Η Μαριάννα γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια σε μια όμορφη ,τότε, γειτονιά της Αθήνας. Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει Ψυχολογία. Εργάστηκε για 10 χρόνια με παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας ενώ παράλληλα είχε το ενδιαφέρον και την ώθηση για τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές θεραπευτικής. Μέσα από τεχνικές όπως το σχέδιο, τη μουσική, τα χρώματα, το ψυχόδραμα, σιγά-σιγά στράφηκε προς την παράδοση. Γυρνώντας προς το παρελθόν, στο πέρασμα των αιώνων, παρατηρούσε ότι ο άνθρωπος είχε πάντα σχέση με το φυτικό βασίλειο και αλληλεπιδρούσε με αυτό. Έτσι, το 1988, βλέποντας τον γαλανό ουρανό της Αθήνας να γκριζάρει σιγά-σιγά και έχοντας αγάπη και σεβασμό για το νησί της Κρήτης, αποφάσισε να ακολουθήσει τα όνειρά της, που την πρόσταζαν να πλησιάσει τη Μητέρα Γη. Σήμερα φτιάχνει η ίδια θεραπευτικά βότανα, έλαια και κρέμες συλλέγοντας βότανα από τα γύρω βουνά. Η επεξεργασία γίνεται αποκλειστικά με φυσικό τρόπο και το όμορφο εργαστήριό της στο χωριό του Μαρουλά είναι μια υπέροχη βόλτα αν βρεθείτε στο νησί των βοτάνων.
Η Κρήτη και τα βότανα.
Η Κρήτη είναι ένας βοτανολογικός παράδεισος. Ο αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα, βοηθούν τα φυτά να είναι δυνατά και πλήρη αιθέριων ελαίων. Εδώ άρχισα να υλοποιώ τα όνειρά μου. Μπορούσα να έλθω σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσω, να μυρίσω, να συλλέξω ποικίλα φαρμακευτικά φυτά. Επίσης, συνάντησα κάποιους από τους εναπομείναντες πρακτικούς γιατρούς και μαμές που μου μετέφεραν μέρος της πολύτιμης γνώσης τους. Σε συνδυασμό με μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας, μπορούσα να διασταυρώσω και να έχω την προσωπική μου άποψη.Έτσι, άρχισα να συλλέγω αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και να φτιάχνω φυτικά εκχυλίσματα, έλαια, που από την αρχαιότητα συνηθιζόταν η χρήση τους. Υπάρχει αναφορά στα Ορφικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε πρόληψη ή θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η φύση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου το κάθε μέλος της έχει τη δική του προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία, ιδιότητες…Ο σεβασμός και η αγάπη είναι τα απαραίτητα εφόδια του καθενός μας στην επαφή μαζί τους. Αποφάσισα, εδώ και χρόνια, να μην χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε είδος μηχανής ή ηλεκτρισμού στον κύκλο επεξεργασίας των βοτάνων και των εκχυλισμάτων.Έτσι, παραμένουν δυνατά, ενεργά και δίνουν καλά αποτελέσματα σε ποικίλα προβλήματα υγείας.
Θεραπεία μέσα απ’ τα βότανα.
Τα βότανα, είναι η πιο απλή μορφή θεραπευτικής που μπορούμε να επέμβουμε στον οργανισμό. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχω δει πολλούς ανθρώπους να χαμογελούν ξανά, να σταματούν να πονούν, να επανέρχεται η υγεία τους σε ισορροπία…Δερματικά προβλήματα, πόνοι αρθριτικών, προβλήματα του πεπτικού, άγχος και οι επιπτώσεις του είναι μερικά μόνο παραδείγματα που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ωφεληθεί από την ευεργετική χρήση των σωστών βοτάνων. Η επαφή με τη Φύση και η χρήση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών για πρόληψη ή θεραπεία είναι γραμμένα στο DNA μας. Όσο παρθένος είναι ο οργανισμός τόσο πιο γρήγορη είναι η αντίδρασή του με τη χρήση βοτάνων. Εννοώ, ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας, αναρρώνουν ευκολότερα από κάποιον ηλικιωμένο που έχει πάρει πολλά φάρμακα στη ζωή του. Η λήψη βοτάνων εσωτερικά και η χρήση ελαίων εξωτερικά μπορούν να φέρουν άριστα αποτελέσματα…Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε σπίτι, τον χειμώνα θα υπάρχει ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι να περιμένει να ευφράνει τον καθένα, μετά τον ημερήσιο μόχθο…Και το καλοκαίρι δροσιζόμαστε με ένα ποτήρι κρύο τσάι, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τις ευεργετικές ιδιότητες.
Τα αρωματικά φυτά στην αρχαιότητα.
Τα αρωματικά εκχυλίσματα από άνθη και φυτά, αλλά και άλλες σύνθετες αρωματικές ουσίες, κατείχαν κύρια θέση σε ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής στην ελληνική αρχαιότητα και θεωρούνταν απαραίτητα για την περιποίηση του σώματος, την κοσμητική, την ιατρική και τη λατρεία.Όπως μαρτυρούν οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στην Κνωσό και την Πύλο, αρωματικά ελαιόλαδα παρασκευάζονταν στη Μινωική Κρήτη από ειδικούς μυροποιούς, οι οποίοι γνώριζαν αιώνες πριν, την ανάμειξη αρωματικών φυτών, βοτάνων, μπαχαρικών και λουλουδιών, για την παρασκευή αρωματικών αλοιφών ή ελαίων, τα οποία προορίζονταν για προσφορές σε θεούς, σε νεκρούς ή για θεραπευτικούς σκοπούς. Από πινακίδες της Γραμμικής Β στην Πύλο αντλούμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ειδικοί τεχνίτες παρασκεύαζαν λάδια αρωματισμένα με φασκόμηλο και άγρια ρόδα. Στην οικία των Σφιγγών, στις Μυκήνες, βρέθηκαν επτά πινακίδες με καταγεγραμμένα φυτά όπως το μάραθο, τη μέντα, το κορίανδρον, το σέλινο, τον σχίνο και το κύμινο.
Tips για καλή υγεία
-Πίνετε τσάι που περιέχει δενδρολίβανο. Βοηθά τη μνήμη και μειώνει το άγχος.
– Μασάτε φρέσκα φύλλα ελιάς. Τρία την ημέρα. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
– Αν υποφέρετε από πέτρες στα νεφρά, πάρτε ένα καρπούζι και ψήστε το ολόκληρο μέχρι να κιτρινίσει η φλούδα του. Ανοίξτε το, πάρτε την περιεχόμενη σάρκα και σουρώστε το. Το υγρό, το φυλάτε σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο. Πίνετε ένα κρασοπότηρο την ημέρα. Το καρπούζι είναι άριστο διουρητικό και διαλύει τις πέτρες σε ψιλή άμμο.
– Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα δυόσμου ή μαντζουράνας για να θεραπεύσετε τις ημικρανίες.
– Το θυμάρι θεωρείται άριστο αντιαλλεργικό φυτό. Πίνετε τσάι απ’ αυτό ή χρησιμοποιήστε εκχύλισμα του εξωτερικά, στη μύτη και στον λαιμό, για να δημιουργήσετε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους αλλεργιογόνους παράγοντες.
– Πιείτε τσάι μολόχας ή τον χυμό της, αν βρείτε φρέσκια. Άριστο μαλακτικό για το στήθος, την κοιλιά και δερματολογικά προβλήματα.
Marianna’s Workshop, Μαρουλάς Ρεθύμνου, τηλ. 28310 72432