Λίντο Οργανισμός: Ένα κακόφημο ξενοδοχείο έγινε ένας εντυπωσιακός πολυχώρος

Σε ένα από τα πιο κεντρικά και προνομιούχα σημεία της Λάρισας, απέναντι από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, στο ισόγειο ενός τριώροφου κτηρίου, λειτουργεί από το 2011 το καφέ και wine bar Κλίμαξ, δημιούργημα των Γιάννη Πέτρου και Αστέριου Γκανά. Το κτήριο, τυπικό παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’50, στέγαζε στους 2 πάνω ορόφους του το ξενοδοχείο Λίντο από το 1957. Το όνομα «Λίντο» στο ξεκίνημά του επιλέχθηκε, για να προσδώσει μια κοσμοπολίτικη αύρα στην τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα της «τουριστικής» Λάρισας και στην πορεία έγινε συνώνυμο της πονηρής και ύποπτης θαλπωρής του ώσπου και παρήκμασε οριστικά. Σε μια βραδιά οινογνωσίας της Κλίμακας, μια φωτογραφία όλου του κτηρίου που τραβήχτηκε από την ιδανική απόσταση και με το κατάλληλο φως, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε οι 2 φίλοι να αποφασίσουν αυτό που οραματίζονταν από καιρό: να δώσουν ένα τέλος στη “συγκατοίκηση” με το ξενοδοχείο και να διεκδικήσουν το χώρο ώστε να δημιουργήσουν έναν οργανισμό που θα προωθεί πολιτιστικές και άλλες δράσεις αλλά θα διαθέτει και χώρους συνεργασίας. Έτσι γεννήθηκε, μετά από πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατία, το Λίντο Οργανισμός. Σκοπός του Οργανισμού είναι η διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων – παρουσιάσεων με προσκεκλημένους επιστήμονες, καλλιτέχνες και γενικότερα επαγγελματίες στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν το επιστημονικό, καλλιτεχνικό ή επαγγελματικό τους έργο, ώστε να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό.

Α΄Επίπεδο: γραμματεία-πληροφορίες, θέσεις γραφείων συν-εργασίας, καθιστικοί χώροι και βιβλιοθήκη

“Μέσα από την υποστήριξη τέτοιων πρωτοποριακών προσπαθειών ανθρώπων, προσδοκούμε να βρουν αυτές την απαιτούμενη ανταπόκριση και να καρποφορήσουν, ώστε αφενός να προαχθεί η επαγγελματικότητα και η απασχόληση ιδίως των νέων ανθρώπων της περιοχής μας, αφετέρου να ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τα ανωτέρω αντικείμενα”. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην γνωστοποίηση των δράσεών τους ώστε, μέσα από την παρακίνηση της συμμετοχής, να επιτευχθεί η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η προώθηση της τοπικής και όχι μόνο ανάπτυξης. Η ομάδα συνεργατών του οργανισμού εργάζεται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελείται από νέους και έμπειρους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Καθένας τους, αν και προέρχεται από διαφορετικό γνωστικό και επαγγελματικό τομέα εξειδίκευσης, έχει σκοπό ο χώρος να αποτελέσει κυψέλη συνεργατικότητας, πεδίο προβληματισμού και ανταλλαγής γνώσης, τόσο στον επαγγελματικό προσανατολισμό, όσο και στον πολιτισμό.

Το Λίντο Οργανισμός ανακαινίστηκε ολικά από τον μηχανικό Νίκο Τσακίρη, που ανέλαβε την αποκατάσταση του κτηρίου και τη διαμόρφωσή του, τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και επίπλων Μαργαρίτα Ζαχαρή και τους αρχιτέκτονες Χρήστο Τέσσα και Στέλιο Ζερεφό που ανέλαβαν την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης και τη μελέτη του εξωτερικού φωτισμού.

“Οι χώροι των εγκαταστάσεων του ΛΙΝΤΟ – Επίπεδο 1 και 2, αλλά και η “πράσινη” ταράτσα μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση μικρές ή μεγάλες ομάδες ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες των εκδηλώσεων και υπάρχει η δυνατότητα και για ιδιωτικές εκδηλώσεις όπως meeting εταιριών, συνέδρια μικρής κλίμακας, ή απλώς μια συγκέντρωση με αφορμή την ομαδικότητα. Το κοινό περιβάλλον συνεργασίας δεν παρεμποδίζει την ατομική, ανεξάρτητη δραστηριότητα, αλλά επιδιώκει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών βάζοντας φρένο στην απομόνωση”.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο επίπεδο είναι χώρος συν-εργασίας, εκπαίδευσης και επιχειρηματικής αφετηρίας. Απευθύνεται σε εταιρίες, συλλόγους ή μεμονωμένους ιδιώτες με καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες και τους βοηθά να τις ολοκληρώσουν,να τις επεκτείνουν και να τις επικοινωνήσουν. “Κάθε δημιουργική ιδέα μπορεί να βρει εδώ πρόσφορο έδαφος στο δρόμο προς την υλοποίησή της. Ολοκληρωμένες υποδομές, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και άνετοι χώροι φιλοξενίας αποτελούν το σκηνικό στο οποίο ο καθένας μπορεί καθημερινά να μελετά, να εργάζεται και να συν-εργάζεται. Στον χώρο του πρώτου επιπέδου εκτίθενται μικροέπιπλα και αντικείμενα σπιτιού από την εταιρεία “shibui” με έδρα την Ελβετία. Ο όρος προέρχεται από τα Ιαπωνικά και αναφέρεται στην αισθητική του απλού και της διακριτικής ομορφιάς. Οι δημιουργοί είναι βραβευμένοι Έλληνες ντιζάινερς και όλα τα είδη είναι χειροποίητα”.

Το πρώτο επίπεδο των εγκαταστάσεων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για ατομική ή ομαδική εργασία, διάβασμα, επαγγελματικά ραντεβού, meetings και study groups. Ο χώρος είναι ενιαίος, ωστόσο, αν χρειαστεί, μπορούν να απομονωθούν συγκεκριμένα κομμάτια του για πιο κλειστές συζητήσεις. Εκεί θα βρείτε γραφεία και άνετες θέσεις εργασίας, όπως επίσης δύο χαλαρούς καθιστικούς χώρους και βιβλιοθήκη. Στην είσοδο του χώρου στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται και η γραμματεία, που  προσφέρει πληροφορίες και βασική υποστήριξη στα μέλη και στους συνδρομητές του οργανισμού.

Β΄Επίπεδο: Μικρή σκηνή, χώρος ακροατηρίου 50 θέσεων

Στο δεύτερο επίπεδο οργανώνουμε και φιλοξενούμε δράσεις πολιτισμού με κύριο μέλημα την εκλεπτυσμένη ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από το άγχος της εμπορικότητας και της μαζικότητας. Συναυλίες μουσικών σχημάτων, ομιλίες, συνεντεύξεις, workshops, θεματικά διήμερα και άλλες δράσεις που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας”. Εδώ φιλοθενούνται διαλέξεις, σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις και πολιτιστικά δρώμενα, όπως παραστάσεις και μουσικές συναντήσεις. Κεντρικό σημείο του χώρου αποτελεί η σκηνή, η οποία περιστοιχίζεται από τις θέσεις ακροατηρίου. Στο χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν έως 50 θεατές και είναι εφοδιασμένος με όλες τις απαραίτητες υποδομές (ηχητική εγκατάσταση, φώτα σκηνής, βίντεο-προτζέκτορα κ.λ.π.) και πρόσφατα και με πιάνο!

Η ”πράσινη” ταράτσα διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε αναλόγως, για να λειτουργεί ως εντευκτήριο και χώρος καπνίσματος των μελών καθ’ όλη τη διάρκεια όλο του χρόνου, και τους καλοκαιρινούς μήνες ως χώρος συναντήσεων – events, με ανεμπόδιστη θέα στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν βραδινές κλειστές συγκεντρώσεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ο οργανισμός επεκτείνεται πλέον και στη δημιουργία εκδόσεων. “Οι Εκδόσεις Λίντο / Λ5 έχουν σκοπό την παραγωγή και έκδοση υψηλής ποιότητας ειδικών εκδόσεων που παρουσιάζουν θέματα σε σχέση με την αρχιτεκτονική, τον οπτικό σχεδιασμό, την αστική παράδοση, τις εφαρμοσμένες τέχνες, θέματα σχετικά με την Δημιουργία και τον Πολιτισμό. Η ενσωμάτωση υψηλής ποιότητας προτύπων στον σχεδιασμό και στην παραγωγή των έργων αποτελεί αναγκαιότητα για μας ώστε να προσφέρουμε έργα διαχρονικής αξίας”.

Λίντο Οργανισμός Ηφαίστου 2, Λάρισα, τηλ. 2410532693
www.linto.gr
Facebook page

O αρχιτέκτων Χρήστος Τέσσας αναφέρει: “Οι εξωτερικές όψεις του κτηρίου είναι κατασκευασμένες από πελεκητή τσιμεντοκονία (αρτιφισιέλ), τεχνική που υπήρξε δημοφιλής στη χώρα μας. Όταν παραλάβαμε το κτίριο, οι αρχικές του όψεις είχαν αλλοιωθεί με συνέπεια και την αλλοίωση της αισθητικής του ταυτότητας. Η αρχιτεκτονική μελέτη και οι επεμβάσεις μας είχαν ως στόχο την επαναφορά της εξωτερικής τοιχοποιίας στην αρχική της μορφή. Αφότου τοποθετήθηκαν ικριώματα, οι όψεις καθαρίστηκαν από εξειδικευμένο συνεργείο, χωρίς να γίνει χρήση χημικών ουσιών”.

Βίντεο Παρουσίασης: Θέμης Παπανδρέου

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη