Ας παίξουμε ένα παιχνίδι με το χρόνο και την πραγματικότητα. Φανταστείτε ότι δεν έχουμε 2015 και δεν έχουμε οικονομική κρίση. Όλα κυλούν ήσυχα και γενικά «γίνονται πράγματα» που λέει και η καλλιτέχνης. Η ανεργία να κινείται σε χαμηλά νούμερα, δουλειές να βρίσκονται και οι νέοι αντί για «χαμένη γενιά», ν’ αποκαλούνται «χλιδάνεργοι». Για να μην χαθείτε σε εποχές ανύπαρκτες μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα στις αρχές του αιώνα. Η ανασφάλεια, όμως, των τελευταίων επτά ετών ( η κρίση ξεκινά ουσιαστικά το 2008), η απουσία κάποιου κοινωνικού οράματος και το διαρκές φλερτ με την καταστροφή μας έχουν απομακρύνει τελείως από την, ας την πούμε, διάθεση που υπήρχε από το 2000 και έπειτα. Επιστρέφουμε στο παιχνίδι μας, όμως, και προσπαθούμε να σκεφτούμε ποιος θα ήταν ο ρόλος ενός τόσο μεγάλου πολιτισμικού έργου όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (που φτάνει σιγά σιγά στην περάτωση του Απρίλιο αφού το 2016 παραδίδεται στο Δημόσιο) σε καιρούς ευημερίας. Θα ήταν το επιστέγασμα μιας καλής πορείας; Το σύμβολο μιας εποχής; Η κληρονομιά μιας γενιάς στην επόμενη; Ή μια ένδειξη της ματαιότητας του ανθρώπου που στηρίζει την ύπαρξη του σε φαραωνικά οικοδομήματα; Σε ένα παιχνίδι πολλά μπορούν να ειπωθούν, αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην πραγματικότητα τώρα. Ένα μεγάλο έργο φτάνει στο τέλος του σε μια εποχή που ο κόσμος είναι περισσότερο μπερδεμένος από ποτέ. Πέρα από αυτό το ανόητο κινέζικο γνωμικό που σε καλεί να δεις την κρίση σαν ευκαιρία, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η έλλειψη πόρων οδήγησε τον κόσμο που ασχολείται με τις τέχνες να γίνει πιο ουσιαστικός απέναντι στο κοινό του. Έτσι, και η μεγάλη κουβέντα που προκύπτει περιστρέφεται γύρω από αυτό το ερώτημα: πως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα φιλοξενεί τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα λειτουργήσει «ουσιαστικά» πρώτα στη γειτονιά του, ακολούθως στην Αθήνα και τέλος στον τρόπο της ανάπτυξης του πολιτισμού αλλά και της διάδοσης της γνώσης στην Ελλάδα. Εύλογες οι απορίες για το πιο πολυδιαφημισμένο εργοτάξιο των τελευταίων ετών: Τι θα γίνει όταν έρθει το δημόσιο; Θα καταφέρει να το αξιοποιήσει σωστά ή θα μπλέξει και αυτό στον ψυχαναλυτικό λαβύρινθο της ελληνικής πολιτείας; Ας αφήσουμε όμως το πέλαγος των ερωτημάτων στους θεωρητικούς κολυμβητές και ας πάμε στο αύριο (21/06), στο μεθαύριο, στο παραμεθαύριο και στο αντιπαραμεθαύριο, τις μέρες δηλαδή που επιτέλους ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Όπως λέει και το αρχαίο κλισέ: αυτός είναι και ο τελικός κριτής.
Που βρίσκονται τα έργα αυτή τη στιγμή στο ΚΠΙΣΝ
Έχουν ολοκληρωθεί τα κελύφη σκυροδέματος των κτιρίων.
Κατασκευάζονται τα υαλοπετάσματα των όψεων.
Εκτελούνται εργασίες οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών τελειωμάτων: Δάπεδα, Επενδύσεις τοίχων, ψευδοροφές, εσωτερικά κουφώματα κτλ.
Έχει ολοκληρωθεί η υποδομή των πράσινων στεγών.
Ενεργειακό στέγαστρο:
Έχει ολοκληρωθεί η εργοστασιακή προκατασκευή των τμημάτων του στεγάστρου.
Έχουν τοποθετηθεί στην τελική τους θέση 633 από τα 717 προκατασκευασμένα τμήματα.
Έχουν συναρμολογηθεί και τοποθετηθεί τα 30 υποστυλώματα στήριξης του στεγάστρου με τις ειδικές κεφαλές τους.
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι σχεδόν έτοιμο κατά 80%. Ο χαρακτήρας του όπως λένε αυτοί που ξέρουν είναι μεσογειακός με φυτά που είναι γνώριμα όχι μόνο στη θέαση αλλά και στην όσφρηση. Επειδή, θάλασσα χτυπάει στο μάτι συνέχεια ο συνδυασμός ελιά, θάμνος και το χρώμα του εδάφους μοιάζει σαν μια περίληψη ενός ελληνικού νησιού. Μόνο που είναι στην Καλλιθέα κάτι που σημαίνει δώδεκα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
Το ΚΠΙΣΝ σε αριθμούς
240 στρέμματα η συνολική επιφάνεια του έργου, από τα οποία τα 170 καταλαμβάνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
28.000 τ.μ. η δόμηση στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).
22.000τ.μ. στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος 1.100 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στο εργοτάξιο για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ.
Το υψόμετρο του τεχνητού λόφου ξεκινά από το 0 και φτάνει στα 32 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του φυτεμένου δώματος της ΕΛΣ.
400Χ30 είναι οι διαστάσεις του καναλιού του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος Περίπου.
600 δέντρα και 70.000 θάμνοι έχουν τοποθετηθεί στον τεχνητό λόφο.
1.440 δένδρα και 320.000 θάμνοι θα τοποθετηθούν συνολικά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
1.400 θέσεις θεατών θα βρίσκονται στην Κεντρική Σκηνή και 400 στην Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ 323 σεισμικοί μονωτές έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα κτίρια της ΕΒΕ και της ΕΛΣ.
100Χ100 μέτρα οι διαστάσεις του ενεργειακού στεγάστρου 717 ο αριθμός των προκατασκευασμένων τεμαχίων του ενεργειακού στεγάστρου.
46 μέτρα είναι το υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο του ενεργειακού στεγάστρου.
30 τα υποστυλώματα που στηρίζουν το ενεργειακό στέγαστρο.
Περίπου 2GWh ανά έτος η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το ενεργειακό στέγαστρο 6 γερανοί κατασκευάζουν σήμερα το ΚΠΙΣΝ
68 μέτρα είναι το ύψος του υψηλότερου γερανού που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.
H Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 21-24/06
Για τέσσερις ημέρες και νύχτες, το ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε μία ζωντανή σκηνή, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα δώσουν πρωτοποριακές παραστάσεις, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο σινεμά με προβολές videoart, σε ένα επιδαπέδιο σκάκι, σε ένα πολυμορφικό γήπεδο άθλησης και σε ένα δημιουργικό πεδίο, όπου δεκάδες εργαστήρια θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις μας.
Εδώ θα γίνει η μεγάλη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου την Κυριακή 21 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα των 50 περίπου εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι πλούσιο για όλες τις ηλικίες και τις ορέξεις με αφετηρία τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στις 21 Ιουνίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής (21.00). Στην επόμενη σελίδα μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα εκεί όπου δεσπόζει και η παρουσία του Γιούρι Κασπάροφ.
Χρήσιμες Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις
Δωρεάν είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις
Δεν απαιτείται προεγγραφή του κοινού για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με εξαίρεση τον Αγώνα Δρόμου από το Καλλιμάρμαρο στο ΚΠΙΣΝ, στις 23 Ιουνίου.
Η προεγγραφή στον Αγώνα Δρόμου (23 Ιουνίου), θα γίνει μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού συνδέσμου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχής, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας.
Τα δελτία θα διανέμονται την ίδια ημέρα, στο χώρο του Πάρκου. Διατίθεται δωρεάν parking στον χώρο του TaeKwonDo, για τη διευκόλυνση του κοινού.
Μικρά λεωφορεία θα αναχωρούν τακτικά από τον σταθμό μετρό Συγγρού Φιξ για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού στον χώρο των εκδηλώσεων.
Η είσοδος του εργοταξίου για τις εκδηλώσεις βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευριπίδου & Δημοσθένους (Καλλιθέα).
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 21 Ιουνίου: 18:00 – 23:00. Δευτέρα 22 Ιουνίου: 18:00 – 06:00
Στην επόμενη σελίδα: Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Η Νύχτα Μέρα Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος