Το ραντεβού με τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο αλλά και Νέα Υόρκη δόθηκε κι οι Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα απλών πολιτών στην παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα, ενόψει της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ με θέμα την κλιματική αλλαγή. Ο συντονιστής της διαμαρτυρίας στην Αθήνα, Πάνος Λουρίδας, μας εξηγεί πώς οι πολίτες μπορούν να γράψουν ιστορία.
Τι ακριβώς έγινε χθες την Κυριακή στις 21 Σεπτέμβρη; H Ελλάδα συμμετείχε στην παγκόσμια έκκληση για 100% καθαρή ενέργεια. Οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και άλλων Νομών ένωσαν τις φωνές τους με εκατομμύρια πολίτες απ’ όλο τον κόσμο στη μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην ιστορία.
Θεωρείτε ότι οι πολίτες έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να κάνουν μια καινούργια αρχή; Να σας κάνω μια ερώτηση πάνω στην ερώτηση σας; Τα πιστεύω μας τα υποστηρίζουμε. Σωστά;
Σωστά! Τώρα ας σκεφτούμε λίγο την ερώτηση σας ξανά και δώστε την απάντηση εσείς.
Η μέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο στην Αθήνα αλλά έχει παγκόσμια απήχηση.Σε ποιες άλλες χώρες συγχρονίζονται οι πολίτες στις πλατείες και στους δρόμους; Μεγάλες πορείες θα γίνουν σε Νέα Υόρκη, Ριο, Σύδνεϋ, Λονδίνο και σ’άλλες μεγάλες πρωτεύουσες. Με αποκορύφωση αυτή της Νέας Υόρκης όπου και γίνεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ. Στα 15 λεπτά ομιλίας της Avaaz στην σύνοδο κορυφής, θα παραδοθούν εκατομμύρια υπογραφές από 88 χώρες, με απαίτηση τη μία και μόνη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη: τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.
Τι να περιμένουμε ότι θα αλλάξει με αυτήν την κινητοποίηση; Τι θα καταφέρουμε; Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την κλιματική αλλαγή. Μέσα στην πόλη αποκομμένοι από την φύση, ένα χαλάζι μέσα στο κατακαλόκαιρο για εμάς είναι απλά γρατζουνιές στο αυτοκίνητο. Για ρωτήστε όμως έναν αγρότη. Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τον εθελοντισμό. Υπάρχουν Άνθρωποι εκεί έξω όπου παρά τα τόσα προσωπικά προβλήματα τους, αντί να μοιρολατρούν, Συνεργάζονται για το κοινό καλό.
Πιστεύετε ότι είναι αρκετή μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της συμμετοχής των πολιτών ή χρειάζεται μια διαφορετική καθημερινή προσέγγιση στο θέμα ώστε να αλλάξει η κατάσταση; Η Avaaz όπως και τόσοι άλλοι οργανισμοί που μάχονται καθημερινά για την ανθρώπινοι αξιοπρέπεια, για προστασία του περιβάλλοντος κτλ, δεν θα κλείσουν μετά τις 21 Σεπτέμβρη. Απλά ίσος είναι καιρός να τους γνωρίσει ο κόσμος και να δει ότι δεν είναι μόνοι. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Η επόμενη δράση ποια θα είναι; Για την κλιματική αλλαγή θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές δράσεις από τώρα σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις κορυφής και διασκέψεις.
Επιλέξατε την οργάνωση και τον συντονισμό της διαμαρτυρίας να γίνει μέσω των socialmedia. Γιατί αποφασίσατε κάτι τέτοιο; Ως Avaaz είμαστε ένας διαδικτυακός οργανισμός με σχεδόν 40 εκατομμύρια μέλη. Το διαδίκτυο με σωστή χρήση μπορεί να γίνει πολύ ισχυρό εργαλείο, για αυτό και οφείλουμε να το προστατέψουμε.