Το Dekmantel Festival προσγειώνεται την Παρασκευή για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος κι επιλέγει να αναμειχθεί με την κουλτούρα του θεσσαλονικιώτικου Street Outdoors

 Ο,τι κι αν βάλουν οι άνθρωποι του Dekmantel κατά νου, φαντάζει ιδιοφυές. Μέχρι τώρα, η ολλανδική κολεκτίβα ξεχωρίζει στο μουσικό στερέωμα, αναμιγνύοντας παθιασμένους ήχους, έντονη δημιουργικότητα, και συνεχώς διαφορετικές καλλιτεχνικές προοπτικές. Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το Dekmantel Festival προσγειώνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στον πολυχώρο του Μύλου, κι επιλέγει να αναμειχθεί με την κουλτούρα του θεσσαλονικιώτικου Street Outdoors, το οποίο έχοντας εδραιώσει τη φήμη του εντός Ελλάδας, αποφασίζει να “κυνηγήσει” φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Η συνάντηση των δύο, αναμένεται επική. Τόσο το Dekmantel, όσο και το Street Outdoors ξεκίνησαν διοργανώνοντας πάρτι σε απρόσμενους εξωτερικούς χώρους κι έχουν εξελιχθεί σε φορείς ενδελεχούς και ποικίλης μουσικής ανασκόπησης. Το line up εστιάζει στην πιο εκλεκτή, σύγχρονη πειραματική και διαχρονική underground μουσική, μπλέκοντας ήχους φαινομενικά ετερόκλητους μα εσωτερικά συνδεδεμένους με τα άρρηκτα δεσμά της ηλεκτρονικής κουλτούρας που ενώνει Ολλανδία και Ελλαδα. Palms Trax, Makam, Juju & Jordash, Dekmantel Soundsystem και Central, μαζί με τέσσερις από τους πιό ενεργούς Έλληνες DJ, τους Jiles John, Jose Amba και Polatof, μαζί με τον πλέον sophisticated DJ και selector της Θεσσαλονίκης, τον Phon.

Ο Makam ή κατά κόσμον Guy Blanken, είναι ένας από τους πιο γνώριμους καλλιτέχνες του Dekmantel και resident του θρυλικού πλέον club Trouw στο Άμστερνταμ. Δηλώνει επηρεασμένος από την Αμερικάνικη House σκηνή αλλά αρνείται να μπει σε καλούπια. Στα DJ set του μπορεί κανείς να ακούσει από playful jazz μέχρι smoky deep house αλλά και hard hitting techno.

Η Popaganda μίλησε μαζί του λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη και μάθαμε τη γνώμη του για την φάση που βρίσκεται η παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή τα τελευταία χρόνια. 

Ποια είναι η σχέση σου με το djing; Ασχολούμαι με τη μουσική εδώ και 15 χρόνια, επομένως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Πως προέκυψε το όνομα Makam; Απλώς μου άρεσε το πως φαινόταν και το πως ακουγόταν το όνομα αυτό, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από αυτό.

Ποια είναι η σχέση σου με την ολλανδική μουσική κολεκτίβα Dekmantel; Τους γνωρίζω εδώ και 18 χρόνια κι έχουμε περάσει μαζί από πολλά στάδια. Επιπλέον με έχουν εμπνεύσει πολλοί καλλιτέχνες της ομάδας αυτής.

Τι γνωρίζεις για το Street Outdoors και πως αισθάνεσαι που θα παίξεις στην Θεσσαλονίκη για το ελληνικό κοινό; Δεν ξέρω τίποτα για το Street Outdoors, και για αυτό ανυπομονώ να ζήσουμε τρελά σκηνικά μαζί με το crew της Dekmantel στη Θεσσαλονίκη και να τους κάνουμε όλους να περάσουν φανταστικά.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή; Έχω παίξει μόνο μια φορά στην Ελλάδα και αυτή τη φορά είμαι πανέτοιμος να διαμορφώσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη της σκηνής μας εδώ.

Πες μας μερικά λόγια με τα οποία θα χαρακτήριζες τους Palms Trax, Juju & Jordash, και Dekmantel Soundsystem. Palms Trax: ερωτικά τραγούδια με χαρακτήρα, Juju & jordash: Σοφιστικέ underground jazz, Dekmantel sound system: pussy fart music. Και κάτι για τον εαυτό σου; Σουρεαλιστική techno house.

Πιστεύεις πως τα τελευταία χρόνια η techno και η house σκηνή περνάνε μια φάση Αναγέννησης; Πιστεύω πως η ποιοτική μουσική εκτιμάται περισσότερο από,τι 10 χρόνια πριν.

Γιατί δεν πρέπει να χάσει κανείς αυτό το event; Εάν τα τραγούδια αγάπης με χαρακτήρα, η σουρεάλ techno house, η σοφιστικέ underground jazz και η pussy fart μουσική δεν αρκούν τότε δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο. Πρέπει να έρθετε οπωσδήποτε!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα; Το άλμπουμ μου «Τhan Sadet» της dekmantel records βγαίνει στα μέσα του Νοέμβρη και mid november και το amulett EP ξεκινάει με τον ερχομό της νέας χρονιάς. 


 

Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου