Categories: ΠΟΛΗ

Ύμνοι και τροπάρια την εβδομάδα των παθών

Άγιος Γεώργιος, στον Λυκαβηττό

Αν έχεις γερά πνευμόνια και πόδια πανέτοιμα για ανάβαση, τότε κατεβαίνεις στο μετρό του Ευαγγελισμού ή παρκάρεις λίγο πιο κάτω (δεν θα βρεις όμως, να το ξέρεις) και παίρνεις τον πλακόστρωτο δρόμο για το συγκεκριμένο εκκλησάκι  που αποτελεί ιδανική επιλογή για το βράδυ της Ανάστασης. Κατάλευκο λες και ξεπήδησε από κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, με φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από τα πυροτεχνήματα και θέα όλη την Αθήνα στο πιάτο τότε σίγουρα άξιζε τον κόπο της ανάβασης.

Άγιος Γεώργιος, στην πλατεία Καρύτση

Στο κέντρο της πολυσύχναστης, ήδη από τη δεκαετία του ’50, πλατείας βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία· το σωστό όνομα είναι Καρύκη και άλλαξε εξαιτίας του τσιτακισμού που χαρακτήριζε τους Αθηναίους στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως και να την λένε τελοσπάντων, αν βρεθείτε εκεί κοντά τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορείτε να δείτε περιφορά του επιταφίου συνοδευόμενη από το άγημα του ελληνικού ναυτικού, ενώ η τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό, θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι τους ύμνους και τα τροπάρια της εβδομάδας των παθών.

Αγία Ειρήνη, στην οδό Αιόλου

Η πρώην  ιερά Μητρόπολη της πόλης δεν γνωρίζει πλέον  ησυχία, αφού τα μαγαζιά που την έχουν περικυκλώσει είναι μονίμως γεμάτα. Ωστόσο αποτελεί συνηθισμένη επιλογή των out and about Αθηναίων πιστών, αφού εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ξακουστή και κοσμογυρισμένη  ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.

Παναγιά Καπνικαρέα, στην οδό Ερμού

Αποκλείεται να μην την έχει πάρει το μάτι σας κατεβαίνοντας τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού. Αν και μικρή, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέα χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και προσφέρει απέραντη άπλα γύρω από τον πεζόδρομο ούτως ώστε να μην υπάρχει στριμωξίδι την ώρα του Χριστός Ανέστη. Αν καταφέρετε και μπείτε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, μην ξεχάσετε να δείτε τις επιβλητικές τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου, που ενισχύουν το αίσθημα ευλάβειας που φέρνουν αυτές οι κατανυκτικές μέρες.

Αγία Τριάδα, στην οδό Φιλελλήνων

Γνωστή και ως Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών, η Αγία Τριάδα στην οδό Φιλελλήνων  αποτελεί σημείο συνάντησης λαών που μετοίκισαν στην πόλη μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης. Αν δεν την έχει πάρει το μάτι σας μέχρι τώρα, το Μεγάλο Σάββατο είναι μια πολύ καλή μέρα για να κάνετε τη βόλτα σας προς τα εκεί, αφού η τέλεση της θρησκευτικής λειτουργίας γίνεται στα ρώσικα, οι πιστοί καταφθάνουν με καλάθια γεμάτα με πασχαλινά εδέσματα προκειμένου να τα «διαβάσει» ο ιερέας ενώ παράλληλα μπορείτε να πάρετε ένα αγιασμένο αυγό από το καλάθι που βρίσκεται εντός του ιερού και να δείτε γύρω σας τις στολισμένες με υφάσματα εικόνες.

Στην επόμενη σελίδα: Πλάκα, Πολύγωνο, Κολωνάκι κ.α.

Page: 1 2

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη