Το λογοτεχνικό καφέ Ποιήματα και Εγκλήματα των εκδόσεων Γαβριηλίδη

Ποιήματα και Εγκλήματα των Εκδόσεων Γαβριηλίδη

Master Σάμης Γαβριηλίδης

Est. 1988

Best Ο συνδυασμός εκδοτικού οίκου, βιβλιοπωλείου και καφέ.

Past Ξεκίνησα ως συνεκδότης των εκδόσεων «Πλέθρον» το 1975. Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης ξεκίνησαν επίσημα το 1988 και προσανατολιστήκαμε κυρίως στους Έλληνες λογοτέχνες. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον από τους φίλους και συνεργάτες μας, αλλά μεταξύ άλλων εκδίδουμε τα βιβλία των Θοδωρή Καλιφατίδη, Κώστα Ταχτσή, Μάριου Ποντίκα, Πέτρου Μάρκαρη και πολλών νέων στον χώρο της λογοτεχνίας.

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παραγωγή βιβλίου και παρότι θεωρούμαστε ένας λαός που δεν διαβάζει, υπάρχει ένα καλό κλίμα για να μπορούν και οι νεώτεροι δημιουργοί να βλέπουν τα έργα τους να εκδίδονται και με τον παραδοσιακό τρόπο, όχι μόνο μέσω διαδικτύου. Έχουμε μεγάλη παράδοση στην ποίηση, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, συνεπώς έχουμε και μεγαλύτερη ποιητική παραγωγή σε σχέση με την πεζογραφία.

Present Η βάση των προβλημάτων στη σχέση μας με το βιβλίο είναι η Παιδεία. Ο τρόπος που διδασκόμαστε μας κάνει να αντιμετωπίζουμε το βιβλίο ως δυνάστη και όχι ως φίλο ή βοηθό. Το δεύτερο ζήτημα είναι να κατορθώνουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, στην εξέλιξη της κοινωνίας. Το διαδίκτυο έρχεται και καλύπτει μία αναγνωστική ανάγκη. Η αγορά πάντα θα βρίσκει τις ισορροπίες της. Η Τέχνη δεν πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό πόρο ζωής γιατί προσαρμόζεται στην πώληση. Πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά, να είναι ο καλλιτέχνης περισσότερο ανεξάρτητος προκειμένου και η Τέχνη του να είναι πιο ελεύθερη. Στην ιστοσελίδα μας, έχουμε κάποιες ελεύθερες ψηφιακές εκδόσεις που το προτείνω και σε πολλούς νέους συγγραφείς γιατί είναι ο καλύτερος πλέον τρόπος χρήση του διαδικτύου.

Ο χώρος που βρισκόμαστε, Ποιήματα και Εγκλήματα (ή Poems n’ Crimes Art Bar όπως καθιερώνεται σταδιακά) άνοιξε το 2011 για να καλύψει τις νέες μας ανάγκες. Έτσι μας «βάφτισε» ο Μάρκαρης όταν συζητούσαμε για το μαγαζί και ταιριάζει με τη φύση των εκδόσεων καθώς ασχολούμαστε κυρίως με ποιήματα αλλά και αστυνομικά μυθιστορήματα.

Το κτίριο μας οδήγησε σε αυτές τις κινήσεις. Στο μυαλό μας ήταν και παραμένει να μπορούμε να παράγουμε βιβλία. Στον δεύτερο όροφο γίνεται η παραγωγή ενώ το βιβλιοπωλείο είναι στον πρώτο όροφο και το ισόγειο. Στον πρώτο όροφο υπάρχει χώρος όπου γίνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις ενώ στο ισόγειο και στον κήπο λειτουργεί το καφέ, ένας χώρος εστίασης. Εκεί διοργανώνονται και ορισμένες ζωντανές εμφανίσεις. Στα τραπέζια είναι απλωμένα βιβλία ακριβώς προτρέποντας τον κόσμο να τα ξεφυλλίσει ή να αναζητήσει κάποιο άλλο. Διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις, κυρίως εποχικές, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε κάποιους κύκλους εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Info Αγίας Ειρήνης 17, 210- 322 8839. Λειτουργεί Δευτέρα- Σάββατο 09:00-02:00 και Κυριακή 10:00- 18:00

Λήδα Αδαμάκη - Τράντου