Η ανανέωση των χώρων του πωλητηρίου και του café-restaurant στον Μουσείο Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς ξεκίνησε από τον χώρο του πρώτου, σε μια προσπάθεια να πάει ένα βήμα παραπέρα από το κάπως καθορισμένο, αυστηρό, κλασικό πλαίσιο που διέπει τα συνολικά τέσσερα πωλητήρια των μουσείων Μπενάκη.
Αυτό δε σημαίνει άρνηση του παρελθόντος του και των σταθερών καλλιτεχνών που συνεργάζονται χρόνια με το μουσείο αλλά μια εισροή νέων που ήδη μπολιάζει με καινοτόμες τεχνικές, πρωτοποριακά υλικά και φρέσκες ιδέες τον χώρο του design και του craft.
Η δύσκολη αποστολή της ανανέωσης ανατέθηκε στην αρχιτέκτονα Κωστάντια Μάνθου, που μελετώντας τον χώρο και τις ανάγκες του κατέθεσε μια συνολική πρόταση που περιελάμβανε και τον χώρο του café-restaurant που πλέον λειτουργεί με ανανεωμένο μενού με την υπογραφή του Τάκη Χριστοφιλέα του δειπνοσοφιστήριου αλλά και ως μπαρ σερβίροντας αλκοόλ.
Οι δύο πλέον χώροι συνομιλούν, δεν είναι αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον και πολλά από τα workshop που θα αφορούν το design και το craft αλλά και κάποια μικρά live θα γίνονται στον χώρο του café. «Έχει ενδιαφέρον σαν πρόταση ότι εδώ θα μπορείς να έρθεις να ψωνίσεις, να φας αλλά και να κάνεις κάτι ενδιαφέρον που δεν μπορεί να στο προσφέρει ένα mall ή ένα άλλο τυπικό μουσείο στην Ελλάδα. Το Μπενάκη στην Πειραιώς είναι ο ιδανικός τόπος για να γίνει μια τέτοια πρόταση».
Πώς ανανεώθηκαν οι προθήκες του πωλητηρίου; «Μέχρι τώρα το βάρος έπεφτε στο κόσμημα, λόγω της πολύτιμης συλλογής του μουσείου και της αξιόλογης ελληνικής παραγωγής. Βέβαια, το design και το craft συμπεριλαμβάνει το κόσμημα συνεπώς αυτό που χρειαζόταν ήταν μια ανακατανομή στο τρόπο που εκτίθενται τα αντικείμενα του μουσείου. Έτσι λοιπόν δεν συνομιλούν μόνο οι δύο χώροι αλλά και τα ίδια τα αντικείμενα, που μπορεί να μην είναι του ίδιας κατηγορίας, σε μια προθήκη».
Στο Μουσείο Μπενάκη ξέρουν ότι δεν πρέπει να βιαστούν. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί ένα εορταστικό τριήμερο που θα παρουσιαστεί το μεγαλύτερο μέρος των events και των workshops που θα φιλοξενήσει από τον νέο χρόνο ο χώρος σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Θέλουμε να λειτουργήσει ως πλατφόρμα. Το ξέρω ότι είναι μια έννοια πια πολυχρησιμοποιημένη αλλά νομίζω ότι όταν κάποιος καλείται να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα μουσειακό χώρο τότε βάζει τον εαυτό του σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και το κάνει διαφορετικά».
Στο café-restaurant, που έχει γίνει αισθητά πιο φωτεινό, με πιο έντονο χρώμα αλλά ταυτοχρόνως πιο μίνιμαλ, κάποιες παρέες απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους γεύμα (υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κρύα και ζεστά πιάτα και σε σαλάτες) σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα παρότι βρίσκονται μια ανάσα από την πολύβουη Πειραιώς.
Ο νέος χώρος του Pireos 138 είναι η απάντηση στην ερώτηση «Πού να πάω μετά το γραφείο, να πιω ένα ποτό, να τσιμπήσω κάτι και να δω, να ακούσω κάτι ενδιαφέρον, να ανοίξει το μάτι μου;». Τώρα ξέρετε.