Τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο των Trap Games, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και εντός των τειχών: ενήλικες επιλέγουν να κλειστούν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών, να πηγαινοέρχονται, να λύνουν γρίφους, να ταλαιπωρούνται γενικώς μέχρι να βρουν τη διέξοδο και να επιβεβαιώσουν την ευστροφία τους (ή και την έλλειψη αυτής). Μπορώ να παραδεχτώ πως πήγα στο Trap Athens με τον αέρα της νικήτριας, ως άλλος Οράτιος του CSI. Γιατί πώς γίνεται εκείνος να καταφέρνει να βρίσκει το δολοφόνο σε ολόκληρο Μαϊάμι σε λιγότερο από 45 λεπτά και εγώ, μαζί με ακόμη τέσσερις φίλους μου, να μην λύσω το γρίφο σε ένα μικρό δωματιάκι;
Έχοντας αυτό στο νου μου χτυπάω γεμάτη αυτοπεποίθηση το κουδούνι στο νεοκλασικό της οδού Καρορή. Η υποδοχή θερμή και η πρώτη έκπληξη έρχεται από την ομάδα του Trap Athens που άφησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Θεσσαλονίκη, για να μεταφέρουν το επιτυχημένο project των δωματίων απόδρασης από τη Βουδαπέστη στην Αθήνα, κάνοντας την Ελλάδα μία ακόμη από τις χώρες σε Ευρώπη και Ασία που φιλοξενούν παραρτήματά της. Η Βούλα, ο Λεωνίδας, ο Αλέξανδρος και ο Θοδωρής δεν επέλεξαν καθόλου τυχαία τα συγκεκριμένα δωμάτια καθώς πριν φτάσουν στην θέση του διοργανωτή τα δοκίμασαν πρώτα ως παίκτες. Αφού λοιπόν έκαναν το test drive, βρήκαν τον χώρο που ταίριαξε άψογα στα έξι διαφορετικά δωμάτια απόδρασης που θα κάνουν τους παίκτες να πρωταγωνιστήσουν στη δική τους αστυνομική ιστορία.
Μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις, τα βοηθητικά μηνύματα που δίνονται ανά δεκάλεπτο, το panic button που απεγκλωβίζει σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και πως οι ενδείξεις «μην αγγίζετε» είναι πραγματικές και όχι στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Διευκρινήσεις που χρειάζονται, αφού η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει λιγάκι, «τις προάλλες ένας παίκτης είχε παθιαστεί τόσο που άνοιξε το τηλέφωνο και το διέλυσε συθέμελα πιστεύοντας πως μέσα του κρύβεται κάποιο στοιχείο», μας εξηγεί η Βούλα. Η στιγμή να αποδείξουμε πως ανήκουμε στο 30% των επιτυχόντων είχε φτάσει.
«Ένας μυστικός πράκτορας διεξάγει έρευνα για τέσσερις ύποπτους πράκτορες. Έχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με εκείνους αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει το μυστήριο στοιχείο μεταξύ αυτών των αρχείων. Ο πράκτορας αφήνει το δωμάτιό του για μία ακριβώς ώρα. Βρείτε τα μυστικά αυτά αρχεία και βγείτε πριν επιστρέψει». Μήνυμα ελήφθη και ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα μόλις η Βούλα βγει από το δωμάτιο και κλειδώσει την πόρτα. Στις πρώτες, αναγνωριστικές ματιές, όλα φαίνονται σαν πιθανά στοιχεία. Ένα σφηνωμένο κλειδί, το τηλέφωνο, ο καθρέφτης. Με το που κλείνει η πόρτα, το μυαλό μπαίνει σε «detective mode». Άλλοι ξεψαχνίζουν το χώρο, άλλοι απλώς παρατηρούν, αναζητώντας όσα δεν πιάνει το μάτι. Η ώρα περνάει, περιμένουμε τα hints σαν «μάννα εξ’ ουρανού» και κάθε βήμα συνοδεύεται από σύντομους πανηγυρισμούς (για να μην ξεχνάμε ότι το ρολόι μετράει αντίστροφα).
Δε θα αποκαλύψω τι έγινε μέσα στο δωμάτιο, μη χαλάσουμε και το μυστήριο. Θα ομολογήσω όμως πως ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός και πως αν και στην αρχή τα εξήντα λεπτά φαίνονταν υπεραρκετά, τελικώς διαψευστήκαμε. Το κουδούνι που σήμανε τη λήξη του χρόνου χτύπησε πριν λυθεί το μυστήριο. Ανήκουμε κι εμείς στο 70% των «losers», αλλά τουλάχιστον αυτών που θα το ξαναπαλέψουν, σε κάποιο άλλο, πιθανώς δυσκολότερο δωμάτιο αυτή τη φορά. Έτσι κι αλλιώς, «it’s all about the fun» σε αυτές τις περιπτώσεις. Και απ’ αυτό έχει μπόλικο.
Μέχρι στιγμής, στο Trap Athens λειτουργούν τρία δωμάτια με διαφορετική ιστορία και επίπεδο δυσκολίας (εντάξει, εμάς ήταν το ευκολότερο). Το μόνο που χρειάζεται είναι μεγάλη παρέα (από 2-5 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας) και μια κράτηση, τηλεφωνική ή ηλεκτρονική. Το κοφτερό μυαλό είναι προαιρετικό, αλλά χρήσιμο.
Trap Athens – Team Race against Puzzles, Καρόρη 4 (δίπλα από την πλατεία Αγ. Ειρήνης και 50 μ. από το μετρό Μοναστηράκι), Μοναστηράκι, Τηλ. 210 3254824 // facebook page: Trap Athens // κρατήσεις: www.trapathens.com