Categories: ΠΟΛΗ

Neon Raum: Το πιο δημιουργικό showroom της Αθήνας μόλις έγινε 5 ετών

Η πορεία ενός χώρου στο κέντρο της Αθήνας, στον δρόμο της Λεωχάρους και στον αριθμό 17, έχει αποδείξει ότι πρόκειται για είναι κομμάτι και σημείο συνάντησης της δημιουργικής και hip Αθήνας. Οι εμπνευστές του συνεργάζονται με σχεδιαστές «δημιουργικές προσωπικότητες που είχαν το “θράσος” να κυνηγήσουν τα όνειρά τους υπό δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Οι δημιουργίες που παρουσιάζουν είναι ένα κομμάτι του εαυτού τους το οποίο προσφέρεται στον κόσμο έπειτα από πολλές τρικλοποδιές».

Κι αυτό τα λέει όλα (σχεδόν) για το τι ήθελε να πετύχει το Neon Raum που όταν συνεργάζεται με κάποιο νέο brand, όταν διοργανώνει special sunday brunch ή πάρτι ξέρεις ότι αξίζει να το δεις.

Τα ρούχα νέων σχεδιαστών…

τα κοσμήματα (τα συγκεκριμένα είναι της Cat Black)…

και τα περιοδικά που βρίσκουμε στο Neon Raum μεταξύ άλλων.

Ταξιδεύοντας εκτός συνόρων πολλοί αναζητάμε τα concept stores, εναλλακτικά showrooms, δημιουργικούς χώρους με άποψη, τις κοιτίδες του street fashion. Το Neon Raum της Αθήνας είναι όλα τα παραπάνω αλλά και κάτι ακόμα αφού δεν αποτελεί απλά το δημιούργημα δύο καλλιτεχνών αλλά και μια ανοιχτή πλατφόρμα βασισμένη στην ιδέα της συνεργασίας, λειτουργεί και ως φωτογραφικό στούντιο. Μπαίνοντας στον χώρο της Νταϊάνα Βαρδαξή ή Cat Black και του Σωτήρη Τρέχα aka The Dreamer) καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ένα χώρο με μοναδικές δημιουργίες, κάθε μια από τις οποίες κρύβει μια ιστορία. Για όσους λοιπόν συμβουλεύεστε το app το Foursquare όταν φτιάχνετε βαλίτσες για κάπου αλλού, σημειώστε ότι ο χώρος της πόλης σας έχει την υψηλή βαθμολογία των 8,50 στα 10.

Εκείνη φτιάχνει κοσμήματα που είναι boho με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, εκείνος βάζει χρώμα και τυπώματα σε t-shirts, sweaters, χρηστικά αντικείμενα που μας ανεβάζουν τη διάθεση αποτελώντας κομμάτια τέχνης ενώ εκδίδει και το πανσεξουαλικό περιοδικό Fluffer Everyday, οι δημιουργίες με την υπογραφή τους είναι διαθέσιμες στο showroom. Πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνιά τους αισθάνονται πολύ τυχεροί που έχουν καταφέρει να συνεργαστούμε με περισσότερα από 100 διαφορετικά brand και σχεδιαστές, «κάθε ένας από τους οποίους έχει συμβάλει με το δικό του τρόπο στο τι είναι Neon Raum και τι σημαίνει για την Αθήνα ένας τέτοιος χώρος. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια δημιουργική πλατφόρμα επικοινωνίας όπου δημιουργοί και κοινό έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να γνωρίσουν την Αθήνα του σήμερα. Θέλουμε τα brands που περνούν από εμάς να είναι ιδιαίτερα και προσεγμένα. Επιθυμούμε να είναι δουλειές ανθρώπων που πρώτα να θαυμάζουμε εμείς έτσι ώστε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον καλλιτέχνη που βρίσκεται στο χώρο».

Οι εμπνευστές του Neon Raum, Σωτήρης Τρέχας και Νταϊάνα Βαρδαξή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θυμούνται τις προετοιμασίες, τα βαψίματα και τις εργασίες που έπρεπε να κάνουν, τις πρώτες τους μέρες στο Neon Raum πέντε χρόνια μετά; «Η ανάγκη προέκυψε κάποια στιγμή που θέλαμε να έχουμε μια δική μας έδρα, ένα δικό μας χώρο για να εκθέτουμε τα σχέδια μας και να δουλεύουμε. Ξεκινήσαμε συντροφικά, μια μικρή ομάδα ανθρώπων γεμίζοντας όλο και περισσότερο τα 120 τετραγωνικά μέτρα που αποτελούν το Neon Raum. Καλοί φίλοι που βοήθησαν να διαμορφώσουμε τον χώρο, νέες συνεργασίες με άτομα που είχαν τις ίδιες επιθυμίες και ανησυχίες με εμάς. Ήταν ένα μεγάλο ρομαντικό ξεκίνημα για εμάς». 

Ο δρόμος τους, η Λεωχάρους ήταν και είναι μέρος του το εμπορικό τρίγωνο, τον γνώρισαν σαν ένα μικρό στενό που συναντά την Κολοκοτρώνη και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα όμορφο πεζόδρομο γεμάτο με βιτρίνες εμπόρων κάθε λογής. «Η περιοχή έχει αλλάξει πολύ και δραστικά απ’ όταν εγκατασταθήκαμε, η γειτονιά σταδιακά ζωντανεύει, όλο και πιο πολύ. Αυτή τη στιγμή συνδυάζει με ένα πολύ γοητευτικό τρόπο μικρές παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις και παλιομοδίτικα  συνοικιακά μαγαζάκια και μάστορες που συνεχίζουν την τέχνη τους με “ανοίγματα” νέων ανθρώπων, καινούριες ιδέες και διάθεση για εξέλιξη. Έχουμε πολλή αγάπη για αυτό το γεωγραφικό κομμάτι στην καρδιά του κέντρου».

Πώς δημιούργησαν αυτό τον υπέροχο χώρο στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας;

Τον βρήκαν κάπως έτσι…

δούλεψαν μαζί με φίλους…

…και ιδού το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους επισκέπτονται σταθερά από την πρώτη μέρα που άνοιξαν. «Οι επισκέπτες μας είναι συνειδητοποιημένοι, αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να στηρίζεις τη νέα γενιά καλλιτεχνών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται κάθε μήνα για να γνωρίσουν τους καινούριους μας σχεδιαστές, μας επιλέγουν για τα εορταστικά τους δώρα, έρχονται στα πάρτι μας για να μοιραστούμε τις καλοκαιρινές μας ιστορίες και τα καθημερινά μας νέα. Χαιρόμαστε πολύ όταν συμβαίνει, η σχέση που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια μαζί τους  είναι πολύ σημαντική για τη μέχρι τώρα και μετέπειτα πορεία. Φυσικά είναι μεγάλος ο ενθουσιασμός και για τους τουρίστες που μας αναζητούν, οι οποίοι όλο και αυξάνονται».

Κάνοντας έναν απολογισμό εν όψει των γενεθλίων τους, αισθάνονται περήφανοι έχοντας  βοηθήσει πολλούς ανερχόμενους δημιουργούς στην αρχή της καριέρας τους. «Ήταν και ο σκοπό μας εξαρχής, γι’ αυτό αποφασίσαμε το 2013 να φτιάξουμε ένα χώρο που θα στεγάζει πολλά brands κι όχι μόνο τα δικά μας. Πολλά πράγματα δεν μας βγήκαν, αλλά έτσι μαθαίνεις, οπότε χαιρόμαστε γιατί δοκιμάσαμε αυτά που σκεφτόμασταν». Όμως και πολλά στοιχήματα που έβαλαν πέτυχαν περισσότερο απ’ όσο είχαν φανταστεί.

Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό άρχισαν να φέρνουν περιοδικά. «Ο έντυπος τύπος είναι μια κλασική αξία που δυστυχώς οι Έλληνες δεν αξιοποιούν όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να φοβούνται ότι ξένα “ακριβά” περιοδικά θα τους πιάνουν χώρο στα ράφια παρά ότι θα  τους αποφέρουν χρήματα. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό στην αγορά, καθώς πολλοί, ιδιαίτερα νέοι σαν κι εμάς, δεν έβρισκαν τα περιοδικά που ήθελαν. Ξεκινήσαμε με μια επιλογή τόσο γνωστών όσο και νέων τίτλων, και προς μεγάλη μας έκπληξη και ευχαρίστηση το κοινό ενθουσιάστηκε. Στο μέλλον σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε τη συλλογή μας και να προσφέρουμε φρέσκα έντυπα για κάθε κατηγορία αναγνώστη». Εκτός από τους στόχους τους εντός της Αθήνας, η Νταϊάνα Βαρδαξή και ο Σωτήρης Τρέχας θέλουν να επισκεφτούν πολλές πόλεις, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, όπως λένε.

To Neon Raum τη μέρα…

…και τη νύχτα.

«Στα πέντε χρόνια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις στιγμές. Ότι έχει συμβεί εντός του Neon Raum (και έχουν συμβεί πολλά) αποτελεί σημαντικό γεγονός για εμάς καθώς χρειάστηκε πολύ προσωπική δουλειά και αφοσίωση. Σίγουρα αυτό που δε θα ξεχάσουμε ποτέ είναι τα εγκαίνια μας, μια νύχτα όπου όλοι μας οι φίλοι μαζεύτηκαν στο “μαγαζάκι” μας για να γιορτάσουμε την έναρξη αυτού που τόσο σκληρά είχαμε προσπαθήσει να φτιάξουμε». Έχουν κάνει αρκετά πάρτι, πολλά από τα οποία έχουν τελειώσει αφού βγήκε ο ήλιος. «Πολλά ζευγάρια γνωρίστηκαν και πολλά ζευγάρια χώρισαν σε αυτά τα πάρτι! Και πέρα από τον χώρο της Αθήνας, έχουμε ταξιδέψει αρκετές φορές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προκειμένου να κάνουμε pop up shops. Πάντα θέλαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε ένα καινούριο κοινό, και κάνοντας το κάτω από την ομπρέλα του Neon Raum μας έδωσε μια άλλη δυναμική».

Neon Raum, Λεωχάρους 17, Αθήνα. Τηλ: 2130309860. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.