Οι Flower Girls (aka Ελευθερία Κοτζάκη, Δήμητρα Σταματοπούλου και Χριστίνα Σπανού) αποτελούν μια εικαστική ομάδα που δημιουργεί συμμετοχικά έργα τέχνης, μία μίξη από εγκαταστάσεις, performances και happenings στα οποία το κοινό καλείται να συμμετέχει και να γίνει μέρος τους. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φαγητά και ποτά με βρώσιμα λουλούδια καθώς και αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Στόχος τους είναι να εξετάσουν διάφορες οπτικές του τραπεζιού ως συμβόλου, ως χώρου συνεύρεσης και τόπο συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων, ως μία μικρογραφία της κοινωνίας. H Popaganda τις συνάντησε και μίλησε μαζί τους.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μαγειρική και πιο συγκεκριμένα με τη μαγειρική με άνθη; Χριστίνα Σπανού: Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ξεκίνησα να μαγειρεύω αλλά μου άρεσε πάντα να κάνω μεγάλα τραπέζια για τους φίλους μου σε διάφορες περιστάσεις, επίσης η μαγειρική για μένα λειτουργεί συνήθως σαν ένας τρόπος χαλάρωσης. Με τα κορίτσια ξεκινήσαμε να μαγειρεύουμε φαγητά με λουλούδια στο παράρτημα της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο το 2011 στα πλαίσια ενός workshop. Το 1ο project που κάναμε ήταν τελείως πειραματικό γιατί ξεκίνησε περισσότερο ως ένα αστείο. Μας ιντρίγκαρε η ιδέα να καλέσουμε κόσμο σε ένα τραπέζι που τα φαγητά θα είναι από λουλούδια και να τους «αναγκάσουμε» να τα φάνε. Από τότε μας έμεινε, και αρχίσαμε να το επαναλαμβάνουμε θέτοντας πάντα ένα διαφορετικό πλαίσιο.
Ελευθερία Κοτζάκη: Μου αρέσει να ασχολούμαι με το θέμα της διατροφής και να πειραματίζομαι με φυσικές πρώτες ύλες. Στο Ρέθυμνο το 2011 με την Χριστίνα και την Δήμητρα, μαζεύαμε αμπελόφυλλα και βλίτα και μαγειρεύαμε. Έχοντας αναμνήσεις από το αγιόκλημα που δοκίμαζα από την αυλή της γιαγιάς μου, η μαγειρική με τα λουλούδια ίσως ήταν μια φυσική εξέλιξη που οδήγησε στο Flower Project #1.
Δήμητρα Σταματοπούλου: Η ενασχόληση μου με την μαγειρική ξεκίνησε φυσικά στα πλαίσια της καθημερινότητας από την παιδική ηλικία και αυτό εξελίχθηκε σαν πρακτική για να ικανοποιήσει την αγάπη μου για το φαγητό και τη χαρά να το μοιράζομαι με άλλους. Το καλοκαίρι του 2011 μαγειρεύοντας μαζί με την Χριστίνα και την Ελευθερία στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο προέκυψε και η ενασχόληση με τα λουλούδια και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας ως Flower Girls.
Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με την ιδέα ότι τα λουλούδια είναι τροφή; Οι Έλληνες δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με αυτή την ιδέα παρ’ όλο που στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υπάρχουν φαγητά με λουλούδια όπως το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο ή οι κολοκυθοανθοί. Παρ΄όλα αυτά τα φαγητά που φτιάχνουμε προσφέρονται στα πλαίσια εικαστικών δράσεων οπότε το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι πιο πρόθυμο να πειραματιστεί.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας λουλούδια που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και γιατί; Χρησιμοποιούμε κυρίως λεβάντα, μολόχα, γιασεμί, αγιόκλημα, πανσέδες, γεράνια, βρούβες.. προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τα πιο αρωματικά (λεβάντα, αγιόκλημα, γιασεμί και τριαντάφυλλο) αλλά εξαρτάται από την εποχή και το τι μπορούμε να βρούμε στις αυλές και στα χωράφια.
Αποσπάσαμε και δύο συνταγές:
Gâteau à la lavande
ΥΛΙΚΑ
για το παντεσπάνι
350g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. της σούπας baking powder
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
220ml γάλα
2 βανίλιες
4 αυγά
μωβ χρώμα ζαχαροπλαστικής
λεβάντα κατά βούληση
για το γλάσο
400g άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
275g βούτυρο (κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου)
1 πρέζα αλάτι
ζαχαρωμένους πανσέδες για την διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο κελσίου.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βανίλια, το baking powder τη λεβάντα και το αλάτι σε ένα μπωλ και το αφήνουμε στην άκρη.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ανακατευτούν, αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο
Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα μέχρι να ανακατευτούν.
Ανακατεύουμε τα δύο μίγματα και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα.
Χωρίζουμε το μίγμα σε 3 μεσαία μπωλ.
Προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής στα μπωλ ώστε να φτιάξουμε 3 διαφορετικές διαβαθμίσεις του μωβ.
Βουτυρώνουμε 3 ταψιά προσθέτουμε το μίγμα και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και μετά κόβουμε με στρογγυλό τσέρκι σε ατομικά κέικ.
Για το γλάσο
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη μέχρι να ενοποιηθεί (περίπου για 3 λεπτά).
Συναρμολόγηση
Συναρμολογούμε τα κέικ μας από το πιο σκούρο στο πιο ανοιχτό αλοίφωντας ανάμεσα στις στρώσεις γλάσο.
Αφού συναρμολογήσουμε όλα τα κέικ, τα επικαλύπτουμε γύρω γύρω με γλάσο και διακοσμούμε με πανσέδες.
Γλυκά ροδοπέταλα
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. ροδοπέταλα
520 γρ. ζάχαρη
400-420 γρ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα.
Με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε το άσπρο μέρος που βρίσκεται στη βάση του πέταλου και μετά τα ζυγίζουμε.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από νερό της βρύσης και τα αφήνουμε να πλυθούν καλά, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά.
Κατόπιν, τα στραγγίζουμε καλά, γιατί έχουν απορροφήσει νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσει για 1 λεπτό (μετρούμε το 1 λεπτό από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει).
Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία να βράσει για 20-25 λεπτά, έως ότου το σιρόπι δέσει και τα ροδοπέταλα μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν.
Όσο το γλυκό βράζει, το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι εάν έδεσε, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιατάκι που το έχουμε αφήσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Εάν η σταγόνα του σιροπιού κρατήσει το σχήμα της, το σιρόπι είναι έτοιμο αλλιώς χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε το γλυκό σε καθαρό, στεγνό και αποστειρωμένο βάζο.