Categories: ΠΟΛΗ

Ο δρόμος της ανεξάρτητης vintage κοινότητας

Το gentrification έχει τσακίσει πολλές αθηναϊκές γειτονιές τα τελευταία χρόνια. Αρχικά τις εξυψώνει ως το νέο hype – καταφύγιο διαφόρων κοινωνικών τάσεων (hipsters, κλαρινογαμπροί, κάγκουρες, εναλλακτικοί, καλλιτεχνίαριδες) και έπειτα τις αποκαθηλώνει φορτώνοντάς τους ένα σωρό παθογένειες. Η γειτονιά του Ψυρρή, είναι μια εξ αυτών. Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, κατάφερε να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της  και να φιλοξενήσει στα στενά δρομάκια της δημιουργικούς ανθρώπους, με καινοτόμες ιδέες και όρεξη.

Είναι η οδός Πρωτογένους το αθηναϊκό Portobello;

Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι και η οδός Πρωτογένους, ή αλλιώς ο δρόμος του vintage, καθώς κατά μήκος του υπάρχουν τέσσερα καταστήματα με vintage ρούχα και αντικείμενα. Το ένα δίπλα στο άλλο, συνυπάρχουν χωρίς ίχνος ανταγωνισμού και οι ιδιοκτήτες τους λειτουργούν πλέον σαν μια ανεξάρτητη vintage κοινότητα. Πιθανόν λοιπόν, να μην είναι υπερβολή να θεωρήσουμε πως η περιοχή του Ψυρρή ίσως να είναι ένα εν δυνάμει αθηναϊκό Portobello.

Μέχρι και μέσο μεταφοράς θα βρεις στις Παλιοσυνήθειες

Η αρχή στην οδό Πρωτογένους έγινε με τις Παλιοσυνήθειες, έναν μικρό παράδεισο με vintage έπιπλα και ψιλολόγια (δηλαδή από κομότες και μπανιέρες μέχρι παλιές φωτογραφίες και scranchies για τα μαλλιά) που έχει γίνει σταθμός για ντόπιους, αλλά και τουρίστες. Άλλωστε η Αδαμαντία, η ιδιοκτήτρια, ήθελε ακριβώς να δημιουργήσει ένα second hand κατάστημα βασισμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ίδια είναι διακοσμήτρια και το σπίτι της ήταν γεμάτο από παλιά αντικείμενα που έβρισκε στα σκουπίδια ή σε διάφορα παζάρια. Μάλιστα πολλές φορές τα μεταποιούσε κιόλας. Το 2011 αποφάσισε – εφόσον η κρίση χτύπησε και το δικό της επάγγελμα – να ανοίξει τις Παλιοσυνήθιες για να μοιραστεί το πάθος της για το vintage με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για μπουσκοφκικούς ήρωες…

Η Αδαμαντία και η Ελένη επί το έργω. Είναι βαριά η καλογερική κορίτσια!

Εδώ μπορείς να φέρεις κάτι δικό σου που δεν χρειάζεσαι πια και να τα βρείτε μετά στα λεφτά (ή και σε είδος). Επίσης η περιβόητη ομάδα των Πλαιοσυνηθειών μπορεί να σε βοηθήσει στην μετακόμιση  παίρνοντας για το μαγαζί πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν δίπλα από τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ το κατάστημα που πλέον τα πράγματα δεν χωράνε εκεί. Έτσι, λειτουργεί και παράρτημα των Παλιοσυνηθειών στο Μεταξουργείο απέναντι από την γκαλερί Atopos.

Παλιοσυνήθειες, Πρωτογενούς 8,
τηλ. 21 0656 0574

Κάτι από Παρίσι στο κέντρο της Αθήνας

Επόμενη στάση, το Treasure House ακριβώς δίπλα από τις Παλιοσυνήθειες. Ο Γιώργος Κάρρας, ιδιοκτήτης του καταστήματος, ξεκίνησε το 2006 να συλλέγει ρούχα παλαιότερων δεκαετιών προερχόμενα από αποθέματα βιοτεχνιών εποχής και από ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ως λάτρης των επώνυμων και μη ρούχων και αξεσουάρ ιδιαίτερης αξίας, των δεκαετιών του ‘40, ‘50, ‘60 και ‘70 ξεκίνησε να συλλέγει σε μικρή ηλικία, εκτιμώντας την ποιότητα, την ιστορία, την διαδρομή και την μοναδικότητα αυτών των κομματιών.

Το συγκλονιστικό πιάνο του μικροσκοπικού Treasure House

Μέρος της προσωπικής του συλλογής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 με την δημιουργία του Treasure House Showroom. Από τον Μάρτιο του 2014, όμως, αποφάσισε να ανοίξει την Treasure House Boutique στον αριθμό 6 της οδού, όπου εκτίθεται η γνωστή πλέον συλλογή, εμπλουτισμένη και με νεότερα κομμάτια των δεκαετιών του ‘80 και ‘90, καθώς και με αναπαραγωγές ρούχων εποχής με αυθεντικά vintage υφάσματα.

Treasure House, Πρωτογένους 6
τηλ. 6946452029

Φλοράλ φουστανάκια στην Γουαδελούπη καλωσορίζουν την άνοιξη.

Η Αγγελική είναι ενδυματολόγος και είχε για πολύ καιρό το δικό της βεστιάριο. Κάποια στιγμή έφυγε για να ζήσει στην Ολλανδία, στο Άμστερνταμ, εκεί όπου αν δεν είσαι vintage δεν υπάρχεις. Βλέποντας την έξαρση λατρείας για τις νοσταλγικές δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80,  πήρε απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να φέρει την τρέλα του vintage στην Αθήνα.

Μέχρι και η ταπετσαρία είναι εξωτική στο κατάστημα της Αγγελικής

Leather details στην Γουαδελούπη

Πριν φύγει έστησε ένα καλό δίκτυο συνεργατών, έτσι πολλά από τα ρούχα και τα αξεσουάρ που θα βρεις στην Γουαδελούπη, προέρχονται από την πόλη του Άμστελ, αλλά και από ελληνικές βιοτεχνίες που έχουν κλείσει. Όταν ήρθε η Αγγελική να δει το κατάστημα υπήρχαν μόνο οι Παλιοσυνήθειες, το Τρανζίστορ και το Lemon Poppy Seed στην Πρωτογένους και χάρηκε πολύ που άνοιξαν τα Treasure House και Like Yesterday’s καθώς δημιουργήθηκε μια vintage γειτονιά.

Γουαδελούπη, Πρωτογένους 12
τηλ. 6978523933

70’s επιλογές στο 16 της οδου Πρωτογένους

Το Like Yesterday’s είναι η τελευταία vintage εισβολή στο στενό της Πρωτογένους. O Χρήστος και η Ζέτα, αν και δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της μόδας και της ένδυσης αποφάσισαν να ανοίξουν το κατάστημα τους, καθώς πάντα τους άρεσε το ρούχο και θεωρούν ότι η περιοχή του Ψυρρή έχει μια δυναμική, μια επιστροφή στο παλιό λόγω της παραδοσιακής γειτονιάς αλλά και της γειτνίασης με το Μοναστηράκι. Εισάγουν γυναικεία ρούχα (αλλά και λίγα αντρικά) και φο μπιζού κυρίως από την Αγγλία, αλλά και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης, ψάχνουν οι ίδιοι και βρίσκουν κομμάτια ραμμένα στο χέρι από Ελληνίδες μοδίστρες, κυρίως της δεκαετίας μεταξύ ’60 και ’70, ενώ έχουν και ορισμένα σε προσφορά από εκποιήσεις καταστημάτων.

Η συντάκτρια σκέφτεται σοβαρά να κάνει κάποιες αγορές μετά το τέλος του ρεπορτάζ.

Λεπτομέρειες από το σκρίνιο του Like Yesterday’s

Πιστεύουν ότι η Πρωτογένους είναι μια άτυπη vintage κοινότητα, αλλά ότι (παρόλο το hype) η vintage κουλτούρα δεν είναι ακόμα εδραιωμένη στο ελληνικό κοινό. Αυτό που φεύγει πιο πολύ από το Like Yesterday’s είναι τα φανταστικά καπέλα που κατά καιρούς κοσμούν τις επιτοίχιες κρεμάστρες αλλά και το υπέροχο σκρίνιο που κοσμεί τη βιτρίνα του μαγαζιού. 

Like Yesterday’s, Πρωτογένους 16
τηλ. 2167004810

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.