Categories: FeaturedΠΟΛΗ

H λίστα της ημέρας (10/3/14)

ΘΕΑΤΡΟ: Οι Tελευταίες Hμέρες των Τσαουσέσκου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι εικόνες της καταδίκης και εκτέλεσης του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της γυναίκας του Έλενας το 1989 έχουν χαραχτεί βαθιά στο συλλογικό υποσυνείδητο των τηλεοπτικών θεατών. Επινοώντας μία νέα μορφή πολιτικού θεάτρου, ο Μίλο Ράου (γεν. 1977) και το Διεθνές Ινστιτούτο για τις Πολιτικές Δολοφονίες με έδρα το Βερολίνο και τη Ζυρίχη, «ζωντανεύουν», είκοσι χρόνια μετά, με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα, αλλά και το σκηνικό της δίκης χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων και αρχειακό υλικό.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 
Τηλ: 2109005800
21.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ: Φανερωμένες στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κούν

 Από τη Ζάκυνθο του 1821 μέχρι την επαρχία της Δικτατορίας και την Αθήνα του σήμερα, ένα κορίτσι έπρεπε να αρνηθεί το σώμα του και να ζήσει ως μία ασώματος κεφαλή ή μία “μέδουσα”. Είναι η δικιά τους ιστορία που θα προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε. Η Φανερωμένη είναι ένα κορίτσι, ούτε παιδί ούτε έφηβη, που ζει την ορμονική του έκρηξη στην καρδιά της χούντας των συνταγματαρχών. Σ΄ αυτή τη «μη ηλικία» η παιδική παντοδυναμία υποχωρεί και η πρώιμη σεξουαλικότητα έρχεται σαν πρόχειρο διαγώνισμα για αδιάβαστους. Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ’ αυτά τα νέα δράματα, προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της δικτατορίας. Η Ελισάβετ Μαρτινέγκου είναι η ιδανική συνομιλήτριά της, η δική μας Σιμόν ντε Μποβουράρ, η Νόρα μας του΄Ιψεν κι ας έζησε στη Ζάκυνθο ακούγοντας τον απόηχο της επανάστασης του 1821 “ξεχωρισμένη από την ανθρωπινή εταιρία, κατά το βάρβαρο και αφύσικο και απάνθρωπο ήθος της εποχής”.

Oι “Φανερωμένες” είναι δύο διαφορετικά κείμενα σε μία ενιαία παράσταση – η “Αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου και η “Φανερωμένη” της Ρούλας Γεωργακοπούλου.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Ερμηνεία: Μαρία Ζορμπά

Εμείς το είδαμε και έχουμε ολοκληρωμένη άποψη.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος , Κούν  Φρυνίχου 14, Πλάκα
21.00 μ.μ. (κάθε Δευτέρα& Τρίτη)
Τηλ: 2103222464
Eισιτήρια: 15 ευρώ-Γενική είσοδο
10 ευρώ-φοιτητικό, ομάδες, σύλλογοι, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ


ΕΚΘΕΣΗ: O Kήπος στο Ρομάντσο.

Η νέα έκθεση της Κατερίνας Κανά, Ο Κήπος έρχεται να παρουσιάσει ένα περιβάλλον σε διάδραση, μια ενορχήστρωση αντικειμένων και μορφών στο χώρο, όπου οι σχέσεις χτίζονται οργανικά και το βιωματικό υλικό κυριαρχεί.
Συμμετοχή: Πάνος Παπαδόπουλος, Albert Mayr, Nino Stelzl, Zoe Paul, Cesare Callegari, Δημήτρης Παπαδάτος, Χριστίνα Βασιλείου, El Greco’s, Berlin Brides, Lola’s Bad, Amateurboyz

Ρομάντσο,  Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια 
Τηλ: 2103425335
20.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ: Διαβολιάδα στο Bios

Η είδηση ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οι υπηρεσίες προχωρούν σε μείωση προσωπικού, πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία στη μεταεπαναστατική Μόσχα του 1921. Θύμα της νέας αυτής πραγματικότητας γίνεται σύντομα και ο συνετός υπάλληλος Κοροτκόφ, ο οποίος προσπαθώντας να βρει το δίκιο του, αναζητά τον αρμόδιο διευθυντή, ευελπιστώντας να ανατρέψει τη δυσμενή του θέση.
Η ομάδα Ubuntu, μετά τη Χαμένη τιμή της Katharina Blum, επιστρέφει στο ΒIOS με τη Διαβολιάδα του πρωτοπόρου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, μια επίκαιρη πολιτική αλληγορία.
Η Διαβολιάδα προκάλεσε σάλο όταν πρωτοεκδόθηκε το 1925 και δύο μήνες αργότερα λογοκρίθηκε, αποσύρθηκε και δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ. Ο Μπουλγκάκοφ επιλέγει στο έργο αυτό το σύμβολο του Διαβόλου και πλήθος αναγνωρίσιμων αρχετύπων του και με το φαουστικό θέμα της εξαγοράς -του χρόνου, των ιδεών ή των πεποιθήσεων- σε πρώτο πλάνο, δημιουργεί αυτή την καυστική σάτιρα μιας τραγελαφικής κοινωνίας στην οποία ελλοχεύει και σύντομα επικρατεί ολοκληρωτικά το απόλυτο χάος.

Bios Πειραιώς 84 Αθήνα
Τηλ: 2103425335
21.00 μ.μ.
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ενιαίο)

 

ΠΑΡΤΙ: Undercovered Night Moves (hosted by K.Bolas) στο Key Bar

Όπως η νύχτα μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τροπή έτσι και οι μουσικές μπορούν να ακουστούν με τελείως διαφορετικό τρόπο που μπορεί να σου φτιάξουν την διάθεση και το βράδυ ολόκληρο απο εκεί που δεν το περιμένεις. Αγαπημένες και μόνο διασκεύες για ένα ολόκληρο βράδυ. Και ας είναι βράδυ Δευτέρας.

Key Bar, Πραξιτέλους 37 Αθήνα
Τηλ: 210323 0380
21.30 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

ΠΑΡΤΙ: Φωτεινή Γαλάνη djset στο Magaze Lounge Bar

Με freestyle pop rock,funk,soul,northern soul ήχους για το βράδυ της Δευτέρας.

Magaze Lounge Bar, Αιόλου 33, Αθήνα
Τηλ: 2103243740
21.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου