Το γεωπονικό κατάστημα Αφεντούλης βρίσκεται στην Αγίας Ειρήνης πάνω από έναν αιώνα

Master: Γιώργος  Αφεντούλης

Est: 1903

Best: βολβοί, βιολογικά σπορόφυτα, βιολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας,αρωματικά φυτά

Το μαγαζί το ίδρυσε ο παππούς μου ο οποίος ήταν αρχοντικής καταγωγής και είχε έρθει απ’ την Κωνσταντινούπολη. Είχε σπουδάσει γεωπόνος στη Γαλλία, (γι’ αυτό και τα περισσότερα χαρτιά μας είναι στα γαλλικά), και έφτασε εδώ το 1903 όταν η Αιόλου ήταν χωματόδρομος. Είχε ξεκινήσει παράλληλα και επιχείρηση με έπιπλα κήπου εκτός από τα γεωπονικά και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο. Η επιχείρηση πέρασε σε εμένα από γενιά σε γενιά και ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Η πλατεία εδώ, ήταν η κεντρική αγορά λουλουδιών της Αθήνας, ήταν γεμάτη λουλούδια και ερχόταν πάρα πολύς κόσμος. Η Αιόλου και η Αγίας Ειρήνης ήταν δρόμοι και σε αυτό το σημείο υπήρχαν 28 λουλουδάδικα. Αυτά στην πορεία έγιναν 14 και μετά όποιος έβγαινε στη σύνταξη, τον έδιωχναν κι έτσι έχανε το πόστο. Ο κύριος Παύλος απέναντι, είναι ο τελευταίος που απέμεινε. Σιγά σιγά το τοπίο άλλαξε, με αποκορύφωμα τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τα μπαρ και τις καφετέριες. Εν τω μεταξύ, το πιο αστείο είναι ότι προφανώς στους ξένους τουριστικούς καταλόγους γράφουν ακόμα ότι υπάρχει flower market και έρχονται εδώ τουρίστες και με ρωτάνε κι εγώ πρέπει να τους απαντήσω ότι έχουμε μείνει μόνο δύο, δυστυχώς. Έχει αλλάξει η πιάτσα.

Η πολιτεία όχι μόνο δεν μας προστατεύει, αλλά τελευταία αντιμετωπίζουμε και παραπάνω προβλήματα. Τώρα ο δήμος μας βάζει πρόστιμα για τα φυτά που έχουμε έξω. Είναι δυνατόν τα φυτά να μη βγουν έξω στον ήλιο, να μην ποτιστούν; Σου λένε ότι δεν προβλέπεται. Το κράτος προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά για να φύγεις, δε βοηθάει την πρωτοβουλία. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις καφετέριες, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Αν δεν είχα τα παιδιά μου στη διαδοχή, ίσως και να το είχα κλείσει. Ερχόμαστε εδώ στις 8 το πρωί και κλείνουμε στις 7 το απόγευμα και την άνοιξη που μεγαλώνει η μέρα, καθόμαστε ακόμα περισσότερο. Την άνοιξη ο κόσμος είναι περισσότερο σε mood καλλιέργειας και έχουμε μεγάλη κίνηση. Το χειμώνα όμως, περνάμε και περιόδους νέκρας.

Κάποιοι πελάτες μας αναγνωρίζουν  και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Εάν δεν υπήρχε ο στάνταρ κόσμος, δεν θα είχαμε επιζήσει. Θέλουμε όμως μεγαλύτερη στήριξη για να σταθούμε σε μια περιοχή που έχει ανέβει τόσο πολύ τουριστικά. Όλο αυτό που έχει γίνει στην πλατεία δεν μας έχει βοηθήσει. Ο κόσμος που έρχεται στην Αγίας Ειρήνης, η νεολαία, δεν ενδιαφέρεται πολύ για τα είδη μας, δεν είναι το εμπορικό περαστικό κοινό που θα αγοράσει και κάτι. Εγώ το προσπάθησα πάρα πολύ, βάζοντας πιο πολλά αρωματικά, βότανα ειδικά και για μαγειρική, λουλούδια και βολβούς που ήδη δουλεύω, γλάστρες, αλλά δε βρήκαν μεγάλη απήχηση. Βέβαια, δεν με πειράζει αυτή η νέα διαμόρφωση της πλατείας. Πριν από αυτό ήταν ένα απέραντο πάρκινγκ, άφηναν τα αυτοκίνητα εδώ για να πάνε στον πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου. Τουλάχιστον τώρα έρχονται άνθρωποι νέοι, υπάρχει κίνηση.

Είμαστε γεωπόνοι, βασικό μας μέλημα είναι το αστικό πράσινο. Παλιότερα, πριν γίνει η Αθήνα μπετόν, είχαμε πάρα πολλούς κήπους. Όσο χτίζονται κτήρια, τόσο μειώνεται το χώμα. Φυσικά,έχουμε πελάτες με κήπους και εξοχικά, αλλά οι βασικοί μας πελάτες είναι τα χιλιάδες μπαλκόνια που βρίσκονται γύρω μας, πράγμα πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του πράσινου στην πόλη. Αν βάλεις φυτά στο μπαλκόνι σου, αμέσως γίνεται καθαρότερο και υγιέστερο. Αυτοί οι πελάτες λοιπόν, αγοράζουν γλάστρες, χώμα, φυτά, αλλά και λιπάσματα και φάρμακα για τη συντήρηση των φυτών. Άλλο ένα μεγάλο κομμάτι που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι οι απολυμάνσεις, τα προϊόντα υγειονομικής σημασίας. Έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της πόλης και όλο και συχνότερα εμφανίζεται η ανάγκη απεντομώσεων, καθαρισμών από κατσαρίδες, κοριούς κτλ. Είναι ένας τομέας που δεν αγγίζει η κρίση, ο άλλος αναγκάζεται να ξοδέψει για την καθαριότητα και την υγεία.

 

Δουλεύουμε πολύ με βολβούς δύο μεγάλων κατηγοριών, που έρχονται από το εξωτερικό. Έχουμε αυτούς που είναι φθινοπωρινής φύτευσης, δηλαδή φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν την άνοιξη όπως τα ζουμπούλια, οι τουλίπες, οι φρέζες, οι ανεμώνες, οι νάρκισσοι. Από την άλλη είναι αυτοί που φυτεύονται άνοιξη για να ανθίσουν καλοκαίρι, όπως πολλά είδη κήπου όπως οι ντάλιες, οι γλαδιόλες,οι μπιγκόνιες, οι κάνες, τα λίλιουμ. Φέρνουμε κάποια βιολογικά σπορόφυτα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στο κοινό μας έχουμε και φυτά κηπευτικών, ντομάτες,πιπεριές μελιτζάνες, κολοκύθια. Παίρνει κάποιος για να βάλει στο μπαλκόνι του για να κάνει την πλάκα του και να φάει κάτι δικό του, πιο αγνό αλλά το πιο σημαντικό είναι για να δουν τα παιδιά πώς φυτρώνουν τα λαχανικά. Εκτός από τα σπορόφυτα, πουλάμε βιολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας, ουσίες που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί όπως το θειάφι και ο χαλκός και όχι τα μοντέρνα φάρμακα που είναι δηλητήρια. Επίσης υπάρχουν βιολογικά λιπάσματα από φυτικές πρώτες ύλες, που προτιμούν οι μικροκαλλιεργητές πελάτες μας. Για τα βιολογικά φυτά συνεργαζόμαστε με ένα φυτώριο που κρατάει σπόρους από παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, όχι υβρίδια και όχι μεταλλαγμένα.Εδώ έχουμε επίσης αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, ματζουράνα, δυόσμο, κόλιανδρο, βασιλικό, μέντα, δενδρολίβανο κ.α. Επίσης έχουμε φυτικά φάρμακα που απομακρύνουν τα κατοικίδια από συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, απόλυτα ασφαλή τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα. Το βασικότερο κομμάτι της δουλειάς μας είναι το σέρβις. Να καταλάβει ο πελάτης πώς πρέπει να συμπεριφερθεί στο φυτό, πώς να το φυτέψει, να το ραντίσει, να το κλαδέψει. Άλλωστε τέτοιες συμβουλές δίνουμε καθημερινά από το τηλέφωνο και από το σάιτ μας.   

Αφεντούλης, Πλατεία Αγίας Ειρήνης και Σκουζέ 2, τηλ. 210 3223220

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου