Τα κρασιά του Heteroclito και τα αλλαντικά του Ζαρκαδιάν

Heteroclito, wine bar

Master Μαντλέν, Δημήτρης.

Est. Αύγουστος 2012.

Best  Ελληνικό Κρασί από την Αττική, τη στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα νησιά του Αιγαίου.

Το όνομα του μαγαζιού το διαλέξαμε γιατί παραπέμπει σε αυτό ακριβώς που θέλαμε να πετύχουμε. Μια συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων στον ίδιο χώρο, που τους ενώνει η αγάπη τους για το ελληνικό κρασί. Η αισθητική είναι και αυτή ετερόκλητη μιας και το πατάρι δεν έχει καμία σχέση με το ισόγειο. Κατά βάση διαθέτουμε αυθεντικό, ελληνικό κρασί. Από εκεί και πέρα δεν μας ενδιαφέρουν οι ηλικίες ή η οικονομική κατάσταση του καθενός. Απευθυνόμαστε σε όλους και το κέντρο μας έδωσε τη δυνατότητα να δεχθούμε κόσμο από κάθε σημείο της Αθήνας. Το μαγαζί αυτό δε θα μπορούσε να ανοίξει πουθενά αλλού παρά μόνο στο ιστορικό κέντρο.  Είναι αυτό που λένε οι Γάλλοι ένα «bar a vin», ένα wine bar δηλαδή της γειτονιάς, απ’ όπου θα περάσουν όλοι να πιούν ένα ποτήρι κρασί είτε μετά το γραφείο είτε σε μια χαλαρή βραδινή τους έξοδο. Μόλις είδαμε τον χώρο και το σημείο, αμέσως σκεφτήκαμε την ιδέα του bar a vin. Παρ’ ότι βρίσκεται κεντρικά, διατηρεί μια ατμόσφαιρα γειτονιάς. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που κυκλοφορούν εδώ στο κέντρο σε καθημερινή βάση και η περιοχή είναι πράγματι η γειτονιά τους. Το νιώσαμε αυτό, γιατί πολύ γρήγορα μας αγκάλιασαν πελάτες που πλέον σίγουρα θα περάσουν μία-δύο φορές την εβδομάδα για να πιούν καλό, οικονομικό κρασί, όλες τις ώρες της ημέρας. Ακόμα και το μεσημέρι, κάποιος θα έρθει να πιεί λίγο κρασί αντί για έναν καφέ, έρχονται όλοι αποκλειστικά και μόνο για κρασί. Έχουμε πελάτες που έρχονται τέσσερις-πέντε φορές την εβδομάδα και ας μη μένουν εδώ στο κέντρο, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις. Καμιά φορά τους κάνω πλάκα και τους ρωτάω «Δε βαριέστε που έρχεστε συνέχεια»; Πλέον είμαστε φίλοι με πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε γίνει μια παρέα. Πολλοί πελάτες μας κάνουν δώρα, όπως ένα κάδρο που μας το έφεραν κάποιοι από ένα ταξίδι τους στην Ιταλία. Αυτό μας αρέσει πάρα πολύ. Δημιουργείται μια οικεία ατμόσφαιρα και περνάμε και εμείς καλά. Συμβαίνουν και άλλα ευχάριστα πράγματα εδώ. Έχουμε δει δύο προτάσεις γάμου μέσα σε έναν μήνα.

Μας επισκέπτονται αρκετοί ξένοι οι οποίοι μας ανακάλυψαν είτε με τη βοήθεια κάποιου περαστικού είτε μέσω κάποιου οδηγού πόλης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πέρυσι το καλοκαίρι, που είχε έρθει ένα γκρουπ από τουρίστες και μας ρωτούσαν πόσα χρόνια λειτουργεί το μαγαζί. Δεν είχαμε κλείσει ούτε δύο χρόνια τότε κι όμως τους έδωσε, όπως είπαν, την αίσθηση ότι λειτουργεί δεκαετίες τώρα. Προχθές ήταν εδώ κάτι Γάλλοι δημοσιογράφοι και μας ρώτησαν το ίδιο πράγμα. Αν και θέλαμε ο χώρος να έχει αρκετά γαλλική αισθητική, από την άλλη είχαμε αποφασίσει ότι θα δουλέψουμε μόνο με ελληνικά κρασιά. Πολλά στοιχεία του μαγαζιού είναι ετερόκλητα παρ’ όλα αυτά έχουν δέσει πολύ ωραία μεταξύ τους. Γι’ αυτό κάναμε μόνο κάποιες μικροεπεμβάσεις, αφήνοντας το υπόλοιπο όπως ήταν. Οι ξένοι και κυρίως οι Γάλλοι, νιώθουν πιο οικεία με τον χώρο γιατί έχουν πολλά, ανάλογου τύπου μαγαζιά, στις χώρες τους. Επίσης πίνουν πολύ κρασί. Όχι πως και οι Έλληνες δεν το έχουν με το κρασί, ίσως όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι δοκιμάζουν, ενημερώνονται και ψάχνουν να βρουν τι τους αρέσει. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν ταξιδέψει και έχουν δοκιμάσει διάφορα πράγματα στην ζωή τους, έχουν περισσότερες γνώσεις για το κρασί. Ξέρουν τι θα δοκιμάσουν και συνήθως δεν χρειάζεται να τους προτείνουμε κάτι εμείς. Οι νεότεροι τώρα μαθαίνουν και πάντα ρωτούν τη γνώμη μας. Ετερόκλητος κόσμος, όλων των ηλικιών. Κάθε μήνα επίσης αλλάζουμε την κάρτα των ποτηριών. Και σιγά σιγά την εμπλουτίζουμε ακόμα περισσότερο. Οι πελάτες μας, γνωρίζουν ότι κάθε μήνα θα έρθουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και το ζητάνε. Μας εμπιστεύονται.

Πέρα από το κρασί έχουμε και πέντε ελληνικές μπύρες μικρών παραγωγών και αποστάγματα σταφυλιού και κρασιού. Από καφέδες έχουμε μόνο εσπρέσο μιας και θέλουμε να έρχεται ο κόσμος καθαρά για το προϊόν που τους προσφέρουμε. Άλλωστε το κόνσεπτ εξαρχής ήταν αυτό. Επιλέξαμε μόνο τις ελληνικές ετικέτες γιατί θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλό κρασί και πολύ ποιοτικό. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τόσο καλά κανέναν άλλο αμπελώνα όσο τον ελληνικό και σαφώς δεν θα μπορούσαμε να προωθούσαμε σωστά έναν, ας πούμε, ιταλικό προϊόν. Κάτι άλλο που ζήσαμε πολύ έντονα είναι η οικονομική κρίση. Όταν στήναμε το μαγαζί, ήταν η περίοδος που όλοι συζητούσαν την περίπτωση αλλαγής νομίσματος. Οπότε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μόνο με το ελληνικό κρασί, παρά να μπλέξουμε με συναλλάγματα σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Βρισκόμαστε στο ωραιότερο σημείο της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο και δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν καλά το ελληνικό κρασί. Αγαπάμε πάρα πολύ την Αθήνα. Έχουμε μεγαλώσει και οι δύο στο κέντρο. Στηρίζουμε κάθε νέα προσπάθεια που έχει ταυτότητα και προσφέρει κάτι όμορφο σε μια εποχή που πολύς κόσμος δεν είναι στα καλύτερα του. Ανοίγουμε νωρίς το μεσημέρι μιας και μας ενδιαφέρει το μαγαζί να λειτουργεί και ως κάβα. Κάτι που έχουμε καταφέρει εδώ και καιρό. Κλείνουμε νωρίτερα από τα μπαρ γιατί συνήθως ο κόσμος δεν επισκέπτεται ένα wine bar τα ξημερώματα. Μασκότ του κέντρου θα ονομάζαμε όλους αυτούς τους χαρακτηριστικούς τύπους που κυκλοφορούν τριγύρω και λένε τα δικά τους, όπως ο κύριος που μιμείται καθημερινά τον Βοσκόπουλο. Κάθε πρωτεύουσα του κόσμου έχει τις ανάλογες, γραφικές μασκότ της.

Info  Φωκίωνος και Πετράκη 2, τηλ. 210-32.39.406. Λειτουργεί καθημερινά από τις 12:30μμ. μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τη 1:30π.μ. Την Κυριακή λειτουργεί μόνο απόγευμα.

 Στην επόμενη σελίδα ο Ζαρκαδιάν, ένα κατάστημα με υπέροχο παστουρμά και αλλαντικά.

Page: 1 2

Αλεξία Μπαμπαλίκη