Categories: LARIZONA DREAM

Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα

Στη Λάρισα διεξάγεται αυτές τις μέρες ένα διαφορετικό φεστιβάλ, με τίτλο “O Άη Βασίλης άργησε μια μέρα”. Εμπνευστής του ο μουσικός Δημήτρης Ακριβούλης. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολείται με την οργάνωση και την προώθηση αυτού του φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στην πορεία των ετών, και με την αυξανόμενη επιτυχία του φεστιβάλ, ο Δημήτρης ίδρυσε,μαζί με τη Μαίρη Θυμούλια, τους Artivistas, αισθανόμενοι την ανάγκη για επέκταση της δράσης. Πάντα με την πολύτιμη βοήθεια φίλων και εθελοντών, προχώρησαν στη δημιουργία μιας ομπρέλας κάτω από την οποία θα παρέχεται προστασία στο Φεστιβάλ, που αποτελεί την κύρια δράση και η οποία παράλληλα θα δώσει το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Στόχος τους είναι η τέχνη, σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεγγύη, να αποτελεί το ύψιστο μέσο για την αλλαγή της συνειδητότητας.Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Δημήτρη, πώς προέκυψε όλο αυτό;

Aρχικά είχα σκεφτεί μια Κυριακή να καλέσω συγκροτήματα της πόλης και να κάνω μια συναυλία στο χώρο του Stage με 5 ευρώ είσοδο και τα έσοδα να διατεθούν στον σύλλογο καρκινοπαθών. Η συναυλία έγινε και είχε ανταπόκριση από το κοινό οπότε τη δεύτερη χρονιά σκέφτηκα να οργανώσω όχι μόνο συναυλίες αλλά να μαζευτούν περισσότεροι καλλιτέχνες από πολλές μορφές τεχνών. Και έτσι κάλεσα τους Panx Romana, που είχαν χρόνια να κάνουν live, για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων που υπήρχε στο Πήλιο και δεν είχε θέρμανση. Ήρθε πάρα πολύς κόσμος, τόσος που δεν χωρούσε! Μετά άρχισε το φεστιβάλ να έχει απήχηση γιατί ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που συγκέντρωσε τρόφιμα. Είχα πάρει την ιδέα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Τι σημαίνει ο τίτλος “ο Άη ΒΑσίλης άργησε μια μέρα”; Και πώς ακριβώς λειτουργεί το φεστιβάλ; 

O τίτλος αυτός επιλέχτηκε γιατί σκεφτόμουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται ότι κάποιος συνάνθρωπός του έχει ανάγκη για βοήθεια μόνο στις περιόδους των γιορτών. Η φιλανθρωπία όμως δεν έχει ημερομηνία! Πάντα μας χρειάζεται ο συνάνθρωπός μας. Δεν πρέπει να θεωρηθεί κάτι ρομαντικό όλο αυτό. Είναι ακτιβισμός, είναι άρκετα ρεαλιστικό και συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια. Υπάρχει έντονη συμμετοχή του κοινού και εθελοντισμός και είναι ένα φεστιβάλ που δεν κρύβει τίποτα από πίσω γιατί δεν υπάρχει κανένα χρηματικό όφελος. Είναι το πρώτο πανελληνίως, no budget Festival με φιλανθρωπικό, αποκλειστικά, χαρακτήρα, και σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για ανθρωπιστικούς σκοπούς, την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας καθώς και την έκθεση αντικειμένων τέχνης, γλυπτικής, ζωγραφικής, χειροποίητων κοσμημάτων κτλ. Η παρουσία των καλλιτεχνών είναι δωρεάν, η συμμετοχή του κοινού επίσης. Το μόνο που ζητείται ευγενικά είναι η συγκέντρωση τροφίμων όπως αλεύρι, γάλα, ζάχαρη, ζυμαρικά, λάδι, μαρμελάδα, πελτές, ρύζι, φρυγανιές, όσπρια, κονσέρβες σε κιβωτούς τοποθετημένες σε ευδιάκριτα σημεία τέλεσης των εκδηλώσεων, προκειμένου να διανεμηθούν μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων σε συνάνθρωπους που βιώνουν πραγματική ένδεια.

Τι είδους αντιδράσεις συναντήσατε;

Πολύς κόσμος γελούσε με την ιδέα των τροφίμων γιατί τους φάνηκε παράξενο να έρχεται κάποιος π.χ. σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια συναυλία κουβαλώντας μαζί του τρόφιμα. Μαζεύουμε όμως πλέον 5 τόνους τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για την Ελληνική Παιδική Μέριμνα, σύλλογο που βοηθάει παιδιά των οποίων οι γονείς δυσκολεύονται οικονομικά να παρέχουν τροφή. Ακόμη, συνεργαζόμαστε και με το κίνημα Προσφέρω, εθελοντικό πρόγραμμα πολιτών της Λάρισας για τη σίτιση απόρων με τη βοήθεια επιχειρήσεων εστίασης και φαγητού. Εντυπωσιάζει επίσης το ότι δεν υπάρχει καμία κομματικοποίηση. Για μας χρειάζεται πολύς χρόνος. Πέρα από το ότι είναι απαιτητικό να οργανωθεί το φεστιβάλ, είναι εξίσου δύσκολο μετά να γίνει η διαλογή και το μοίρασμα όλων αυτών των τροφίμων.

Έχετε πάρει χρήματα και χορηγίες από φορείς ή ιδιώτες;

6 χρόνια τώρα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ! Δε μπορούμε να δεχτούμε χρήματα. Ζητάμε τρόφιμα. Τόσο απλό. Ο δήμος Λαρισαίων απλώς μας τυπώνει τις αφίσες και τα flyer, είναι η μόνη παροχή που έχουμε. Με έχουν προσεγγίσει και πολιτικοί λόγω της επιτυχίας της συγκέντρωσης των τροφίμων αλλά δεν θέλω καμία ανάμειξη με όλα αυτά γιατί είναι ψηφοθηρικό. Δεν είμαι κομματικοποιημένος, απλώς πολιτικοποιημένος. Εμείς ψάχνουμε κοινές γραμμές με ανθρώπους και καλλιτέχνες ώστε να προωθήσουμε το φεστιβάλ αυτό και σε άλλες πόλεις. Ήδη γίνεται στην Καρδίτσα, στην Κομοτηνή, στα Τρίκαλα και φέτος για πρώτη φορά θα πάει εκτός συνόρων, στη Γερμανία. Κάνουμε λοιπόν ένα ανοιχτό κάλεσμα σε ανθρώπους και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν αφιλοκερδώς, προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι ουσιαστικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη!

artivistas.wix.com/artivistas

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη