Categories: FeaturedΠΟΛΗ

Paraphernalia, ένα υπέροχο μαγαζί στην καρδιά της Αθήνας

Αν κινείσαι κάπου ανάμεσα στις πλατείες Καρύτση και Κλαυθμώνος και βρεθείς μπροστά από τη βιτρίνα του Paraphernalia (Παραφερνάλια) στην οδό Παπαρρηγοπούλου 15, το πιθανότερο είναι να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, να αναρωτηθείς τι σημαίνει το όνομα του καταστήματος και, δεύτερον, να θες να μπεις μέσα, να περιεργαστείς, να θαυμάσεις και, φεύγοντας, να έχεις αποκτήσει κάτι που, σίγουρα, θα κάνει τους φίλους σου να σε ρωτήσουν πού και πώς το βρήκες. Το Paraphernalia είναι ακριβώς αυτό που εκφράζει το όνομά του –παρελκόμενα, σύνεργα, εξαρτήματα, συμπράγκαλα και  προσωπικά αντικείμενα

Την παράσταση κλέβει ο εντυπωσιακός παλιός πάγκος ξυλογλύπτη στο κέντρο του καταστήματος.

Ένα κράμα από διάφορα είδη, μοντέρνα ή παλιά, σπάνια ή σε πολλά αντίτυπα, καινούργια ή ανακυκλωμένα. Μια συνεχώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά κι ελκυστικά αντικείμενα με ιδιαίτερη αισθητική και ξεχωριστό design. Τα περισσότερα, βρίσκονται στην Αθήνα για πρώτη φορά και όλα τους έχουν συγκεντρωθεί βάσει προσωπικού γούστου και ύστερα από μεγάλη έρευνα των δύο ιδιοκτητών. Ο Γιώργος έχει σπουδάσει ηχοληψία και, επαγγελματικά, έχει ασχοληθεί με την επικοινωνία και την παραγωγή συναυλιών. Η Αγγελική είναι ιστορικός τέχνης με σημαντική εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί στο Λονδίνο, αλλά και σε οίκους δημοπρασιών (Tate Britain, Wallace Collection, Christie’s, Bonhams κ.α.). 

Ο Γιώργος, με την ίδια μάσκα της Sorochelab

«Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει ότι στο μαγαζί έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών που εκστασιάζονται με το χώρο Οι εννέα στους δέκα πελάτες, μου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί αυτά τα αντικείμενα και πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται εδώ μέσα. Δηλαδή, με ρωτάνε αν είναι στούντιο ή μαγαζί που πουλάμε πράγματα ή αν είμαστε αρχιτέκτονες ή διακοσμητές. Αυτό που συμβαίνει, είναι πως ό,τι βρίσκεται εδώ μέσα, το αντιμετωπίζουμε ως έργο τέχνης, μικρό ή μεγάλο», σημειώνει ο Γιώργος.    

Ο Γιώργος (… χωρίς τη μάσκα ελαφιού!)

«Η απόφαση να ανοίξουμε το κατάστημα, ήρθε με τον καιρό. Ωστόσο, η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τα ταξίδια μας. Και εγώ και η Αγγελική ταξιδεύαμε πολύ για επαγγελματικούς λόγους. Στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, συναντούσαμε πολύ όμορφα μαγαζιά με εικαστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Επίσης, σε μαγαζιά κι εκθέσεις που επισκεπτόμασταν, βλέπαμε πράγματα που, δυστυχώς, δεν είχαμε δει ή δε μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα. Δεν είμαι άνθρωπος που ψωνίζει συνέχεια, απλώς με ενδιαφέρει να βλέπω τα αντικείμενα ως έργα τέχνης. Μου αρέσει οτιδήποτε καλοσχεδιασμένο, όσον αφορά την αισθητική, την πρωτοτυπία και τη χρηστικότητά του. Δηλαδή, κοίτα… (μου δείχνει την Phrenology Head mug). Μοιάζει με μια απλή κούπα αλλά κοίταξε τις γραμμές της. Το γεγονός ότι έχει δύο γραμμές εδώ και το στόμιο μεγαλώνει έτσι, δεν είναι τυχαίο. Οι λεπτομέρειες παίζουν μεγάλο ρόλο σε όλα, άσχετα αν δεν τις παρατηρούμε».

Η Αγγελική με τρισδιάστατη μάσκα ελαφιού από τους σχεδιαστές της Sorochelab με ανακυκλωμένο χαρτί.

«Μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο, σε τετραγωνικά, χώρο για να στεγάσει την ιδέα μας, έκανα καθημερινό αγώνα δρόμου για έξι μήνες. Πραγματικά! Μου άρεσε πολύ η γειτονιά εδώ. Είναι τα μαγαζάκια με τα ηλεκτρικά και τις λάμπες στην Πραξιτέλους, το μετρό, το Πανεπιστήμιο, το Μοναστηράκι. Όλα αυτά. Βασικά, αναζητούσαμε ένα χώρο στον οποίο εμείς θα είμαστε καλά. Γι’ αυτό φτιάξαμε ένα τέτοιο κατάστημα και όχι κάτι άλλο που θα βγάζαμε περισσότερα χρήματα. Το νοικιάσαμε τον περασμένο Οκτώβρη και μέχρι τα μέσα Νοέμβρη το φτιάχναμε. Δεν πήραμε διακοσμητή. Ήμασταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ με τους μαστόρους και με προσωπική εργασία. Ανοίξαμε στα τέλη του Νοέμβρη. Θυμάμαι και την πρώτη μας πώληση! Ήταν ένα παλιό λουκέτο. Όταν ρώτησα την κυρία που το αγόρασε τι θα το έκανε, μου απάντησε Θα το βάλω σ’ ένα σπίτι που έχω στον Μυστρά, σε μια παλιά πόρτα που της ταιριάζει». 

Το τραπέζι που αρχικά ήταν πόρτα παραδοσιακού σπιτιού στο Ναύπλιο και οι εκδόσεις περιοδικών όπως CEREAL και BOAT.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ολιστική πρόταση. Δηλαδή, να έρθει κάποιος και να δει πράγματα που μπορεί να πάρει για το σπίτι του. Από διακοσμητικά, όπως ένα βάζο ή μία κλεψύδρα που μετράει το χρόνο, μέχρι και υλικά για να φτιάξει το δικό του φωτιστικό μόνος του με καλώδια, ντουί, λάμπες και άλλα εξαρτήματα που έχουμε. Από περιοδικά και νεσεσέρ για προσωπικά αντικείμενα υγιεινής, μέχρι τσάντες, μάσκες ύπνου και Yoga Bags με τα υφάσματα της Pijama από το Μιλάνο».

Αγγλική σειρά νεσεσέρ

Εμαγιέ κανάτα και κούπες της Spatterware

Παλιό λουκέτο-αντίκα από την Ινδία

Φωτιστικά οροφής από χάρτινες σακούλες, Αγγλίας
Φωτιστικά οροφής από χάρτινες σακούλες, Αγγλίας

Πρωτότυπες αγγλικές θήκες τύπου «φάκελος» για tablet και laptop

Χειροποίητα κοσμήματα σε minimal γεωμετρικά σχέδια, της Tom Pigeon από τη Σκωτία

«Όμως, δίνουμε μεγάλη σημασία και στα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό αποτυπώνεται σε όλη την επικοινωνία του μαγαζιού. Οι κάρτες και οι σακούλες μας, είναι από μεγάλα φύλλα ανακυκλωμένου χαρτιού που τα κόβουμε. Επίσης, όλο το branding είναι με σφραγίδες. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλαστικά ή έτοιμα τυπώματα κ.λπ. Τις σακούλες τις τυπώνω εγώ μία-μία με το χέρι! Όλα αυτά τα προσέξαμε πάρα πολύ. Ψάχνουμε πάντα για νέα προϊόντα και υλικά και φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με καλλιτέχνες, τεχνίτες, αρχιτέκτονες και κάθε ειδικότητας ευγενικούς ανθρώπους. Δίνω μεγάλη βάση στο κομμάτι των τεχνιτών γιατί, ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί τεχνίτες που, ενώ κάνουν πολύ καλή δουλειά, αδυνατούν να υπάρξουν σαν επαγγελματίες. Επίσης, αναφέρω επίτηδες τεχνίτες και όχι designers, γιατί ακούγοντας για ένα design μαγαζί σκέφτεσαι κάτι πολύ ακριβό, κι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις τιμές σε προσιτό επίπεδο».


Paraphernalia, www.paraphernalia.gr Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα, τηλ.: 213 0343663 // e-mail: info@paraphernalia.gr

Στοπ πόρτας από την Αγγλία

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 11.00-18.00

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-20.00

Χριστίνα Αγγελακοπούλου

Share
Published by
Χριστίνα Αγγελακοπούλου