυμίζουν πρωινό της μαμάς, με φρυγανισμένο ψωμάκι, φέτα, φρέσκια ντομάτα, ελιές, βούτυρο και μαρμελάδα, ομελέτα Εν Αιθρία με μπέικον, φρέσκια πιπεριά, φρέκισα ντομάτα και τυρί, αλλά και γλυκές σπιτικές τηγανίτες με μέλι, άχνη ζάχαρη και μερέντα, θα σας κάνουν να πάτε ξανά και ξανά. Όσο περνά η μέρα μπορείτε να επιλέξετε αραβική πίτα με τόνο, τυρί Philadelphia, ψιλοκομμένο αγγούρι, κάπαρη και φρέσκια ντομάτα ή ένα γίγας club sandwich με μπέικον, τυρί, ζαμπόν, φρέσκια ντομάτα και μαρούλι.

Εκτός όμως, από τις εκλεκτές ετικέτες μπίρας που την έκαναν να συζητιέται τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια και τις νοστιμιές που βγάζει η κουζίνα της, η Εν Αιθρία σε προσκαλεί και με το vibe που βγάζει ο ίδιος ο χώρος. Χειροποίητα τραπεζοκαθίσματα, δύο μπαλκόνια που προσφέρουν ιδιωτικότητα αλλά κι ένα μεγάλο μπαρ με οροφή που ανοίγει για το καλοκαίρι, δημιουργούν το ιδανικό open air σκηνικό για κέφι από το πρωί μέχρι το βράδι. 

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον αριθμό 4 της οδού Βρυούλων.

Εν Αιθρία: Βρυούλων 4, Νέα Φιλαδέλφεια
Τηλέφωνο: 21 0258 2751
Facebook | Instagram
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι