Categories: ΠΟΛΗ

Γυρνώντας την Πόλη με 1€

Σάββατο βράδυ. Ετοιμάζεσαι να βγεις, έχεις βάλει μουσική στον υπολογιστή και έχεις ιδιαίτερα χαρούμενη διάθεση. Ο λόγος; Έχεις ραντεβού στο αγαπημένο σου μπαρ στο κέντρο της πόλης. Συνειδητοποιείς ότι έχεις αργήσει, αρπάζεις τα κλειδιά και μπαίνεις χωρίς να το πολυσκεφτείς, στο αυτοκίνητο. Έχεις ξεχάσει να βάλεις βενζίνη και έχει υπερβολική κίνηση. Όταν καταφέρνεις επιτέλους να προσεγγίσεις το κέντρο, ένα άλλο challenge ξεκινάει: εκείνο του να βρεις θέση parking στα στενάκια της Καρύτση. Φτάνεις αργοπορημένος, αγχωμένος και με 10 ευρώ μείον από τον προϋπολογισμό σου για το βράδυ. Ο φίλος σου είναι ήδη εκεί. Ήρθε με μετρό, πλήρωσε 1 ευρώ και πρόλαβε να αγοράσει τσιγάρα απ’ το περίπτερο. 

Το επόμενο πρωί, κανονίζεις για καφέ στην Πλάκα. Κατεβαίνεις με το μετρό στο Μοναστηράκι και φτάνεις στην Πλάκα περπατώντας, χαζεύοντας τους πλανόδιους στην ηλιόλουστη Ανδριανού. Μπορείς να αγοράσεις το πλεκτό βραχιόλι που σου έκανε εντύπωση, το καπέλο ή το παγωτό που σε τράβηξε χωρίς ενοχές, αφού έχεις ξοδέψει για τη μετακίνηση σου μόνο 1 ευρώ. Αργότερα, ίσως πας και σινεμά. Το έχεις μάθει τώρα. Με 1 ευρώ είσαι παντού. 

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και η πόλη φοράει τα καλοκαιρινά της, όλο και κάποια Κυριακη θα κάνεις το πρώτο σου μπάνιο. Πικ νικ έτοιμο από το σπίτι, το περσινό αντηλιακό και ένα ζευγάρι σαγιονάρες και μπαίνεις στο τραμ. Φτάνεις στην παραλία, απλώνεις την ψάθα σου και απολαμβάνεις τη μπύρα σου – το μόνο έξοδό σου για σήμερα. Από το περασμένο φθινόπωρο, τις τιμές των εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να σε πηγαίνουν οπουδήποτε στην Αθήνα με 1,20 ευρώ -ή 60 λεπτά αν είσαι φοιτητής. Αν χρησιμοποιείς τα μέσα για τη δουλειά σου ή σε καθημερινή, σταθερή βάση, η μηνιαία κάρτα των 30 ή 15 ευρώ είναι η ιδανική λύση για να αποφεύγεις τα επιπλέον έξοδα των ενδιάμεσων μετακινήσεων μέσα στην ημέρα. Το λέει και η ονομασία της: Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών! Απεριόριστες μετακινήσεις για απεριόριστη εξερεύνηση της πόλης!

Οι εκθέσεις, τα υπαίθρια φεστιβάλ, τα happenings και τα venues είναι πλέον προσιτά για τον καθένα με τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο χωρίς τα έξοδα της βενζίνης, την κίνηση και τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα. Επιπλέον, οικοδομείς και ένα eco friendly προφίλ, αφού μειώνοντας τη χρήση αυτοκινήτου, μειώνεις την απελευθέρωση καυσαερίου στην πόλη όπου ζεις και κυκλοφορείς καθημερινά. Άσε το αυτοκίνητο κάτω απ’ το σπίτι, μπες σε ένα λεωφορείο και γύρνα την ανοιξιάτικη Αθήνα χωρίς δεύτερη σκέψη, μόνο με 1 ευρώ. Άλλωστε, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Για να οπτικοποιήσεις καλύτερα τι κερδίζεις από τη χρήση των ΜΜΜ, έναντι του αυτοκινήτου, δες και το παρακάτω βίντεο με τον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου που δημιούργησε η WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή