Categories: FeaturedΠΟΛΗ

This is how Athens rolls

Στην πολυπολιτισμική γειτονιά του Κεραμικού, όπου η αθηναϊκή China Town συναντά εικαστικούς και καλλιτέχνες της πρωτεύουσας, ζουμερά καλαμάκια σουβλάκι και αυλές φιλικές προς πόση ρακής και ατελείωτο ξενύχτι, κατασκευάζεται το LATRAAC, ένα χώρος που θα φιλοξενεί την πρώτη ράμπα για transition skate στην Αθήνα.

Το transition skateboarding είναι μια εξέλιξη του σερφ, καθώς κάπου εκεί στις αρχές των 50’s οι surfers της Καλιφόρνια αναζητούσαν κάτι να κάνουν όταν δεν υπήρχε κύμα να καβαλήσουν όποτε άρχισαν να κάνουν skate σε άδειες πισίνες. Έφτασε στο peak του τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, έπειτα έκανε μια καμπύλη και έχει μεγάλη διαφορά από το street skateboarding. Τα τελευταία χρόνια είναι έντονο το revival του skate στην Ελλάδα. Ο Ζάχος Βάρφης, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής /εμπνευστής του LATRAAC, που μυρίστηκε την ανάγκη των skaters για ένα χώρο που θα τους επιτρέψει να εξελιχθούν με όλες τις σωστές προδιαγραφές, μίλησε στην Popaganda λίγο πριν το Open Day Fundraiser που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου όπου και το LATRAAC θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό.

LATRAAC under construction.

LATRAAC under construction.

«Το LATRAAC ξεκίνησε ουσιαστικά από εμένα και ένα φίλο μου, αλλά πλέον είναι μια συνεργασία πολλών ανθρώπων. Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, κηπουροί, σχεδιαστές, όλοι έχουν συμβάλει για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Αυτή τη στιγμή είναι φτιαγμένος ο σκελετός της κατασκευής. Επειδή είναι 120 τ.μ. χρειάζεται πολύ υλικό για να ντυθεί. Ωστόσο θέλαμε να κάνουμε παρουσίαση του bowl πριν το ντύσουμε όλο, καθώς η κατασκευή είναι ψηφιακή. Προσωπικά ασχολούμαι με τον ψηφιακό σχεδιασμό. Τα σχέδια του bowl και του πάρκου γενικότερα, κοπήκανε από ένα ψηφιακό αρχείο. Αυτό είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό, καθώς πρόκειται για μια νέα τεχνολογία. Έτσι συνδυάσαμε την παρουσίαση με το fundraiser. Την Κυριακή ένα κομμάτι της ράμπας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για skate – με ατομική ευθύνη βέβαια – γιατί θέλουμε να δείξουμε και τους τύπους skate που μπορούν να γίνουν εκεί και το πως έχει διαμορφωθεί ο κήπος και φυσικά να μαζέψουμε χρήματα για υλικά. Εκτός από αυτό θα υπάρχουν ποτά και μπλουζάκια LATRAAC από τους Mohxa. Το LATRAAC δεν είναι skate park, απλά η προσέγγισή μας είναι φιλική προς το skate. Δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε skaters αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να τους ενδιαφέρει η κουλτούρα του skate ή να τους αρέσει η περιοχή. Μας αρέσει το κέντρο και θέλαμε ο χώρος να είναι κάπου εκεί. Ο Κεραμικός ήταν ιδανικό σημείο. Το LATRAAC είναι και μια σχετικά low budget ανάπλαση με μια διαφορετική προσέγγιση».

Το LATRAAC αναμένεται να ανοίξει επίσημα τους επόμενους μήνες. Στα άμεσα σχέδια είναι φυσικά η ολοκλήρωση του ντυσίματος του bowl και το άνοιγμα του tea house. Σε λίγο καιρό το κέντρο της Αθήνας θα έχει ένα χώρο για λάτρεις του skate, αλλά και ένα κήπο ανοιχτό σε όλους. 

Info: LATRAAC OPEN DAY FUNDRAISER‏, Κυριακή 13/09, 16:00, Λεωνίδου 63-65, Κεραμεικός. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του bowl και την διαμόρφωση του χώρου.
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη