Ο Βασίλης Τζιγκούρας, Λαρισαίος υδραυλικός που ζει στην Αθήνα, κάνει κάτι εξαιρετικό στον ελεύθερό του χρόνο: κατασκευάζει αμαξίδια για ανάπηρα σκυλιά. Για όσους δε γνωρίζουν, το κόστος της αγοράς ενός αμαξιδίου είναι απαγορευτικό, και έτσι πολλά σκυλάκια δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια απλή βόλτα. Ο Βασίλης δέχεται πλέον εκκλήσεις για βοήθεια σχεδόν καθημερινά, με τελευταία αυτή από τον Αρκτούρο, για να μελετήσουν μαζί τη δυνατότητα κατασκευής αμαξιδίου για μια αρκούδα. Ήδη σε ενάμιση μήνα έχει δημιουργήσει, αφού πειραματίστηκε αρκετά, περίπου 15 αμαξίδια, κάνοντας ευτυχισμένους τόσο τα σκυλάκια όσο και τους κηδεμόνες τους. Για να κάνει γνωστή τη δράση του, δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook, την +2 feet και έτσι έγινε ευρέως γνωστή η δική του κατασκευή, που δεν είναι αντίγραφο κάποιας άλλης.Στόχος του είναι να δημιουργήσει και ένα σωματείο ώστε να επεκταθεί περαιτέρω η βοήθεια σε ανάπηρα ζωάκια.
Το συγκινητικό με την περίπτωση του Βασίλη -και δεν το γράφω αυτό επειδή συμβαίνει να έχω και εγώ σκύλο και να ταυτίζομαι- είναι η αμεσότητα και η απλότητα που τον χαρακτηρίζει όταν μιλάς μαζί του και κυρίως όταν αντιλαμβάνεσαι πόσο παθιασμένος και δοσμένος είναι σε αυτό που κάνει, όντας και ο ίδιος φιλόζωος ουσιαστικά αλλά και κηδεμόνας ενός σκύλου. Η ιδέα του να κατασκευάσει αμαξίδια προέκυψε μετά από έρευνα σε YouTube, facebook και διαδίκτυο ευρύτερα. “‘Eβλεπα αναπηράκια στο εξωτερικό τα οποία αποκτούσαν δικό τους αμαξίδιο γιατί η κατασκευή του είναι διαδεδομένη. Και έτσι σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να γίνει και εδώ”. Αυτό που κάνει δεν είναι καθόλου εύκολο και χρειάζεται συνεχής ενημέρωση από τον κτηνίατρο γιατί το κάθε ζωάκι αναλόγως με την πάθησή του είναι μοναδικό. “Επίσης όμως θέλει και πολλές ώρες προσπάθειας συναρμολόγησης με τις σωληνώσεις, τα δεσίματα με τους ιμάντες και ό,τι άλλο σκεφτείς να βάλεις καινούργιο πάνω στο αμαξίδιο. Η ιδιότητά μου ως υδραυλικού με βοήθησε πολύ στην κατασκευή του σκελετού ο οποίος αποτελείται από υλικά της δουλειάς μου. Στα υπόλοιπα υλικά το ψάχνω και πράττω ανάλογα, για παράδειγμα έχω χρησιμοποιήσει εξαρτήματα από ποδήλατα ή skateboards.” Το κόστος για κάθε αμαξίδιο ξεκινάει από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, με το βάρος αλλά και την ηλικία του κάθε ζώου, δηλαδή περίπου το 1/6 της αξίας ενός εισαγόμενου αμαξιδίου.
Η διαδικασία που ακολουθεί για την κατασκευή, αφού δεχτεί μια κλήση από τον κηδεμόνα του ζώου, είναι να το επισκεπτεί προκειμένου να το μετρήσει και μετά να ενημερώσει τον κτηνίατρο και φίλο του Enea Dulali για την περίπτωση του κάθε ζώου. Μετά τις συμβουλές του κτηνιάτρου, αγοράζει τα υλικά και ξεκινάει την κατασκευή, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, παραδίδει το νέο αμαξίδιο στο ζωάκι και φυσικά δοκιμάζει μαζί την πρώτη τους βόλτα! Τον ρωτάω για το πρώτο αμαξίδιο που λειτούργησε και αναφέρει χαρακτηριστικά πως “το πρώτο περιστατικό ήταν με έναν γεράκο στο Παλαιό Φάληρο, τον Lupo. Όταν τελείωσε η πρώτη του δοκιμαστική βόλτα, άφησα για λίγο τα παιδιά που με βοήθησαν, πήγα σε ένα στενάκι παρακάτω και φλόμωσα στο κλάμα. Κάπως έπρεπε να ξεσπάσω.”