Η γνωριμία με το ανακαινισμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που βρίσκεται στο κτήριο της Νεοφύτου Δούκα, έγινε ένα βροχερό βράδυ, με τους δρόμους της Αθήνας να έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους. Το γεγονός όμως αυτό όχι μόνο δεν επισκίασε τη συνάντηση, αλλά αντίθετα έδωσε τη δυνατότητα, σε όσους αψήφησαν τον πεισματωμένο καιρό, να έρθουν σε απευθείας επαφή με το φως που εκπέμπει το κόσμημα – κληροδότημα του Νίκου και της Ντόλυς Γουλανδρή. Θα ακουστεί παράξενο, μα αυτό που αιχμαλώτισε αμετάκλητα το βλέμμα ήταν η δύναμη την οποία χάριζε το υπέροχο αίθριο του Στέλιου Κόη, στις λιτές επιφάνειες, αντανακλώντας και μετουσιώνοντας την απαλή φλόγα από το φως των κεριών. Κι αν αυτό το έκανε αξιοποιώντας το χαμηλό φωτισμό, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την κοσμογονική ενέργεια που θα δώσει στο χώρο, όταν θα το χαϊδέψουν οι ακτίνες του λαμπερού αττικού ήλιου.
Το ανανεωμένο Cycladic Café είναι το πρώτο επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης ανάπλασης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ενδεικτικό της ραγδαίας ανάπτυξης της εξωστρέφειάς του. Μέσα από τον εμπνευσμένο σχεδιασμό του τεχνητού φωτισμού από τη σπουδαία Ελευθερία Ντεκώ, τις καινοτόμες παρεμβάσεις της εταιρείας doxiadis+ στο χώρο (με την προσθήκη παράλληλων μαρμάρινων πάγκων και φυτών που αγγίζουν την οροφή του αιθρίου), αλλά κυρίως τη γευστική πανδαισία κυκλαδικών γεύσεων του menu που επιμελείται η Begnis Catering, το Cycladic Café ξεπερνά το συνηθισμένο, προσεγγίζοντας με σεβασμό και ανυπόκριτη χαρά τη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου.
Τα εδέσματα καλύπτουν όλες τις ώρες της μέρας, από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου έως τη λήξη του ωραρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί κανείς για πρωινό να απολαύσει (μαζί με τον μυρωδάτο του καφέ) συγκλονιστικά αυγά ποσέ με τρυφερό σπανάκι, πάνω σε χρυσαφένια τάρτα από πατάτες Νάξου ή να χαθεί στην τραγανή απόλαυση ενός σάντουιτς από φρεσκοψημένο ψωμί (ακόμη και από αλεύρι ζέας) γεμισμένο με εκλεκτά κυκλαδικά τυριά (το Σαν Μιχάλη αποτελεί εξ’ ορισμού ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα).
Εξαιρετική επιλογή για το μεσημέρι αποτελούν οι ανάλαφρες σούπες λαχανικών ημέρας – στο event, μάλιστα, σέρβιραν μια εκπληκτική παρασκευή από αγκινάρα, αποδεικνύοντας πανηγυρικά ότι το δύστροπο αυτό λαχανικό μπορεί να φαγωθεί και με άλλους τρόπους, πέρα από την κλασική version α λα πολίτα. Αποκάλυψη, επίσης, ήταν το πιάτο με λεπτές φέτες από Αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι «ψημένο» σε μαρινάδα από θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο και χυμό από πορτοκάλι, με ένα φίνο άγγιγμα από τζίντζερ και κάπαρη Σαντορίνης – συνοδεύτηκε με φρέσκια πράσινη σαλάτα με ψητή κολοκύθα και πληθωρικό χαλούμι. Εξαιρετικό συνδυασμό, επίσης, (και μάλιστα γλυκόξινο) αποτέλεσαν τα χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με βουτυράτο, πικάντικο σκοτύρι, επιμελώς τακτοποιημένα σε στρώμα βελούδινης ντοματένιας σάλτσας. Όμως το σήμα κατατεθέν του Cycladic Café δεν είναι άλλο από το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα, το οποίο «ξαπλώνει» γλυκά σε ένα αιθέριο πουρέ από αρακά, στολισμένο με σταγόνες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και αρωματικά λαχανικά με λεμόνι (tip: κανένας δισταγμός δεν πρέπει να προκύψει στην προσθήκη άφθονου φρεσκοτριμμένου μαύρου πιπεριού – οδηγεί στην απογείωση).
Οι γευστικές προτάσεις του Cycladic Café επεκτείνονται όπως είναι φυσικό και στον τομέα των γλυκών, τον οποίο προσεγγίζουν με φινέτσα γεύσεις που θα επιδοκίμαζε και ο διάσημος chef pâtissier, Eddie Bengghanem. Από το τραπέζι εξαφανίστηκαν, εν ριπή οφθαλμού μετά την εμφάνισή τους, τα εξής ποιήματα: Βελούδινη κρεμέ σοκολάτας γάλακτος jivara με μους κρέμα guanaja, εκρηκτική κρέμα πανακότα dulcey με κομποτέ μάνγκο και μπισκότο αμυγδάλου, τάρτα φιστικιού με μαρμελάδα φράουλας, αέρινη όπως τα γαλλικά macarons και κλασικό σιροπιαστό μπαμπαδάκι, μελωμένο με ώριμες φράουλες και φρέσκια σαντιγί. Το γευστικό αυτό ταξίδι συνόδευσε αξιοπρεπώς μια λίστα ελληνικών κρασιών από μικρούς παραγωγούς, με το λευκό «κρασί του Νησιού» να ξεχωρίζει για το μπουκέ και το δροσερό του χαρακτήρα. Κι όλα τα παραπάνω σε τιμές value for money.
H πρόσβαση στο Cycladic Café δεν συνεπάγεται την αναγκαστική επίσκεψη στα εκθέματα του Μουσείου, αλλά θα ήταν κρίμα – ανεξάρτητα από το αν είναι κανείς φιλότεχνος ή όχι – να χάσει την υπέροχη έκθεση «Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όµηρο στον Γαληνό», καθώς και τις μόνιμες συλλογές του. Η εν λόγω έκθεση εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεµβρίου στο κτήριο της Νεοφύτου Δούκα και οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τους 50.000, γεγονός εξαιρετικά ευχάριστο και ελπιδοφόρο για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το Cycladic Café, με τις συναρπαστικές ελληνικές γεύσεις του και τη χαρακτηριστική αέρινη οροφή γλυπτό – ταξίδι στο άυλο και άχρονο, δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη όπλο πολιτιστικής διπλωματίας σε αυτή την άοκνη προσπάθεια των υπευθύνων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διάδοσης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Info: www.cycladic.gr