Άλλοτε καλούν τους Θεσσαλονικείς να κάνουν πόλεμο με μαξιλάρια στο κέντρο της πόλης κι άλλοτε να πετάξουνo o ένας στον άλλο μπογιές για να γεμίσουν με χρώμα την μέρα τους. Οι ιδέες τους ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους, τους βγάζουν από τα σπίτια τους και τους δίνουν την ευκαιρία για παιχνίδι, εκτόνωση και διέξοδο από την ρουτίνα. Ο Μάριο Ερμητικός μας μιλά για το πώς στήνουν τις δράσεις τους και πώς μπορεί ο καθένας να γίνει μέλος της ομάδας, SFINA
Πότε και πώς αποφασίσατε να συντονιστείτε ως ομάδα «Σφήνα»; Η ιδέα της Σφήνας γεννήθηκε στο μυαλό μου τέλη του 2007 και αρχές του 2008, σε ένα ταξίδι στην Στοκχόλμη με τον Κώστα Τερζόπουλο. Εκεί εκμυστηρεύτηκε ο καθένας τις σκέψεις και τα σχέδια του στον άλλο. Εκείνος για την δημιουργία της Γυμνής Ποδηλατοδρομίας και εγώ της Σφήνας. Εκεί δώσαμε τα χέρια και υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο, πως με την επιστροφή στην Θεσσαλονίκη ο καθένας θα ξεκινούσε την ιδέα και θα έβαζε μπροστά να βρει συνοδοιπόρους. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Πώς πήρατε το όνομα Σφήνα; Ποιος ήταν ο …νονός; Επιθυμούσα ένα όνομα εύκολο στην εκφορά του λόγου και φυσικά σχετικό με τον χαρακτήρα της ομάδας. Το αντικείμενο της σφήνας είναι κάτι το οποίο είτε χωρίζει, είτε ενώνει μπαίνοντας ανάμεσα σε άλλα. Η ομάδα Σφήνα εισχωρεί ανάμεσα σε ανυποψίαστους ανθρώπους και κάνει μία δράση. Στην Σφήνα το κομμάτι «χωρίζει» δεν υπάρχει, κρατήσαμε μόνο το κομμάτι που «ενώνει».
Αυτοπροσδιορίζεστε ως αφνίδιος όχλος με στόχο την δημιουργία καταστάσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος εμφανίζεται αιφνιδιαστικά δημιουργεί μία εικόνα, μία δράση, μία κατάσταση και μετά εξαφανίζεται. Το μανιφέστο μας είναι το εξής: Η SFINA είναι μία παρεμβατική ομάδα ανθρώπων, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία καταστάσεων. Άλλοτε υπερρεαλιστικές και άλλοτε παιχνιδιάρικες, αποσκοπούν στην διακοπή της ρουτίνας του αστικού τοπίου.
Οι άνθρωποι στις πόλεις έχουν ανάγκη από παιχνίδι χωρίς κανόνες; Αναμφισβήτητα. Ακόμα κι αν φοβούνται να εκφραστούν. Το παιχνίδι στις πόλεις προσφέρει κοινωνικοποίηση όπως και ανάκτηση δημόσιου χώρου. Χάσαμε σε λίγα μόνο χρόνια την έννοια της γειτονιάς. Κλειστήκαμε γρήγορα στα μικρά κουτιά. Οπότε είναι μία διέξοδος και μία δημιουργική εκτόνωση. Όσον αφορά τους κανόνες, όλα τα παιχνίδια έχουν. Δεν γίνεται χωρίς αυτούς.
Θα χαρακτηρίζατε παράτολμες τις ιδέες σας για την κάπως πιο μαζεμένη συμπεριφορά των Ελλήνων που δεν συνηθίζουν να εκτονώνονται δημοσίως; Παλαιότερα ίσως κάποιος να τις χαρακτήριζε κάπως έτσι. Για παράδειγμα όταν πρωτοξεκίνησε η ομάδα, το να βγει κάποιος με το μαγιό του και να απολαύσει τον καλοκαιρινό ήλιο πάνω σε μία πετσέτα, σε έναν από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, θα ακουγόταν από ανήκουστο έως γραφικό. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποια ταμπού έχουν καταρριφθεί από τότε και έχουμε κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ποια ήταν η πιο τρελή ιδέα που είχατε μέχρι στιγμής; Η επόμενη.
Πώς τα οργανώνετε; Διότι όλα τα events γίνονται σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Θεσσαλονίκης. Η οργάνωση γίνεται διαδικτυακά. Τίθεται το εκάστοτε σενάριο και ανακοινώνεται στην facebook σελίδα της ομάδας από όπου ξεκινούν συζητήσεις για την δράση.
Η ομάδα πότε συστάθηκε; Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος; Η ομάδα συστάθηκε το 2008 και κάποιος μπορεί να εμπλακεί με το να γίνει μέλος στο facebookgroup της Σφήνας.
Πόσο συχνά ετοιμάζετε καινούργια events; Δεν υπάρχει πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Όταν υπάρχει μία καλή ιδέα υλοποιείται. Χωρίς πιέσεις και πρέπει.
Η επόμενη ιδέα σε τι θα αφορά; Την έχετε σκεφτεί; Υπάρχει επόμενη ιδέα για το μέλλον, όμως οτιδήποτε νέο ανακοινώνεται πρώτα στην γκρούπ της ομάδας και αργότερα ευρύτερα.
Περισσότερα πρόσωπα στο mikrocosmos.gr