Ποιοι καλλιεργούν το 2014 τσάι στον Όλυμπο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων;

Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, που κατάγονται από την Καρυά Ολύμπου, ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια να καλλιεργούν πραγματικό τσάι Ολύμπου. Ο Δημήτρης και ο Βασίλης Χαλκιάς, από τους πρώτους που ξεκίνησαν αλλά και ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή την προσπάθεια, κατόρθωσαν με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες να κάνουν το περίφημο τσάι Ολύμπου προσιτό σε όλους και μάλιστα καλλιεργώντας το με φυσικές μεθόδους στα 1000 μέτρα, στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την καλλιέργεια τσαγιού και βοτάνων; Ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια πηγαίνοντας στον Όλυμπο και μαζεύοντας τσάι του Ολύμπου με σκοπό να πάρουμε το γνήσιο σπόρο. Από το σπόρο αυτό σκοπεύαμε να φτιάξουμε φυτά που θα καλλιεργούνταν σε σχεδόν ίδιες συνθήκες, δηλαδή στα 1000 μέτρα με τελείως φυσικές μεθόδους, όπως φύονται και στον Όλυμπο. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον καλλιεργούνται σε χωράφι.

Συναντήσατε δυσκολίες; Η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη γιατί η επιτυχία από το σπόρο που μαζέψαμε στο να καταφέρουμε να γίνει φυτό ήταν 5 με 10 τοις εκατό. Αυτό συνέβη γιατί και εμείς δε γνωρίζαμε τη διαδικασία αλλά δεν ήξερε και κανένας γεωπόνος ή σχετική βιβλιογραφία ώστε να μας καθοδηγήσει. Κάναμε πολλά λάθη και από τα λάθη μας μάθαμε και έτσι χρονιά με τη χρονιά το ποσοστό ανέβαινε και έχουμε φτάσει στο 60 με 70 τοις εκατό.

Το τσάι που κυκλοφορεί στο εμπόριο γενικά είναι καλλιεργημένο ή έχει συλλεχθεί από το βουνό; Όλα τα τσάγια του εμπορίου είναι καλλιεργημένα γιατί απαγορεύεται για εμπορικό σκοπό να πουλάς τσάι που μάζεψες από τον Όλυμπο ή από οποιοδήποτε άλλο βουνό . Δυστυχώς όσοι μαζεύουν το ξεριζώνουν ενώ θα μπορούσαν απλώς να το κόβουν με ένα ψαλίδι ώστε να ξαναφυτρώσει. Υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με το τσάι του βουνού γιατί δε μπορεί να ονομάζεις τσάι του βουνού αυτό που καλλιεργείται σε μηδέν υψόμετρο! Ευτυχώς ο κόσμος σιγά σιγά αρχίζει να ξεχωρίζει το πραγματικο Τσάι του Βουνού!

Εσείς καλλιεργείτε στα 1000 μέτρα, με φυσικές μεθόδους; Επιλέγουμε να καλλιεργούμε φυτά τα οποία φύονται αποκλειστικά στον Όλυμπο με σπόρους που προέρχονται από το βουνό. Επιλέξαμε από την αρχή αυτό το δρόμο και έτσι πορευόμαστε αν και η ζήτηση αυξάνει συνεχώς. Στα χωράφια μας η καλλιέργεια γίνετε με απόλυτα φυσικούς τρόπους και τα κτήματα δεν είναι ποτιστικά. Επομένως αφήνουμε να συμβεί φυσικά όλο αυτό και, αν και χάνουμε σε ποσότητα, κερδίζουμε σε ποιότητα. Καλλιεργούμε με τον παραδοσιακό τρόπο, συλλέγουμε με το χέρι προσεκτικά και αποξηραίνουμε επίσης παραδοσιακά.

Πώς γίνεται η αποξήρανση; Έχουμε μια μεγάλη αποθήκη με ελάχιστο φως, καθόλου σκόνη και τεράστια δίχτυα. Εκεί απλώνουμε τα βότανα και ανάλογα με τις συνθήκες και το φυτό χρειάζονται περίπου 15 με 20 μέρες για να είναι έτοιμα. Οι μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αρωματικών φυτών τα αποξηραίνουν με διαφορετικούς τρόπους, εμείς έχουμε επιλέξει τον παραδοσιακό. Στη συνέχεια τα συσκευάζουμε και προμηθεύουμε τα καταστήματα εμείς οι ίδιοι, χωρίς μεσάζοντες.

Ποιος ιδιότητες έχει η ποικιλία τσαγιού που καλλιεργείτε; Στον Όλυμπο καλλιεργούμε την μοναδική ποικιλία του Ολύμπου Sideritis Scardica, με αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και πολλές άλλες ιδιότητες. Τελευταίες μελέτες σε γερμανικό πανεπιστήμιο αναφέρουν ότι δρα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο τσάι (Sideritis Scardica) γιατί εκτός από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες έχει και μοναδικό άρωμα. Απο πέρυσι δοκιμάσαμε να στείλουμε τα προϊόντα μας σε Ολλανδία, Αγγλία και Ουκρανία. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και μάλιστα από λαούς που το τσάι και γενικότερα όλα τα αφεψήματα είναι στην καθημερινότητα τους. Κάθε χρόνο αυξάνουμε σε στρέμματα τις καλλιέργειες γιατί η αγορά του εξωτερικού απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες.

Και από αρωματικά βότανα; Καλλιεργούμε και αρωματικά βότανα και συγκεκριμένα θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, λεβάντα, μελισσόχορτο, δυόσμο, μαντζουράνα, τίλιο, δάφνη, άγρια μέντα και βαλσαμόχορτο. Η σύσταση του εδάφους του Ολύμπου, δηλαδή το πετρώδες έδαφος, σε συνδυασμό με το υψόμετρο και το γενικότερο το μικροκλίμα του Ολύμπου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να καλλιεργήσει κανείς σχεδόν φυσικά.

Ορεινό Αγρόκτημα Ολύμπου Οικογένειας Χαλκιά
Ολύμπου Βότανα
Καρυά Ελασσόνας
τηλ. 6974302181, 6972700730

facebook.com/OlympouVotana

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη