Categories: ΠΟΛΗ

O Soteur, η Σοφία Σουβατζόγλου και η Absolut γεμίζουν με χρώματα και όμορφα μηνύματα την Αθήνα

Στην όμορφη γειτονιά της Αγίου Μελανθίου στου Ψυρρή , στην καρδιά της πόλης, ένα mural σου τραβάει το βλέμμα και σε μαγνητίζει με τα ζωηρά χρώματά του. Ίσως ξεχάσεις για λίγο τον χρόνο όταν το αντικρίσεις και θα έχεις δίκιο, αφού αναμφίβολα θα κοντοσταθείς για να παρατηρήσεις με προσοχή αυτή την εντυπωσιακή σύνθεση που γίνεται ένα με τα κτίρια, τα καταπράσινα δέντρα και τον γαλανό ουρανό. 

Πριν από λίγους μήνες, ο πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης Soteur που δημιουργεί εδώ και χρόνια με πολλή αγάπη υπέροχα street art έργα, σε συνεργασία με την Absolut έβαλε τη βάση για το συγκεκριμένο mural περιμένοντας το… άλλο του μισό για να το δει ολοκληρωμένο. Η Σοφία Σουβατζόγλου, η καλλιτέχνης που αναδείχθηκε μέσα από τον διαγωνισμό δημιουργικότητας THE ABSOLUT MURAL, είναι εκείνη που κατάφερε να δει το έργο της να συμπληρώνει το mural του street artist και έτσι οι δυο τους πέρασαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τη διαφορετικότητα στο κέντρο της Αθήνας. 

Φωτογραφία: Bonelli Elena

Η Σοφία Σουβατζόγλου, τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές με το έργο της “Do You φιλ me?”, καταφέρνοντας έτσι να χαρίσει στη γειτονιά του Ψυρρή ένα πολύχρωμο μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων, σε έναν τοίχο που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει. 

Με καμβά την εμβληματική φιάλη της ABSOLUT, ο διαγωνισμός THE ABSOLUT MURAL είχε στόχο να εμπλέξει Έλληνες καλλιτέχνες σε μια δημιουργική διαδικασία αποτύπωσης του δικού τους οράματος για τη διαφορετικότητα, ομορφαίνοντας την πόλη με το ξεχωριστό τους έργο. Μια ακόμη πρωτοβουλία της ABSOLUT για να στηρίξει τους τολμηρούς καλλιτέχνες, όπως κάνει τα τελευταία 40 χρόνια, αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της, ότι: όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και ότι η διαφορετικότητά μας είναι που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, ωραιότερο και πιο πλούσιο. 

Η Σοφία επιλέχθηκε από μια επιτροπή έγκριτων προσώπων της τέχνης: τον Σωτήρη Φωκέα, γνωστό ως Soteur, που σχεδίασε το αρχικό μισό mural, τον Χάρη Τσέβη, διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο visual designer και την Ελευθερία Τσέλιου, ιστορικό τέχνης και ιδιοκτήτρια της Eleftheria Tseliou Gallery. 

«Αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί, ταυτόχρονα είμαστε και ίσοι», λέει και η ίδια η Σοφία Σουβατζόγλου, με τις κεραίες της ανοιχτές σε ερεθίσματα που θα της δώσουν το έναυσμα για δημιουργία. «Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη ζωή, διαφορετικά την τέχνη. Μπορεί να διαφέρουν η οπτική και τα θέλω μας, έχουμε όμως κοινές ανάγκες και αυτό μας ενώνει. Η Αθήνα γίνεται το σκηνικό στο οποίο βρίσκουμε τον εαυτό μας και ανακαλύπτουμε τους άλλους. Η διαφορετικότητα δεν μας χωρίζει, αλλά μας φέρνει κοντά σε μια νέα δημιουργική σύνθεση. Νιώθω πολύ τυχερή που κέρδισα στο διαγωνισμό δημιουργικότητας της Absolut, που είχα τη χαρά να εμπνευστώ από το μοναδικό έργο του Soteur και να δημιουργήσω ένα σχέδιο που αποτυπώνει το δικό μου μήνυμα για την διαφορετικότητα. Το να βλέπω το σχέδιο μου σε έναν τεράστιο τοίχο στο κέντρο της Αθήνας, για εμένα είναι σαν όνειρο».

Φωτογραφία: Bonelli Elena

Το mural δημιουργήθηκε με χρώματα της Airlite και μία 100% οικολογική και φωτο-καταλυτική βαφή, η οποία μιμείται τη δράση τής φωτοσύνθεσης των δέντρων, μετατρέποντας κάθε επιφάνεια σε φυσικό καθαριστή του αέρα. Έτσι, τα 72 τ.μ. του ABSOLUT MURAL μπορούν να εξουδετερώσουν τη ρύπανση από 2.160 αυτοκίνητα το χρόνο, γεγονός που κάνει την ύπαρξή του στην πόλη ακόμα πιο μοναδική και ακόμα πιο σημαντική.


Video: Bonelli Elena

Μέχρι την επόμενη βόλτα σου στη γειτονιά του Ψυρρή, μπορείς να απολαύσεις τη διαδικασία δημιουργίας του εντυπωσιακού mural στο making of video και μην ξεχάσεις όταν το αντικρίσεις, να μοιραστείς την εμπειρία σου με τα hashtags: #Absolut #ItsInOurSpirit #AbsolutMural.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA