Categories: ΠΟΛΗ

Πώς κυλάει η ζωή στον πλανήτη της Αρχελάου;

Πόσες φορές τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια έχετε βρεθεί στην οδό Αρχελάου του Παγκρατίου να πίνετε από νωρίς τον καφέ σας στο Τρίγωνο ή smoothies στο Small 8,  να κάνετε τη βόλτα σας εκεί που οι μυρωδιές από τα φαλάφελ του αιγυπτιακού καφενείου του κυρίου Ιμπραήμ μπερδεύονται με τις μυρωδιές από τα τυλιχτά σουβλάκια του piggyπόπουλου και να βλέπετε τις πάντα φρέσκες σε ιδέες κι εκτέλεση παραστάσεις του Skrow Theatre που θα τις συζητήσετε μετά πίνοντας το ποτό σας στο Pink Freud ή τρώγοντας ναξιώτικες λιχουδιές στο Musique;

Αυτός ο δρόμος που πριν μόλις λίγα χρόνια ήταν ένας ήρεμος, σχεδόν άγνωστος δρόμος, του Παγκρατίου, σχεδόν αποπαίδι, τουλάχιστον ως προς την επισκεψιμότητα, της παρακείμενης πλατεία Προσκόπων έχει εξελιχθεί σε ένα από τους δημοφιλέστερους, κυρίως για νυχτερινή έξοδο, προορισμούς της Αθήνας κατορθώνοντας μη χάσει την αίσθηση της γειτονιάς και τον αστικό χαρακτήρα του.

Είναι η οδός Αρχελάου ο πιο busy δρόμος της Αθήνας τα τελευταία χρόνια;
Μεσημεριάτικη ηρεμία στη γειτονιά της Αρχελάου.
Διαχρονικές αλήθειες...
Το Τρίγωνο σηματοδότησε τη νέα εποχή της Αρχελάου.
Ο κ. Μένιος Στεργίου του Τρίγωνου
Καφέ, η βαριά βιομηαχνία του χαμένου χρόνου που έλεγε και ο Ρένος στα Φθηνά Τσιγάρα...
Ο φούρνος της γειτονιάς
Και το παντοπωλείο της
H κ. Τζο Μπάμπαρη και η Κίκο στο JuJu de Kikamo
Η Τζο κι ο σκύλος
Η πολύχρωμη Αρχελάου
Το απίθανο σύμπαν του αιγυπτιακού καφενείου με ναργιλίδες του κ. Ιμπραήμ.
O κ. Ιμπράημ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Ναργιλέδες παντού
και ψιλοκουβέντα
Και η πρόσοψη του αιγυπτιακού καφενείου της γειτονιάς
Και το καθαριστήριο
Εύγλωττοι τοίχοι
και έξω από το piggy-ποπουλο
Το Skrow άνοιξε το 2012
Διάλειμμα από τις πρόβες
O σκηνοθέτης Βασίλης Παπαγεωργίου του Skrow.
Και το ινδικό μίνι-μάρκετ της γειτονιάς.
Τα πάντα θα βρείτε
Ο Tarlok Simgm από το Nigar της Ινδίας
Κι ένας φίλος του από το Μπαγκλαντές που του κρατάει παρέα στο μίνι-μάρκετ
Μια στάση στο Small 8
Τα χαριτωμένα μαξιλάράκια του Small 8
Οι αφίσες φτιάχνουν το δικό τους ψηφιδωτό
Η βιτρίνα του Orange dvd club
Mέσα στο Musique Café and More
Και έξω από αυτό
Το κατάστημα Holy Wabbit
Οι ιδιαίτερες δημιουργίες της Πόπης Χασιώτη στο Holy Wabbit
Το Σποράκι ανοίγει πιο αργά, αφού πέσει ο ήλιος
Εδώ και το Pink Freud.
Και το λογότυπό του
Αρχελάου

«Είχε ανέκαθεν μια ωραία ενέργεια η περιοχή», λέει ο κ. Μένιος Στεργίου, ιδιοκτήτης του Τρίγωνου (Αρχελάου 23, τηλ. 21 0724 3085) και γέννημα-θρέμμα του Παγκρατίου. Το Τρίγωνο ήταν το πρώτο μαγαζί του είδους του που άνοιξε στην Αρχελάου, το 2010. Πριν στεγαζόταν εκεί ένα μπακάλικο 50 χρόνων, από τα πιο καλά της Αθήνας και όταν ξενοικιάστηκε ο κ. Στεργίου είδε τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά του και νοίκιασε το χώρο. Πλέον το τιμούν όχι μόνο οι περίοικοι αλλά από όλη την Αθήνα και τα προάστια που θα έρθουν για τσιπουράκι και μεζέδες φτιάχνοντας ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό θαμώνων με αρκετούς δημοσιογράφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες μεταξύ τους. «Είμαι υπέρ του να ανοίγουν νέα μαγαζιά στην περιοχή και να φέρνουν κόσμο στην περιοχή ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά καλή πιάτσα στην Αθήνα. Πρέπει να είναι μαγαζιά με ποιότητα και ταυτότητα».


Κι όταν λέμε μαγαζιά δεν εννοούμε μόνο τα café-bar αλλά και άλλου είδους όπως το πολύ ιδιαίτερο Holy Wabbit (Αρχελάου 1, τηλ. 210 7242867). Εκεί η Πόπη Χασιώτη, απόφοιτος σχολής Καλών Τεχνών στη Γαλλία και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία αποφάσισε να στεγάσει την αγάπη της για τη ζωγραφική δημιουργώντας τα δικά της έργα, από πίνακες μέχρι σκουλαρίκια κι από κούπες μέχρι απίθανα t-shirt, που μοιάζει να έχουν ξεπηδήσει από τα όνειρα του Τιμ Μπάρτον. Όλα είναι χειροποίητα και τα κατασκευάζει επί τόπου στο μαγαζί και πολλοί από τους πελάτες της είναι ξένοι καθώς όπως εύστοχα παρατηρεί η περιοχή έχει πολλά airbnb και hostels. Και το όνομα του μαγαζιού πώς προέκυψε; «Έχω μια αδυναμία με τα κουνέλια, μου βγάζουν κάτι διαστροφικό. Και από την άλλη δεν μπορώ να πω καλά το ρ οπότε το rabbit έγινε wabbit» απαντάει και καταλαβαίνεις ότι ο αεράκι της Αρχελάου προσελκύει όσους διαθέτουν μια ιδιαίτερη τρέλα και καθώς η βόλτα συνεχίζεται οι επόμενες συναντήσεις επιβεβαιώνουν αυτήν την αίσθηση.

Μεσημεριάτικη ηρεμία στη γειτονιά της Αρχελάου.

Το Τρίγωνο σηματοδότησε τη νέα εποχή της Αρχελάου.

Οι ιδιαίτερες δημιουργίες της Πόπης Χασιώτη στο Holy Wabbit

Λίγο παρακάτω ο δρόμος μας φέρνει στο κατώφλι της φοβερής Τζο Μπάμπαρη που δημιουργεί στο JuJu de Kokimo (Αρχελάου 20, τηλ. 21 0722 0021) εδώ και έξι χρόνια -έχοντας επιπλέον εμπειρία που φτάνει πια τα είκοσι χρόνια- τα πολύ ιδιαίτερα ρούχα της σε μετάξι, μαλλί, βαμβάκι «που τα χαρακτηρίζει η έννοια της ελευθερίας, δεν μου αρέσει τίποτα που να καταπιέζει το σώμα». Και πώς διάλεξε την Αρχελάου σαν έδρα της; «Έμενα στην Ερατοσθένους και μου άρεσε αυτός ο δρόμος ο γεμάτος ελιές, τον ονόμαζα Μικρό Παρίσι» εξηγεί ενώ η Κίκο, το σκυλάκι της, τρέχει γύρω από το καναπέ στιλ Λουδοβίκου 16ου.


Ήρθε η ώρα για ένα smoothie στο Small 8 (Aρχελάου 8, τηλ. 215 5308846) , το οποίο άνοιξε τις πόρτες το 2012, και μέσα σε ένα χρόνο επεκτάθηκε καθώς ήταν πολύ μικρό (εξ ου και το Small του τίτλου του) για να χωρέσει τους θαμώνες του που ολοένα πλήθαιναν. Για να τους εξυπηρετήσει μάλιστα έχει κάνει και ένα deal με το πάρκινγκ που βρίσκεται λίγο παρακάτω στον δρόμο ώστε οι πελάτες του να απολαμβάνουν καλύτερης τιμής όταν αφήνουν εκεί το αυτοκίνητο τους.

H κ. Τζο Μπάμπαρη και η Κίκο στο JuJu de Kokimo

Μια στάση στο Small 8

O σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου του Skrow

Ακριβώς απέναντι ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου και η ομάδα του έχουν κάνει διάλειμμα από τις πρόβες τους στο Skrow (Αρχελάου 5, τηλ. 210 7235 842) . «Έψαχνα για χώρο και είδα ότι ενοικιαζόταν. Μπήκα μέσα χωρίς να ξέρω τι ήταν εδώ και αντίκρισα κάτι σουρεαλιστικό: τρία προκάτ σπίτια με το γκαζόν τους, με τα όλα τους. Αφού σκέφτηκα μήπως και ο βράχος ήταν μέρος του σκηνικού, όπως έτσι την πατάνε πολλοί που επισκέπτονται το Skrow για πρώτη φορά». Για όσους δε γνωρίζουν ένα μέρος του βράχου που αποτελεί κομμάτι του Άλσους Παγκρατίου είναι ένας από τους τοίχους του θεάτρου αποδίδοντας με κυριολεκτικό τρόπο την ένωση του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος σε αυτή τη γειτονιά. Ο Βασιλης χαρακτηρίζει την Αρχελάου απάγκιο «γιατί έχει και ζωή αλλά δεν είναι τόσο θορυβώδης όπως από πάνω η Σπ. Μερκούρη. Μπορείς να έρθεις να πιείς ποτό αλλά μπορείς και να ηρεμήσεις».

Δεν έχει άδικο. Σε αυτό το κέντρο-απόκεντρο οι ισορροπίες φαίνεται ότι έχουν βρεθεί. Γι’ αυτό τον λόγο και πλήρως ενταγμένα στη γειτονιά είναι και τα καταστήματα των μεταναστών. Ο κ. Ιμπραήμ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ζει στην Ελλάδα 27 χρόνια και τα τελευταία έξι έχει ανοίξει εδώ στην Αρχελάου, άλλωστε Παγκρατιώτης είναι, ένα καφενείο με την ονομασία Ελ Ταχιχ Ριρ (Aρχελάου 16) . Εκεί μπορεί κάποιος να φάει φαλάφελ και κουκιά μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό, αιγυπτιακό τρόπο και να κάνει τον ναργιλέ του με άρωμα ή σκέτο. «Έρχονται και Αιγύπτιοι έρχονται και Έλληνες, όλοι έρχονται», λέει χαμογελαστός ενώ η τηλεόραση προβάλλει αγώνα ποδοσφαίρου του αιγυπτιακού πρωταθλήματος. «Με ποιον από τους δύο είστε;», ρωτώ. «Με κανέναν. Είμαι με άλλη ομάδα που φορά κόκκινα, σαν τον Ολυμπιακό».


Εκεί πιο δίπλα βρίσκεται και το ινδικό παντοπωλείο του κ. Ταρλόκ Νιγκμ από το Νιγάρ της Ινδίας.  Έχει ανοίξει εδώ και κάποιους μήνες∙ το κατάστημα το άφησαν κάτι γνωστοί του και αποφάσισε να το αναλάβει αυτός. Ένας φίλος του από το Μπαγκλαντές έχει περάσει για να τα πουν και μου λέει ότι έχει μείνει εδώ και έξι μήνες άνεργος, η κρίση τους έχει χτυπήσει όλους. Πάντως συζητώντας με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών,  από το Small 8 μέχρι το Τρίγωνο και το JuJu de Kokimo, διαπιστώνω ότι βρέθηκαν με τα δικά τους μαγαζιά στην Αρχελάου όταν η κρίση τους χτύπησε την πόρτα κι έμειναν άνεργοι ή οι εργασιακές τους συνθήκες άλλαξαν εννοείται προς το χειρότερο.  Είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον ότι το success story αυτού του δρόμου δημιουργήθηκε από ανθρώπους που η αγορά τους θεώρησε περιττούς και είναι αρκετά αισιόδοξο ότι βρήκαν τη δύναμη να κάνουν κάτι διαφορετικό από την μέχρι εκείνη τη στιγμή πορεία τους και αυτό το καινούριο τους κάνει να στέκονται στα δικά τους πόδια.

Το απίθανο σύμπαν του αιγυπτιακού καφενείου με ναργιλέδες του κ. Ιμπραήμ.

Και το ινδικό μίνι-μάρκετ της γειτονιάς.

Εδώ και το Pink Freud.

Συνεχίζοντας την βόλτα μπαίνουμε στο ψηλοτάβανο Pink Freud (Αρχελάου 7, τηλ. 2107227272) που σερβίρει καφέ από το πρωί και αργότερα ποτά από το Μάρτιο του 2014. Εκεί θα δεις πολλές φορές τους θιάσους του Skrow να χαλαρώνουν μετά την πρόβα ή την παράσταση. «Ο κόσμος της Αρχελάου έχει δέσει άψογα με τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Έχω παρατηρήσει ότι έχουμε και πολλούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους εδώ, ίσως τους τσιγκλάει το όνομα, αν πάντως έχετε ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης ελάτε να μας βρείτε», λέει γελώντας η Μαρίζα Παπασμύρη διευκρινίζοντας «δεν μας αρέσουν τα στημένα και γι’ αυτό αγαπάμε την γειτονιά της Αρχελάου».

Η βόλτα ανοίγει την όρεξη και μας φέρνει στην είσοδο του Musique Café and More (Αρριανού 37 & Αρχελάου, τηλ. 2107238900)  όπου από το 2012 μας σερβίρει ναξιώτικους μεζέδες με απίθανα κρέατα και τυράκια από το νησί «Έχουμε καταγωγή από τις Εγγαρές της Νάξου και όλα τα προϊόντα της κουζίνας μας έρχονται από τη φάρμα που διατηρούμε στο νησί. Έχουμε σταθερούς θαμώνες που μας τιμούν γιατί εκτιμούν τις πρώτες ύλες μας.» λέει ο κ. Μάκης Μικές, συνιδιοκτήτης μαζί με τον ξάδερφο του κ. Μάκη Ξενάκη,  που έχουν μεγάλη αδυναμία στην Αρχελάου. «Πριν ανοίξουμε το μαγαζί συχνάζαμε στην πλατεία Μεσολογγίου και πάντα λέγαμε ότι η Αρχελάου σε εμπνέει να ανοίξεις ένα μαγαζί. Αυτό κάναμε λοιπόν».

Mέσα στο Musique Café and More

…κι έξω από το piggy-ποπουλο

Άλλη μια επιλογή για φαγητό είναι το piggy-ποπουλο (Αρχελάου 16, τηλ. 210 7237100) με τα πολύ γευστικά και φίνα τυλιχτά του σουβλάκια.  Εδώ και έξι χρόνια ταϊζει την Αρχελάου σε έναν όμορφο, funky χώρο. Ο ιδιοκτήτης κ.  Γιάννης Ρουμάνος ζει στο Παγκράτι από το 2009 «όλα τα φτιάχνουμε εμείς από τα κρέατα μας μέχρι τη μελιτζανοσαλάτα μας και τις σος. Δικό μας και το λάδι και το κρασί». Και τι είναι γι’ αυτόν η Αρχελάου; «Από τους λίγους δρόμους της Αθήνας που συνδυάζει τον αστικό χαρακτήρα του, την ατμόσφαιρα της γειτονιάς και την ποικιλομορφία».

Αυτά τα λόγια φαίνονται ότι συμπυκνώνουν την ουσία της «πιάτσας» της Αρχελάου. Μιας «πιάτσας» που χτίστηκε σε βάθος χρόνου και δεν έχει αλλοιώσει την προϋπάρχουσα γειτονιά, που δεν έχει ανάγκη από κραυγαλέα διαφήμιση αλλά έγινε στέκι από στόμα σε στόμα όπως όλα τα καλά πράγματα. Και μια κοινή γραμμή από τους ανθρώπους που έφτιαξαν εδώ τα μαγαζιά τους: αγαπούν, και οι περισσότεροι μένουν εδώ, το Παγκράτι και θέλουν να το δουν να αναδεικνύεται χωρίς κοντόφθαλμες πρακτικές. Αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, οι γάτες του δρόμου θα συνεχίζουν να σουλατσάρουν ανενόχλητες δίπλα μας.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου