Categories: ΠΟΛΗ

Η έκθεση που έκανε πολύχρωμα τα Γιάννενα

Από τις 3 ως τις 11 Ιουλίου τα Γιάννενα γέμισαν με χρώμα με το εντυπωσιακό project Gradient: From Gray to Color Scale! Η ομάδα Multi art Projects διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή στο δρόμο με συμμετοχή 40 και πλέον καλλιτεχνών. Τοιχογραφίες, graffiti, performances στο δημόσιο χώρο, προβολές, εγκαταστάσεις σε άδεια μαγαζιά στην παλιά αγορά στις οδούς Ανεξαρτησίας, Τσιριγώτη, Κάνιγγος και Κρυστάλλη και σε άλλους δημόσιους χώρους έδωσαν μια νέα όψη στο γκρίζο της πόλης. Μετά την ολοκλήρωση του project, μιλήσαμε με τους διοργανωτές Ειρήνη Παπανικολάου, Κώστα Γκαραμέτση και Κώστα Χάιδο για τις εντυπώσεις τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ξεκίνημα της Multi-art Projects.

H Multi-art Projects είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία διοργάνωσης και προβολής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012, με έδρα τα Ιωάννινα. Κύριος στόχος της εταιρίας είναι η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου και η αξιοποίηση των άδειων κτηρίων της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και η προώθηση των παραστατικών και εικαστικών τεχνών μέσω της δημιουργίας ζωντανών πυρήνων  ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικής έκφρασης.

Στα Γιάννενα υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι χώροι προς αξιοποίηση. Πώς τους επιλέγετε; Θυμάμαι πόσο ιδιαίτερος χώρος είναι ο παλιός σταθμός των ΚΤΕΛ.

Ανάλογα με τη φύση του εκάστοτε project επιλέγονται και οι αντίστοιχοι χώροι. Στα Ιωάννινα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν πολλοί δημόσιοι χώροι όπως και δημόσια κτήρια τα οποία έχουν αφεθεί και φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Από παλιά σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, πάρκα, χώροι τους οποίους προσπαθούμε να εντάξουμε στις δράσεις μας, να τους ενεργοποιήσουμε με τη συμμετοχή των πολιτών μιας και ο δημόσιος χώρος είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και κατ΄επέκταση της κουλτούρας μας. Μιας και αναφερθήκατε στα παλιά ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, το 2013 αναλάβαμε την οργάνωση παραγωγής του [Project 2] Θυμός από τους [nomáδes artcore]. Σε συνεργασία με Γιαννιώτες καλλιτέχνες, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, κινηματογραφιστές, μουσικούς και φωτογράφους δημιουργήθηκε  από κοινού μία καλλιτεχνική δράση για την  ανάδειξη ενός κεντρικού κτηρίου της πόλης που παραμένει αναξιοποίητo. Οι καλλιτέχνες κάλεσαν το κοινό να συμπορευθεί μαζί τους σε μία διαδρομή δράσης και αντίδρασης, μία διαδρομή όπου το κοινό ξεκίνησε ως θεατής κερδίζοντας σιγά-σιγά το ρόλο του πρωταγωνιστή.

Πείτε μας για τo τελευταίο σας project με τίτλο Gradient: From Gray to Color Scale. Ποια ανάγκη σας οδήγησε να το σχεδιάσετε; Πώς βρήκατε τους πόρους για να το πραγματοποιήσετε;

Ασχολούμαστε ήδη με το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και με το δημόσιο χώρο. Χρησιμοποιούσαμε τις παραστατικές τέχνες στο δημόσιο χώρο και θέλαμε να κάνουμε το ίδιο και με τις εικαστικές τέχνες. Αυτό ήταν το έναυσμα για να αρχίσουμε το εικαστικό project: “Gradient: From Gray to Color Scale”. Όταν ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, θέλαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα τις εικαστικές τέχνες αλλά ήταν πολύ δύσκολο να το στηρίξουμε όλο αυτό οικονομικά, να το αναπτύξουμε τόσο πολύ. Έτσι, υποβάλαμε την ιδέα μας για το εικαστικό project Gradient στον διαγωνισμό της Samsung “Launching People” στην κατηγορία «Τέχνες και Δημιουργικότητα». Η πρότασή μας αναδείχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 70 συμμετοχές. Το project “Gradient: From Gray to Color Scale” αποσκοπούσε στη δημιουργία μίας μεγάλης κλίμακας εικαστικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο της πόλης των Ιωαννίνων, με τη δημιουργία και την παρουσίαση έργων μόνιμου και εφήμερου χαρακτήρα.  Murals, graffiti, paste ups, εγκαταστάσεις στο δημόσιο χώρο αλλά και σε κλειστά μαγαζιά, performances, screenings έλαβαν χώρα  από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου στα Γιάννενα.

Στο Gradient  συμμετείχαν περίπου σαράντα καλλιτέχνες. Με ποια κριτήρια τους επιλέξατε;

Εκτός από τους «invited artists» είχε προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών για την υποβολή προτάσεων σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Λάβαμε πάρα πολλές αιτήσεις με πάρα πολύ αξιόλογες προτάσεις και δουλειές. Δυστυχώς δε μπορέσαμε να τις εντάξουμε όλες στο πρόγραμμα.Η επιλογή των έργων έγινε βάσει της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας της προτεινόμενης ιδέας, της εναρμόνισης του έργου με τους επιλεγμένους από τη διοργάνωση χώρους όπως και από το κόστος υλοποίησης της ιδέας.

Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε χώρους για αυτό το εγχείρημα; Συναντήσατε δυσκολίες;

Το να βρεθούν οι χώροι κυρίως για τα murals, όπως και για τις εγκαταστάσεις στα κλειστά μαγαζιά  ήταν μια αρκετά δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Ο κόσμος με τον οποίο ερχόμασταν σε επαφή ήταν αρκετά διστακτικός και δεν καταλάβαινε απαραίτητα την ιδέα και το τι θέλαμε να κάνουμε. Η λέξη graffiti ηχούσε αρνητικά στα αυτιά πολλών, οπότε αντικαταστήθηκε με τη λέξη ζωγραφιά!  Από την άλλη πλευρά στο project που κάναμε με τα ρολά στην οδό Ανεξαρτησίας  οι μαγαζάτορες ενθουσιάστηκαν, γιατί είχαν ήδη τα ρολά τους λερωμένα με διάφορα συνθήματα και χάρηκαν πάρα πολύ που θα τα ζωγραφίσουμε. Πέρα από τις δυσκολίες που είχαμε με τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές πολυκατοικιών και μαγαζιών,το θετικό ήταν ότι είχαμε στο πλευρό μας τον Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος  αγκάλιασε την προσπάθειά μας και  πολύ εύκολα και γρήγορα βγήκαν οι σχετικές άδειες για τις διάφορες δράσεις που έγιναν στο δημόσιο χώρο.

Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κοινού; Και πώς αντέδρασαν όσοι ήταν απλώς περαστικοί από τα σημεία των παρεμβάσεων;

Ο κόσμος έδειξε να το χάρηκε αρκετά. Ειδικά κατά τις μέρες διεξαγωγής του project, όπου οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν in situ τα έργα τους, ο κόσμος που περνούσε από τα συγκεκριμένα σημεία έδειχνε χαρούμενος, μας επιβράβευε ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι μας φίλευαν με νερά, αναψυκτικά και κάθε λογής σνακς! Οι γιαννιώτες περνάνε συνεχεια από τα σημεία και φωτογραφίζουν τις μεγάλες τοιχογραφίες. Iδιοκτήτης καφετέριας που βρίσκεται απέναντι από το ένα από τα δύο μεγάλα murals μας ανέφερε ενδεικτικά: «Νιώθω πως βρίσκομαι δίπλα στην Ακρόπολη με τόσο κόσμο που περνάει καθημερινά και φωτογραφίζει αδιάκοπα». Επίσης η θετική ανταπόκριση του project φάνηκε και από το γεγονός ότι ήδη έχουμε αρκετές προτάσεις για νέες συνεργασίες από τοπικούς φορείς αλλά και από ιδιώτες. Άλλοι θέλουν να βάψουν ρολά, άλλοι θέλουν να κάνουν τοιχογραφίες σε πολυκατοικίες κτλ. Αυτή η ανταπόκριση μας δίνει χαρά αλλά και ενέργεια για να συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στις 28-30 Αυγούστου έχουμε τη διεξαγωγή του τρίτου Ioannina Street Theater Festival, το οποίο το γιαννιώτικο κοινό έχει αγκαλιάσει με αγάπη και τείνει να γίνει θεσμός στην πόλη. Το φεστιβάλ αντανακλά ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών [θέατρο, τσίρκο, κουκλοθέατρο, χορό και μουσική] φιλοξενώντας παραστάσεις από καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους της πόλης. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών διεξαγωγής του, φιλοξένησε περισσότερες από 25 παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, τσίρκο, μουσικής και χορού σε δημόσιους υπαίθριους χώρους της πόλης, καθώς και πλειάδα εργαστηρίων και σεμιναρίων για ενήλικες και παιδιά (εμψύχωσης και κατασκευής κούκλας, εναέριων ακροβατικών, κίνησης κ.α). Μεταξύ των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος υπήρξαν σημαντικές συμμετοχές, όπως αυτές της ομάδας “Κι όμως κινείται”, της “Πλεύσις”, του προέδρου της Unima Hellas Στάθη Μαρκόπουλου, της κουκλοθεατρικής ομάδας «Τα φτερά του Μύθου» αλλά και διεθνείς συμμετοχές με τους Fireter [BG], τους Tavuel al Domun [ARG] και τους Dromo Cosmicas [IT/BR].

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν: Street artists: Dome, Boohaha!, Achilles, Simoni Fontana, Cacao Rocks, Splash, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Δήμητρα Γούση, Ozma, Snoe, Wild Drawing, SER, Χρήστος Κολλιός , Νικόλας Paradiselo, Karlito, Μαρίνα Σιούτη, Vocal Crew, Reb MWC.
Performance: Αντρέας Πασιάς, Νικολίνα Στυλιανού, Graam, Αγγελική Χάιδω Τσόλη, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Θωμάς Κοντός.
Installations: Μαριάννα Καζά, Άντα Αναστασέα, Βασιλική Σπύρου, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Χρίστος Βαγιάτας, Πηνελόπη Θωμαΐδη και Μαρίνα Σιούτη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Ανδρέας Πασιάς, Δώρα Μπελεγρίνου.

multiartprojects.org
streetheater.gr/

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη