Categories: ΠΟΛΗ

Υπάρχει ένα μέρος στου Ψυρρή που αν έχεις νεύρα, πας κι απλά… τα σπας! Το λένε «Λίμπα»…

Απολαμβάνεις τον καφέ σου, πας για ποτό, ψάχνεις μέρη για να χορέψεις, παρακολουθείς αν βγήκε κάτι καλό στους κινηματογράφους την Πέμπτη, μαζεύεσαι με παρέες στο σπίτι για φαγητό και κους-κους. Σίγουρα υπάρχουν πολύ τρόποι να ξοδέψεις τον ελεύθερό σου χρόνο σε αυτήν την πόλη, όμως εδώ και μια εβδομάδα γεννήθηκε ένας νέος που κυριολεκτικά «τα σπάει». Το Λίμπα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται κι έχει σαν μότο του:

«Έρχεσαι, σπας, ξεσπάς».

Αρκεί να βρεθείς στην οδό Πιττακή, έχοντας το λιγότερο πέντε ευρώ στην τσέπη, ατελείωτη ενέργεια. Μπορείς, μάλιστα, να πάρεις μαζί σου ακόμη κι εκείνο «το κυπελλάκι του το μπλε με τη μπιγκόνια» που θέλεις να ξεφορτωθείς από τη διακόσμησή σου και να το κάνεις κομματάκια στέλνοντάς το στον τοίχο με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Μα τι είναι αυτό το rage room;

Κάνοντας τον γύρο της Λατινικής Αμερικής, δύο γυμναστές, η Έλενα Δρίβα και ο Σπύρος Τρικαλιώτης βρέθηκαν στην Αργεντινή αντιμέτωποι με ανθρώπους που έσπαγαν οθόνες και μπουκάλια. Όχι, δεν είχαν πέσει πάνω σε κάποια διαμαρτυρία που πήρε άσχημη τροπή, αλλά είχαν επισκεφθεί ένα  rage room. «Λίγο πιο χούλιγκαν κατάσταση από το δικό μας. Έσπαγαν πράγματα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι χωρίς καμία προστασία και ο χώρος ήταν αισθητά πιο dark από τον δικό μας.  Εκεί το αντιμετώπιζαν σαν ψυχοθεραπεία, εμείς το βλέπουμε περισσότερο σαν παιχνίδι».


Ο Σπύρος Τρικαλιώτης και η Έλενα Δρίβα δημιούργησαν μια δουλειά που, όπως λένε, ευχαριστιούνται να κάνουν.

Στην ελληνική εκδοχή του «δωματίου οργής», τα πράγματα είναι πιο νοικοκυρεμένα κι ευχάριστα. Κατεβαίνοντας τη σκάλα του αριθμού 6 στην οδό Πιττάκη, στον υπόγειο προθάλαμο του κατακίτρινου χώρου θα βάλετε την στολή εργασίας σας (επιλέξτε την ένα με δυο νούμερα μεγαλύτερη για ελευθερία κινήσεων), θα φορέσετε τα πλαστικά γαντάκια σας, απαραιτήτως γυαλιά κι ένα κράνος ασφαλείας για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Διαλέγετε το πακέτο αντικειμένων που σας ταιριάζει και το κάνετε σκόνη και θρύψαλα, επιλέγοντας τόσο τη μουσική όσο και το ένα από τα δύο δωμάτια που σας εκφράζει περισσότερο.

Σαν στο σπίτι σας θα νιώσετε…

Από σημάδι πως πάμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τουρίστες μέχρι στιγμής προτιμούν να τα σπάνε με κλασική μουσική ή συρτάκι, εμείς ήμασταν κάπου ανάμεσα στα δημοτικά και τους Prodigy. Όποια κ αν είναι τα μουσικά σας ακούσματα, είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι αρκεί να αντιμετωπίσετε το Λίμπα σαν μια εναλλακτική εμπειρία και όχι σαν ένα μέρος που θα βγάλετε τον χειρότερο σας εαυτό έχοντας την ανοχή του χώρου. «Τους νευριασμένους που θέλουν να ξεσπάσουν κάνοντας κακό, που θέλουν να έρθουν εδώ να αφήσουν όλη την οργή τους χωρίς ίχνος χιούμορ, δεν τους θέλουμε. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια νέα πρόταση εξόδου. Αν έχεις βαρεθεί τόσα χρόνια τους καφέδες, το σινεμά, το τρέξιμο, τώρα υπάρχει κάτι ακόμη που μπορείς να κάνεις».


Η Ζωή (Παρασίδη) τα σπάει

Σε περίπτωση που δεν θα σας ακούγεται πολύ ομαδικό, οφείλετε να γνωρίζετε πως στο δωμάτιο ζωγραφισμένο σαν στο σπίτι σας καθώς και σε εκείνο με τον στόχο – που κάνει πολύ ωραίο εφέ όταν σκάνε πάνω του τα γύψινα πιάτα- μπορούν να εισέλθουν μέχρι δύο άτομα για λόγους ασφαλείας. Όσο εσείς ζείτε μια «μπουκαλοκόλαση» (20 μπουκάλια στα 10 ευρώ), αναβιώνετε το «Ηλία, ρίχτο» (2 μπουκάλια, δύο κινητά τηλέφωνα, 2 κολωνάτα, 2 σφηνάκια και 2 πιάτα στα 15 ευρώ), τα κάνετε όλα «Ώπα» (10 μπουκάλια και 30 πιάτα στα 30 ευρώ) ή προκαλείται το απόλυτο «Χάος» (80 μπουκάλια, 2 τηλεοράσεις, 5 κινητά, 10 κολωνάτα, 10 σφηνάκια και 10 πιάτα στα 100 ευρώ) η υπόλοιπη παρέα μπορεί να σας καμαρώνει από το παραθυράκι της πόρτας, να σας τραβάει βίντεο, να σας ενθαρρύνει από το, διαθέσιμο προς χρήση, μικρόφωνο.

Αν θέλετε κι εσείς, κατεβείτε την σκάλα προς το υπόγειο του αριθμού 6

Τι έχουν όρεξη να σπάσουν οι μέχρι τώρα ταύροι σε υαλοπωλείο; «Έχει άχτι ο κόσμος φαίνεται να σπάσει μια τηλεόραση, πολλές για την ακρίβεια. Τους αρέσουν και τα βάζα, ευτυχώς, έτσι ώστε όλη η κακή τέχνη που υπάρχει στον πλανήτη να εξαφανιστεί σιγά – σιγά». Παιδιά που έχουν βρεθεί στον χώρο δείχνουν παραδόξως μια τάση να καταστρέψουν την κινητή τηλεφωνία, ενώ υπήρξαν φωνές που θα ήθελαν να πέφτουν τα θραύσματα πάνω στην φωτογραφία ενός πρώην συντρόφου ή του αφεντικού τους, ευτυχώς όμως το εκφράζουν έχοντας -προς το παρόν- σαρκαστική διάθεση.


Απολαύστε υπεύθυνα

Λίμπα, Πιττάκη 6, Ψυρρή. Τηλ: 6981373351
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη