Categories: LARIZONA DREAM

Open Nights Festival

Υπήρξε τζαμί, βιβλιοθήκη, αρχαιολογικό μουσείο. Τώρα το Γενί Tζαμί της Λάρισας μετατρέπεται για δέκα μέρες σε πολιτιστικό χώρο πολλαπλών δράσεων. Στο μοναδικό σωζόμενο Μουσουλμανικό τέμενος της Λάρισας, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Open Nights, από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου. Το Open Nights είναι ένα διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και από φέτος σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. 

Το κεντρικό θέμα του είναι η Σκιά, η έννοια της οποίας  προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές. Η βάση του είναι μια ομαδική εικαστική έκθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού, διαλέξεις, προβολές και θα γίνουν εργαστήρια, βασισμένα όλα στο κοινό θέμα της Σκιάς. Το κτήριο θα φωτιστεί εξωτερικά προσωρινά,  προκειμένου να αναδειχθεί και να συνδιαλλαγεί τόσο με το θέμα του Φεστιβάλ όσο και με τα κτήρια που το περιβάλλουν. 

Το κτήριο, τετράγωνο στην  κάτοψη, αποτελείται από την αίθουσα προσευχής, που φωτίζεται από εννέα τοξωτά ανοίγματα και καλύπτεται με τετράριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Στην πρόσοψη τριμερής στοά στηρίζεται σε πεσσούς και καλύπτεται με τρεις ημισφαιρικούς θόλους. Στη βορειοδυτική γωνία της πρόσοψης υψώνεται ο μιναρές, που σώζεται μέχρι τον εξώστη. Το κτήριο διαθέτει νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση και η υλοποίηση του Φεστιβάλ είναι της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη η οποία επιστρέφει στη γενέθλια πόλη μετά από πολλά χρόνια σπουδών και δημιουργίας στο εξωτερικό και δεν συμβιβάζεται με τα δεδομένα.

“3 χρόνια, 3 φεστιβάλ! Η ανάγκη για συσπείρωση δύναμης και συνεργασία δημιούργησαν το φεστιβάλ που στοχεύει στον ανοικτό διάλογο των Τεχνών με την κοινωνία της Λάρισας. Για 10 μέρες καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται! Η βάση του είναι μια εικαστική έκθεση αυστηρά επαγγελματική. Το θέμα του φεστιβάλ αλλάζει κάθε χρόνο, φέτος το θέμα του είναι η Σκιά. Αρχικά, το θέμα προτείνεται ως κάλεσμα για δημιουργία και έτσι καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων ανταποκρίνονται. Η μίξη των έργων σε διαφορετικούς χώρους κάθε χρόνο όπως και η σύνδεσή τους με performances, διαλέξεις και σεμινάρια δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κάθε φορά αποτέλεσμα. Μια μίξη των τεχνών με εγκαταστάσεις, digital art, χορό και πειραματικές δράσεις”.

Και γιατί επιλέξατε το θέμα της Σκιάς και μάλιστα στο συγκεκριμένο κτήριο; “Ο καθένας κουβαλά τον ίσκιο του, συχνά χωρίς να τολμά να σταθεί απέναντι και να τον δει πραγματικά.. Η ψυχανάλυση, η φιλοσοφία ακόμα και η ιστορία βλέπουν στον ίσκιο τα κρυφά μυστικά και τις επιλογές που δεν κάναμε ή κι αυτά που δεν παραδεχόμαστε. Οι συναντήσεις μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι. Όσο βάρος κι αν κουβαλάμε, το μοίρασμα μπορεί να γίνει λυτρωτικό και ίσως μπορεί να βάλει μια καινούργια βάση πιο κοντά σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε ως άνθρωποι αλλά και ως σύνολο ανθρώπων. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε γιατί ο ιδιαίτερος χώρος του τζαμιού της πόλης γίνεται σημείο αναφοράς και συνάντησης. Η διαλογικότητα γίνεται πρωταγωνιστής και το κοινό ενεργός παραλήπτης. Ένας χώρος στο κέντρο της πόλης με δυνατότητες χρήσης ενός δυναμικού πολιτιστικού κέντρου. Με δύσκολη ακουστική, ιδανική όμως για ζωντανή μουσική και φωνή, με ψηλούς τοίχους που δέχονται απλόχερα εικαστικά έργα. Μια σκάλα που οδηγεί στον μιναρέ, φτιαγμένη θα έλεγε κανείς για νάνους. Ένα τζαμί που στα σκαλιστά του μέρη παντρεύει κίονες ιωνικού ρυθμού με την ημισέληνο…”.

O σχεδιασμός του εξωτερικού φωτισμού έγινε από τη φωτογράφο και σχεδιάστρια φωτισμού Εύα Νταραρά με την καλλιτεχνική συνεργασία του Δ.Ι. Τσουμάνη. “Εφήμερος φωτισμός ανάδειξης. Επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου. Πρόκειται για μία οπτική αφήγηση μέσω του μπλε χρώματος και των διαφορετικών εντάσεων φωτός και σκιάς. Το μπλε χρώμα περιγράφει την κίνηση από το φως στο σκοτάδι, καθώς είναι το μήκος κύματος που είναι πιο κοντά στο σκοτάδι. Το μπλε είναι το χρώμα της νύχτας στο Ισλάμ και για αυτό στις εναλλακτικές και μυστικές παραδόσεις όπως ο σουφισμός συμβολίζει το πέρασμα στο σκοτάδι, στη πορεία προς την εσωτερική μεταμόρφωση”.

Η εικαστική έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά 18:00- 22:00 με είσοδο ελεύθερη. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι εικαστικοί: Fab Jonkers, Zeger Reyers, Simone Waterman, Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Έλλη Κυριαζή, Ρούλα Αντωνοπούλου- Γιώργος Κουκουράκης, Λία Σταμοπούλου, Άρτεμις Διαμαντή (μουσική έργου: Θεόδωρος Καρκατσέλας), Μαρίνα Γούλα, Εύα Αθανασιάδου, Σοφία Τερζίδου, Νόρα Θεοδοσιάδου & ο φωτογράφος Άγγελος Χριστοφιλόπουλος. Αναλυτικό πρόγραμμα στο Facebook event

Εφήμερος φωτισμός ανάδειξης: Σχεδιασμός φωτισμού Εύα Νταραρά, καλλιτεχνική συνεργασία  Δ.Ι.Τσουμάνης 

Οργάνωση παραγωγής: OFF ART, Άννα Τσιανάκα 

Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Ντούλας, Γρηγόρης Καραφέρης

Video: Γωγώ Ταμπάκη 

Video post production: Λευτέρης Μπατζανούλης

Γραφιστικά: Κος Μαρκάτος

Αναλυτικό πρόγραμμα στο Facebook event

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη