Categories: ΠΟΛΗ

Η dot2dot μας δείχνει τη Θεσσαλονίκη αλλιώς

«O προορισμός του ταξιδιού δεν είναι ποτέ ένα μέρος, αλλά ένας νέος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα»

Henry Miller

Το φθινόπωρο του 2013 μια ομάδα πέντε δραστήριων γυναικών στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μάθει στο κοινό τις διαδρομές μεταξύ των εννοιών Τέχνη, Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά. Κι έτσι, σαν να ενώνει κανείς τις τελείες σε εκείνο το παλιό αγαπημένο παιχνίδι στα σταυρόλεξα, γεννήθηκε η dot2dot, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Στόχος της είναι να σχεδιάζει και να οργανώνει θεματικές διαδρομές στην πόλη, εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας στους τυχερούς που θα επιλέξουν αυτές τις δραστηριότητες μία πρωτότυπη, ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία η οποία θα μένει χαραγμένη, για καιρό, στη μνήμη και στην καρδιά.

Σε αυτό συμβάλλει η εμπειρία της ομάδας, η διάθεσή τους να δώσουν στο κοινό μια διαφορετική αφήγηση και προσέγγιση μακριά από τα τετριμμένα, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού και προσαρμογής των διαδρομών και των δραστηριοτήτων στις ανάγκες ειδικών ομάδων (άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές και άλλου τύπου ανάγκες, καθώς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδρομές με τη βοήθεια διερμηνέα στην ελληνική νοηματική γλώσσα, για άτομα με προβλήματα ακοής ή να γίνουν ειδικές δράσεις που απευθύνονται σε ΑMΕΑ, ακόμη και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Στην dot2dot, άλλωστε πιστεύουν ακράδαντα ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η συνεργασία τους μάλιστα με την Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης ήταν μια διαδρομή που άφησε σε όλες τους τα πιο όμορφα συναισθήματα

Υπήρχε συσσωρευμένη ενέργεια, που έπρεπε να εκτονωθεί δημιουργικά, έπρεπε οι σπουδές, οι δραστηριότητες, και τα ενδιαφέροντά μου να γίνουν πράξη ώστε κάθε μέρα να έχει ενδιαφέρον, να ζω δημιουργικά και να κάνω αυτό που μου αρέσει. Ο μόνος τρόπος ήταν να γεννηθεί κάτι καινούριο.

Η Βάσω Καρτσιακλή (Αρχαιολόγος/Συντηρήτρια Έργων Τέχνης/Ξεναγός),  η Τάνια Βλαχομήτρου (Αρχαιολόγος/Μουσειολόγος/Ξεναγός), η Νικολίνα Μανώλη (Ιστορικός Τέχνης/Γραφίστρια), η Μαρία Τρυφινοπούλου (Αρχαιολόγος/Ξεναγός), η Χριστίνα Βρακά (Υπ.δρ.Θεολογίας/Ειδική Παιδαγωγός) είναι η dream team που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο, πρωτοποριακό και φιλόδοξο project και μίλησαν στην propaganda για  αυτό, με γνήσιο ενθουσιασμό, αλλά και αγάπη.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία ιδέα που με τον καιρό έγινε ανάγκη και στόχος. Υπήρχε συσσωρευμένη ενέργεια, που έπρεπε να εκτονωθεί δημιουργικά, έπρεπε οι σπουδές, οι δραστηριότητες, και τα ενδιαφέροντά μου να γίνουν πράξη ώστε κάθε μέρα να έχει ενδιαφέρον, να ζω δημιουργικά και να κάνω αυτό που μου αρέσει. Ο μόνος τρόπος ήταν να γεννηθεί κάτι καινούριο. Αναζητώντας ανθρώπους και συνεργάτες που είχαν την ίδια όρεξη, ιδέες και θάρρος –αν και πήρε πάνω από ένα χρόνο- τελικά «το γλυκό έδεσε» όταν οι συγκυρίες ήταν κατάλληλες και όταν η ιδέα ωρίμασε αρκετά και δεν έμοιαζε πια τόσο ανέφικτο και «τρομακτικό» το εγχείρημα. Έτσι αποφασίσαμε οι πέντε μας να προχωρήσουμε, να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε από την αρχή κάτι δικό μας», λέει η Τάνια Βλαχομήτρου.

Τα πέντε ιδρυτικά μέλη της dot2dot

Οι άνθρωποι που θα επιλέξουν την  dot2dot για μια ξενάγηση στην πόλη έχουν τη δυνατότητα να «περιπλανηθούν» στην ιστορία της πόλης, που κρατά εδώ και 2.300 χρόνια, να έρθουν σε επαφή με το ρωμαϊκό, το βυζαντινό και το οθωμανικό της παρελθόν, να  μάθουν ακόμη και την ιστορία του παραλιακού της μετώπου. Αλλά και εκτός πόλης, τους περιμένουν μοναδικές ξεναγήσεις στο Δίον, ένα αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 1500 στρεμμάτων που απλώνεται στη σκιά του Ολύμπου, στην Πέλλα, το πιο σημαντικό αστικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας και τη Βεργίνα, την τελευταία κατοικία των Μακεδόνων ηγεμόνων και σήμερα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Αν και η  dot2dot είναι  ακόμα στην αρχή, φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγάλη απήχηση: «Τόσο οι φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε μέχρι στιγμής όσο και οι μεμονωμένοι επισκέπτες έχουν δει θετικά την όλη προσπάθεια. Επίσης έχουμε δεχτεί και προτάσεις για συνεργασία από αξιόλογες δημιουργικές ομάδες της πόλης, κάτι που μας ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο», δηλώνει η Μαρία Τρυφινοπούλου, ενώ η Χριστίνα Βρακά αναφέροντας ότι η dot2dot έχει συνεργαστεί με το ΑΠΘ, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Καλαμαριάς υλοποιώντας θεματικές περιηγήσεις και εικαστικές δράσεις, επισημαίνει ότι «Αν και η τουριστική προβολή της πόλης είναι μάλλον περισσότερο δουλειά των κρατικών φορέων ώστε η πόλη να γίνει σταθμός όλο και περισσότερων επισκεπτών, η ομάδα μας βάζει ένα λιθαράκι και σε αυτό, προβάλλοντας τα μνημεία της, αφηγούμενη τις ιστορίες πίσω από αυτά και ενώνοντας τα σημεία- σταθμούς μέσα στους αιώνες». Η Νικολίνα Μανώλη στην ερώτηση αν έχουν πιάσει τον αρχικό τους στόχο, πιστεύει ότι είναι στην αρχή αλλά σε καλό δρόμο και συμπληρώνει ότι στόχος είναι «Να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε καινούριες δραστηριότητες, να έρθουμε σε επαφή με νέο κόσμο και να επιδιώξουμε νέες συνεργασίες, για το άμεσο μέλλον. Για το πιο μακρινό, η ευχή μου είναι να παραμείνουμε δημιουργικές και να καταστρώνουμε νέα σχέδια». Στην ερώτηση πως βλέπουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε άλλες πόλεις η Βάσω Καρτσιακλή απαντά: «Αυτή είναι μια σκέψη η οποία πολλές φορές γυρίζει στο κεφάλι μου, σχεδόν από την αρχή. Για μένα θα ήταν ένα πολύ ωραίο σενάριο αυτό. Να μπορείς να υλοποιείς θεματικές ξεναγήσεις και εικαστικές δράσεις σε άλλες πόλεις με την δική σου πινελιά.. Θα μου άρεσε πολύ η ιδέα, θέλει όμως αρκετή δουλειά».

όσοι θέλουν να καταπιαστούν με παρόμοια εγχειρήματα πρέπει να το τολμήσουν, χωρίς δισταγμούς, χωρίς δεύτερη σκέψη, να μην το βάλουν κάτω, γιατί αξίζει τον κόπο να προχωράς κάτι, ακόμη και αν μοιάζει δύσκολο.

Η ομάδα της dot2dot, σε αυτή την προσπάθεια, στηρίχτηκε στις δικές της δυνάμεις, καθώς επίσης στις οικογένειες, στους συγγενείς, στους φίλους και στους ανθρώπους που πίστεψαν πολύ σε αυτό το ξεκίνημα, ενώ δυστυχώς δε δέχτηκε κάποια βοήθεια από κρατικό φορέα. Φυσικά, υπήρχαν και δύσκολες στιγμές, που αφορούσαν κυρίως σε αυτά που συναντά οποιοσδήποτε  στην Ελλάδα, όταν ξεκινά ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή την ατελείωτη γραφειοκρατία και την άγνοια των αρμόδιων φορέων.

Παρόλα αυτά τα κορίτσια της dot2dot κατάφεραν να «παλέψουν με το τέρας» και να βγουν νικήτριες, μετρώντας ήδη στο «παλμαρέ» τους επιτυχημένες συνεργασίες  με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το πρόγραμμα κατάρτισης των νέων ξεναγών, το Δήμο Θεσσαλονίκης, για το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Δήμο Καλαμαριάς, για το παιδικό Φεστιβάλ της Παραθινούπολης. Πάνω από όλα όμως, αυτό που μετρά για εκείνες είναι η επιβράβευση από τον κόσμο, ο οποίος αγκάλιασε την πρωτοβουλία. Και δε θα γινόταν διαφορετικά, μιας και είναι παθιασμένες με αυτό που κάνουν, δηλαδή με το να δώσουν ζωή στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης, λέγοντας τις ιστορίες που τα μνημεία της αφηγούνται, για τους ανθρώπους του χτες, βρίσκοντας παράλληλα το συνδετικό κρίκο με το σήμερα. Η Βάσω, η Μαρία, η Τάνια, η Νικολίνα και η Χριστίνα, οι οποίες λατρεύουν το τυρκουάζ χρώμα (είναι άλλωστε και το χρώμα του λογότυπου της dot2dot), ξεκίνησαν και συνεχίζουν δυναμικά από τη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας συνεχώς έμπνευση και ερεθίσματα για καινούριες ιδέες. Πιστεύουν ακλόνητα ότι όσοι θέλουν να καταπιαστούν με παρόμοια εγχειρήματα πρέπει να το τολμήσουν, χωρίς δισταγμούς, χωρίς δεύτερη σκέψη, να μην το βάλουν κάτω, γιατί αξίζει τον κόπο να προχωράς κάτι, ακόμη και αν μοιάζει δύσκολο. Τέτοια προσπάθεια, μόνο καλό αποτέλεσμα μπορεί να έχει (όπως αποδεικνύεται, στην πράξη), όσο μικρή κι αν είναι η αφετηρία. Για αυτές, διόλου τυχαία, ισχύει αυτό που λέει και το αγαπημένο τους motto – φράση του  Kandinsky: «Everything starts from a dot».

INFO:http://www.dot2dot.gr/

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου