Categories: FeaturedΠΟΛΗ

Δεύτε λάβετε ΦΩΣ

Ο Χρήστος Ζαμπούρας

Κρυμμένο στην οδό Φειδίου, το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Φως» προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε θρησκευτικά αναγνώσματα από την all time classic καινή διαθήκη έως παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα που σχετίζονται βέβαια με τις διδαχές της ορθόδοξης πίστης. Διαθέτει  επίσης κατηγορία με είδη ευλάβειας (αν χρειαστείς κάτι σε καντηλάκι ή εικονίτσα τσέπης), cd με ακούσματα από εσπερινό μέχρι όρθρο -σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις να πατήσεις το πόδι σου στην εκκλησία ή προτιμάς να λειτουργηθείς πριβέ και στην άνεση του σπιτιού σου, ένεκα και των ημερών.

Ο Χρήστος Ζαμπούρας εξηγεί τους λόγους που κάνουν το βιβλιοπωλείο στο οποίο είναι υπεύθυνος, να ξεχωρίζει. «Βασικό μας πλεονέκτημα είναι το ότι ο πελάτης που θα μας επισκεφτεί θα συναντήσει ένα περιβάλλον αληθινά ανθρώπινο και φιλικό. Θα βρει μεγάλη ποικιλία σε θρησκευτικά αναγνώσματα, τόσο δικά μας όσο και άλλων εκδόσεων -ακόμη και ξενόγλωσσα. Δεν φέρνουμε εκκλησιαστικά βιβλία αποκλειστικά για χρήση σε μονές και ναούς αλλά λογοτεχνικά και παιδικά. Το περιεχόμενο τους όμως πάντα   αφορά την ορθόδοξη πίστη μας. Παρατηρώ πως από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγάλες ηλικίες όλοι μας έχουμε, λίγο ή πολύ, ανησυχίες και απορίες σχετικά με το θρήσκευμα μας. Πόσω μάλλον τώρα που ζούμε σε μια χώρα που αναγκαστικά βιώνουμε δυσμενείς καταστάσεις κι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στον χριστιανισμό έστω και μέσω του διαβάσματος. Οι νέοι συνήθως ζητούν να διαβάζουν προφητείες γερόντων, βιβλία που αφορούν τις προγαμιαίες σχέσεις ή μυθιστορήματα τα οποία μέσα από καθημερινές ιστορίες τους δείχνουν τρόπους προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στο Θεό. Πολλοί μου ζητούν ψαλτήρια, βιβλία δηλαδή που βοηθούν κάποιον να γαληνεύσει μέσω της προσευχής. Άλλοι βέβαια ψάχνουν εγχειρίδια εξορκισμού, τα οποία βέβαια δεν υπάρχουν αφού αρμόδιοι για τέτοια ζητήματα είναι μόνο οι πνευματικοί. Το να μην καταφεύγουμε στους ιερείς της ενορίας μας για τέτοια ζητήματα είναι μεγάλο λάθος, σίγουρα πολύς κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντί τους αλλά προφανώς είναι και αυτοί άνθρωποι σαν και εμάς και πέφτουν σε λάθη. Άποψη μου είναι πως δίχως θεό όλα επιτρέπονται, όπως τιτλοφορείται και ένα βιβλίο των εκδόσεων μας. Η έλλειψη πίστης  προς εκείνον και τους εκπροσώπους του στη γη οδηγεί στα δεινά που μαστίζουν όλο τον κόσμο γύρω μας. Η αμαρτία είναι μόδα, αλλά θα περάσει».

Οι εκδόσεις και το κατάστημα ανήκουν στη χριστιανική ένωση εργαζομένης νεολαίας, στη ΧΕΕΝ. Στόχος του σωματείου που μετρά 68 έτη συνεχούς δράσης είναι η εμψύχωση των νέων εργαζομένων μέσω της πνευματικής καθοδήγησης που παρέχει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που συναντούν στην αγορά εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του εγχειρήματος, Bασίλης Καρατζάς, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του. «Είμαι ΧΕΕΝίτης από το 1960, από τα είκοσι μου δηλαδή. Εκείνη την εποχή ο κόσμος ήταν πιο κοντά στη θρησκεία, τον Θεό και την εκκλησία. Τα κατηχητικά σχολεία γνώριζαν άνθηση και οι γονείς μάθαιναν στα παιδιά τους τι εστί ορθοδοξία, όπως συνέβη και σε εμένα. Είχα την ευτυχία να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως θρησκευόμενο. Το σωματείο μας κινείται σε διπλή κατεύθυνση, μεταξύ της ιεραποστολής και της φιλανθρωπίας. Κάθε Τετάρτη κάνουμε κατήχηση σε νέους εργαζομένους μέσα από διαλέξεις που διοργανώνονται στην 3η Σεπτεμβρίου 11, στον έβδομο όροφο. Προσπαθούμε δηλαδή να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους που τα παρακολουθούν την πνευματική τροφή που λαμβάνει κανείς από το κατηχητικό, μέσα από κύκλους συζήτησης που αφορούν θέματα κοινωνικά, πίστης και ορθοδοξίας. Κατά περιόδους έχουμε ασχοληθεί με ζητήματα όπως η ταυτότητα των αγίων, η κρίση και η αγιότητα, η σωστή διατροφή και τα οφέλη της νηστείας, η ορθόδοξη αγωγή των παιδιών και των εφήβων από την οικογένεια και το σχολείο, το πρόβλημα της βίας από χριστιανική άποψη, η δύναμη της συγγνώμης, η κοινωνική προσφορά των τριών ιεραρχών και άλλα παρόμοια. Οι διαλέξεις γίνονται από ιερείς, ιατρούς, καθηγητές και τις παρακολουθούν συνήθως περίπου 60 άτομα. Αν βέβαια το πρόσωπο που μιλά είναι γνωστό, ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται.

Ο Βασίλης Καρατζάς

Όσον αφορά το φιλανθρωπικό κομμάτι, τα μέλη μας καταθέτουν συνδρομές ή τρόφιμα τους προκειμένου να βοηθήσουμε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αυτό το Πάσχα για παράδειγμα έχουμε επιλέξει πενήντα οικογένειες στην Αθήνα που θα λάβουν δέματα από εμάς με τρόφιμα νωπά και διαρκείας. Με τα χρόνια και μέσω του έργου μας πολύς κόσμος μας έχει μάθει και απευθύνεται σε εμάς αν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μακάρι να μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε όλους αλλά σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αν όμως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιους να βιοποριστούν είμαστε πάντα πρόθυμοι να προσφέρουμε τις γνώσεις μας πάνω στις πνευματικές τους αναζητήσεις και ανησυχίες, που όταν λυθούν ή διευρυνθούν τους δίνουν κουράγιο. Προσωπικά, κουβεντιάζω με τις ώρες με τέτοιο κόσμο που έχει ανάγκη όχι μόνο να φάει αλλά και να μιλήσει σε κάποιον για το πρόβλημά του. Πολλές φορές τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία αν νιώσεις πως υπάρχει πάντα κάποιος που σε στηρίζει ηθικά.

Το σωματείο απαριθμεί σήμερα 150 τακτικά μέλη. Κάποτε είχαμε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως με την πάροδο των χρόνων δεν αυξάνεται ο αριθμός γιατί τα ενδιαφέροντα του κόσμου έχουν αλλάξει και πόσο μάλλον των νέων γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να τους προσελκύσουμε για να συνδράμουν στην προσπάθεια και το έργο μας. Τα νέα παιδιά πάνε στο πανεπιστήμιο και οργανώνονται σε άλλου είδους οργανώσεις».

Βιβλιοπωλείο ” Εκδόσεις Φως”, Φειδίου 3Γ Πανεπιστήμιο.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη