Η Mawlid al-Nabi αποτελεί μουσουλμανική γιορτή, που διοργανώνεται στα περισσότερα ισλαμικά κράτη, αλλά και σε χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Το όνομα της προέρχεται από μία αραβική ρίζα, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και σημαίνει «γεννώ», «φέρνω στον κόσμο έναν απόγονο». Η σύγχρονη έννοια της λέξης Mawlid αναφέρεται στο σεβασμό της λατρείας της γέννησης του Μωάμεθ. Η εν λόγω γιορτή παρουσιάζει λεκτικές διαφοροποιήσεις στις διάφορες μουσουλμανικές χώρες, ενώ υπολογίζεται ότι οργανώνονται ετησίως 3.000 θρησκευτικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.
Η μακραίωνη ιστορία της γιορτής ξεκινά το 12ο αιώνα, όταν πιστοί άρχισαν ιδιωτικά να διαμορφώνουν τη νέα θρησκευτική λατρεία. Γιορτάζεται τον τρίτο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, δηλαδή την εποχή της άνοιξης. Η Mawlid al-Nabi καθιερώθηκε, ανάμεσα στα άλλα, για την καταπολέμηση των χριστιανικών εθίμων και την ενίσχυση της μουσουλμανικής ταυτότητας.
Η πλειονότητα της μουσουλμανικής κοινότητας αναγνωρίζει σήμερα τη Mawlid, παρόλο που δεν αποτελεί επίσημα αργία σε μεγάλα μουσουλμανικά κράτη, όπως το Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν ακόμη πολλοί Σουνίτες και μέλη μουσουλμανικών ομάδων που δεν αναγνωρίζουν την Mawlid ως ισλαμική γιορτή.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων (μια από αυτές είναι αυτή που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο στο Περιστέρι και στην Πλατεία Κοτζιά), οργανώνονται παρελάσεις σε μεγάλους δρόμους, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες μουσουλμάνοι, διαμορφώνοντας ένα κλίμα «καρναβαλικό». Τα σπίτια και τα τζαμιά στολίζονται, με ανθρώπους να μοιράζουν φαγητό και παιδιά να διηγούνται ιστορίες από τη ζωή του Μωάμεθ διαβάζοντας ποιήματα. Όπως αναφέρει και ο Schielke Samuli, κοινωνικός και πολιτιστικός ανθρωπολόγος, «πρόκειται για μια χαοτική, με λίγη συνοχή, γιορτή, όπου διάφορες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και διαπερνώνται από τον κοινό εορταστικό χρόνο και τόπο». Με τις εκδηλώσεις αυτές οι πιστοί επιθυμούν να εκφράσουν την αγάπη τους για τον Μωάμεθ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες χώρες, ο όρος Μawlid δεν αναφέρεται μονάχα στη γιορτή προς τιμήν του προφήτη, αλλά και στον εορτασμό των γενεθλίων των ιερέων Σούφι, των οποίων η ασκητική ζωή θυμίζει πολύ τους ορθόδοξους μοναχούς.
Δείτε όλες τις φωτογραφίες σε fullscreen πατώντας το βελάκι πάνω αριστερά