Categories: LARIZONA DREAM

Κάθεστε; O μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως προς τιμήν του Ennio Mοrricone βρίσκεται στη Λάρισα!

Περπατώντας στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα πριν από χρόνια, παρατήρησα μια επιγραφή: Υπόγεια Ρωμαϊκή Δεξαμενή του Διοκλητιανού. Συνέχισα μέχρι το τέλος του δρόμου, αλλά στην πορεία δεν υπήρχε καμία ένδειξη ύπαρξης αρχαιολογικού χώρου. Τελικά το 2009, και με την απορία ακόμη να πλανάται, νοίκιασα ένα διαμέρισμα στην οδό Μανωλάκη 6Α, στην περίφημη πολυκατοικία που έμελλε να σημαδέψει τη «μεταφοιτητική μας» ζωή. Μια πολυκατοικία στην οποία κατοικούσαν μόνο νέοι, που το κλίμα ήταν υπέροχα ανάλαφρο, τα πάρτυ συχνά και αξέχαστα, που οι ένοικοι περιφέρονταν από όροφο σε όροφο με πυτζάμες, τάπερ και ταψιά με φαγητά, που χτυπούσαν ο ένας το κουδούνι του άλλου για ένα μπουκάλι κρασί, ένα ντεπόν, μαλακτικό (!) για το πλυντήριο και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η μεγάλη έκπληξη όμως, βρισκόταν στο υπόγειο πάρκινγκ: η δεξαμενή για την οποία πάντα αναρωτιόμασταν, ήταν εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Κανείς δε μπορεί να περιγράψει τη δεξαμενή και την αίσθηση που σου προκαλείται όταν βρεθείς ξαφνικά, από τον αστικό ιστό, σε έναν αρχαιολογικό χώρο τόσο μεγάλο, στα θεμέλια μιας νέας πολυώροφης οικοδομής. Και σίγουρα καμιά φωτογραφία δε μπορεί να αποδώσει εν προκειμένω την πραγματικότητα.

H ζωή μας κυλούσε ως συνήθως στην πολυκατοικία, μέχρι που -ένα χρόνο μετά- η καθημερινότητά μας άρχισε να κατακλύζεται από μουσική, σε πολύ δυνατή ένταση, από έναν καινούργιο ένοικο του πρώτου ορόφου. Η ιδιαιτερότητά του; Άκουγε μόνο συνθέσεις του Ennio Morricone. Κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ, ίσα ίσα άρχισε να μας γίνεται συνήθεια και να την αποζητάμε πού και πού, μέχρι που γνωρίσαμε το νέο μας συγκάτοικο.

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του έργου του Ennio Morricone, είχε ήδη κάνει άπειρα ταξίδια, κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, και συνεχίζει να κάνει,  προκειμένου να απολαμβάνει τον αγαπημένο του συνθέτη. Επιστρέφοντας από το Assago του Μιλάνο, μετά τη συναυλία που παρακολούθησε στις 19/11/2010, τον πέτυχα στο ασανσέρ. Αμέσως άρχισε να μου διηγείται εκστασιασμένος τα της συναυλίας και μου ανακοίνωσε την απόφασή του για την ίδρυση Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής του Ennio Morricone. Ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφιερωμένος στο έργο του μεγάλου συνθέτη, που αριθμεί 520 μέλη ως σήμερα. O μοναδικός σύλλογος προς τιμή του Ennio Mοrricone παγκοσμίως. 

Πώς προέκυψε όμως η αγάπη του Κωνσταντίνου για τον συγκεκριμένο συνθέτη; Πίσω στο 1977, σε ένα χωριό έξω από τη Λάρισα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, ο πατέρας του διατηρούσε μια χοιροτροφική μονάδα. Πολυταξιδεμένος, είχε εμμονή με τον κινηματογράφο, τον Sergio Leone και τις συνθέσεις του Morricοne. Aυτό του το πάθος τον οδήγησε στο να φτιάξει ένα ιδιότυπο θερινό σινεμά στο χωριό, προκειμένου να απολαμβάνει τις αγαπημένες του ταινίες. Ο Κωνσταντίνος ήταν 7 ετών όταν είδε το πρώτο του spaghetti western και εκεί τον «κατέλαβε» και το μικρόβιο της μουσικής του Morricone.

Μεγαλώνοντας, ο Κωνσταντίνος ανέλαβε τη μονάδα όπου και περνάει σχεδόν όλη τη μέρα του. Εκεί, συχνά αναπολούσε το παλιό θερινό σινεμά, τις πολλές ταινίες που έβλεπε με τον πατέρα του και τη μουσική που τις συνόδευε. Έτσι αποφάσισε να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιών του στα μέρη που θα εμφανιζόταν ο συνθέτης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής του Ennio Morricone είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αριθμεί 520 μέλη ως σήμερα.

Μιλώντας μαζί του, πάντα σκέφτομαι ότι αν ο καθένας μας ήταν τόσο προσηλωμένος σε κάτι, θα πετύχαινε το στόχο του. Κάνει σχέδια μονίμως για το Σύλλογο και τις δραστηριότητές του, που επικεντρώνονται κυρίως σε κινηματογραφικές προβολές με μουσική επένδυση του συνθέτη, σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους. Η μεγάλη του επιθυμία είναι να καταφέρει να συναντήσει τον αγαπημένο του συνθέτη από κοντά και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σύλλογος, με αφορμή τα 60 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», διοργανώνει φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις, για να τιμήσει το συνθέτη και τους σημαντικότερους συνεργάτες του. 

Πώς όμως όλα αυτά συνδέονται με τη δεξαμενή του Διοκλητιανού; Αφετηρία ήταν η εικαστική παρέμβαση στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Μανωλάκη όπου και βρίσκονται τα γραφεία του συλλόγου στη Λάρισα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συλλόγου Αστέριος Λάσκαρης και η εικαστικός Δήμητρα Καλογήρου φιλοτέχνησαν τα δυο πορτρέτα των βασικών συντελεστών της ταινίας, Εnnio Morricone και Sergio Leone

Κεντρική  εκδήλωση του συλλόγου για το 2017 θα είναι η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «O καλός, ο κακός και ο άσχημος» στην υπόγεια ρωμαϊκή δεξαμενή του Διοκλητιανού. Ο Κωνσταντίνος πάλεψε για αυτό, με δική του πρωτοβολία, κόπο και κόστος, ετοίμασε έναν τεράστιο φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κατάφερε να πάρει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε ο χώρος της Δεξαμενής να πάψει να είναι απλώς κρυμμένος σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας. Θέλει να του δώσει ζωή, και θέλει να μοιραστεί αυτό το μυστικό με ανθρώπους που εκτιμούν το καλό σινεμά και τις συνθέσεις του Ennio Morricone. Αυτό θα συνεχίσει να δίνει χαρά και ζωή και στον ίδιο.

H επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα του Λίντο την Τετάρτη 28 Ιουνίου με προβολή της ταινίας  “The Mission” (“Η Αποστολή”- Χρυσός Φοίνικας 1986, Κάννες).

Στεφανία Τσουμάνη