Categories: ΠΟΛΗ

O Άλεξ Παππάς είναι ο νικητής του «1st Mediterranean Surf Contest»

Ο Άλεξ Παππάς είναι εθισμένος στην αδρεναλίνη και χρόνια ερωτευμένος με τα extreme sports. Όταν μπήκε το surf στη ζωή του, του έκλεψε την καρδιά, ακούμπησε τη ψυχή του και τον άλλαξε ολοκληρωτικά. «Πρέπει να ήμουν 18 χρονών, όταν είδα για πρώτη φορά surf, στο μπαρ ενός φίλου, όσο ψάχναμε τα δορυφορικά κανάλια, στην τηλεόραση, για διάφορα extreme sports. Είδα ένα blow the tail ή floater και είπα: ”αυτό, θέλω να το κάνω!”». Τέσσερα χρόνια μετά, ένα βροχερό, χειμωνιάτικο βράδυ του Φλεβάρη, έμαθε πως κάποιοι φίλοι σχεδίαζαν να πάνε για surf. Τα μάτια του γούρλωσαν και oι παλμοί του ανέβηκαν. Λίγους μήνες μετά, έπεσαν όλοι μαζί στο νερό, περήφανοι, ενθουσιασμένοι, αλλά κυρίως ανίδεοι για το τι θα επακολουθούσε. Αυτή, θα ήταν μόνο η αρχή, αφού στις 16 Φεβρουαρίου βγήκε νικητής στο 1st Mediterranean Surf Contest, στην Πάργα.

Πως ήταν η εμπειρία σου στο 1stMediterranean Surf Contest; Πολύ ωραία. Με φίλους από όλη την Ελλάδα, καλό καιρό και ευχάριστη διάθεση. Αφορμή να ξεχαστούμε από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας. Αυτό είναι το surf!

Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας σου στο contest; Επιτυχής είναι όποιος γύρισε σπίτι του με χαμόγελο. Η στρατηγική μου ήταν να περιμένω τα μεγαλύτερα κύματα, όσο είχα πρώτη ή δεύτερη προτεραιότητα, να είμαι ενεργός με μικρότερα κύματα, όσο είχα τρίτη ή τέταρτη, αλλά κυρίως να περάσω καλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Έχεις κάποια ιστορία να μας διηγηθείς από την μέρα του event; Κατά την διάρκεια του τελικού έτυχε κάνα δυο φορές να πάρω κύμα και από πίσω μου στο επόμενο κύμα να είναι ο Νικόλας Πλυτάς. Έτσι λοιπόν, εκεί που έκανα paddle για να γυρίσω στο lineup, είδα τον Νικόλα, που είχε πάρει ένα μικρότερο κύμα και βρισκόταν στην ίδια σχεδόν απόσταση με μένα από το lineup, να ξεκινά το γρήγορο paddle! Με τον Νικόλα είμαστε φίλοι και surfάρουμε συχνά μαζί, όμως εκείνη τη στιγμή έπαιζε το contest και ήμασταν σε αγωνιστικό mode, οπότε και το paddle battle άρχισε. Θυμάμαι σε μια στιγμή να γυρνάω το κεφάλι μου και να βλέπω τον Νικόλα να έχει παρατήσει το γρήγορο τέμπο και να μου λέει με την κούραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του: «που βρίσκεις τη δύναμη; Δεν αντέχω άλλο. Έχω κοπεί!». Η απάντησή μου ήταν με ένα χαμόγελο μέχρι τ’αυτιά: «Veganpower ρε! Veganpower! Κόψε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα!». Και μετά γέλια!

Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα το άθλημα του surf στην Ελλάδα; Το surf στην Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς, με όλο και περισσότερους νέους surfers από όλα τα μέρη της Ελλάδας να ταξιδεύουν για να πάρουν το κύμα τους, αλλά και με τους πιο παλιούς που ανεβάζουν το επίπεδο με νέες μανούβρες και πιο τεχνικό στυλ.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου spot; Θα μιλήσω για τα γνωστά μέρη. Αγαπημένα σποτ στην Ελλάδα είναι το αριστερό της Αμουδιάς, η Λυγιά, η Ζάγγα και στη Κέρκυρα το “CoastGuards”. Τα πολύ αγαπημένα μου όμως επιτρέψτε μου να τα κρατήσω κρυφά. Σεβασμός στους ντόπιους.

Παραδίδεις μαθήματα surf στην Πορτογαλία. Πως βρέθηκες εκεί; Η αγάπη μου για το κύμα αλλά και η ανάγκη μου να δουλέψω σε κάτι που με κάνει χαρούμενο, με έστειλε εκεί. Η λογική μου είναι απλή και όμορφη. Κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου και όλα είναι πιθανά! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος δουλεύει μια ζωή σε κάτι που απεχθάνεται; Νεύρα, ένταση, βία, μίσος και αρνητισμός πηγάζει από εκεί. Ενώ ζητάμε ηρεμία, γαλήνη, ειρήνη, αγάπη και ενέργεια θετική. Ένας ακόμη λόγος, που βοήθησε στο να κυνηγήσω το όνειρο, ήταν ότι ήθελα να γίνω το παράδειγμα που κι ο ίδιος έψαχνα, έτσι ώστε όταν θα μιλάω με όλους αυτούς να μπορώ να είμαι κίνητρο για να καλυτερεύσει η ζωή τους και έμπρακτη απόδειξη πως όλα είναι πιθανά. Άμα θέλεις, όλα τα μπορείς!

Θα βρίσκεσαι και φέτος εκεί; Ποιοι μπορούν να παρακoλουθήσουν μαθήματα surf; Όλοι μπορούν! Διδάσκω σε άτομα κάθε ηλικίας, εθνικότητας και φύλου. Ανεξαρτήτως με το τι ασχολούνται στις ζωές τους τον υπόλοιπο χρόνο, όταν μπαίνουν στο νερό γίνονται όλοι και πάλι παιδιά! Όσοι έχουν παίξει με τη θάλασσα και το κύμα καταλαβαίνουν τι εννοώ. Φέτος θα είμαι για τέταρτη χρονιά στο Baleal, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Peniche, λίγο πάνω από μία ώρα δρόμος βόρεια της Λισαβόνας, από τώρα μέχρι και τον Νοέμβρη, όπου θα παραδίδω μαθήματα σε συνεργασία με τη σχολή Silver Coast. Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες με μαθήματα surf στα ελληνικά, όπου θα διδάσκω ο ίδιος σε αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους surfer που ψάχνουν ωραία κύματα για να βελτιώσουν την τεχνική τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Αυτό είναι η αρχή για το εγχείρημά μου για μαθήματα surf  ανά τον κόσμο στην ελληνική και αγλλική γλώσσα.

Μπορεί να είναι ένας από τους πιο παθιασμένους surfers που γνώρισα ποτέ, ωστόσο τα όνειρά του αποδεικνύουν πως είναι και ένας φοβερός άνθρωπος. «Το όνειρό μου είναι μια ζωή με αγάπη, υγεία, χαρά, δικαιοσύνη, ειρήνη, ίσα δικαιώματα και ανοιχτά σύνορα για όλους! Είμαι κάτοικος της γης. Όπως κι όλοι άλλωστε. Εσωτερικό και εξωτερικό. Όταν είμαι στο αεροπλάνο και κοιτάω κάτω βλέπω βουνά, λίμνες, θάλασσες, νησιά, πόλεις, λιβάδια αλλά δεν βλέπω σύνορα! Εσύ; OPEN BOARDERS!».

Θα βρείτε τον Άλεξ Παππά στη σελίδα του στο facebook: Alexander, the great Surf.

Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου