Categories: FeaturedΠΟΛΗ

15 αγαπημένα μπαρ της Αθήνας μας αποκαλύπτουν πώς πήραν το όνομά τους

Κύριος Χου (Δημοφώντος και Υπερίωνος 1)

Φωτογραφία: Αναστασία Σιώμου

Το Κύριος Χου βγήκε κυρίως από την αγγλική λέξη who. Για ποιον χτίστηκε αυτό το σπίτι πίσω στη δεκαετία του ’30,, ποιος έμενε εδώ, ποιος ερχόταν άραγε εδώ; Η λογική ήταν το όνομα να δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από  τον χώρο. Έτσι προέκυψε και το λογότυπο με τον άνδρα χωρίς πρόσωπο ώστε να αναρωτηθούμε “ποιος είναι ο κύριος χου;” Επιπλέον είχαμε κι άλλα ερεθίσματα για το όνομα δηλαδή τη λέξη “χου” από την ελληνική αργκό», σύμφωνα με τα παιδιά του μαγαζιού.

Pairidaeza (Παρνασσού 3, πλατεία Καρύτση)

Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Το όνομα του μαγαζιού σημαίνει κήπος περιφραγμένος / παράδεισος στα φαρσί (περσική διάλεκτος), κήποι που είχαν αρχαίοι πέρσες ευγενείς όπου σχετική αναφορά γίνεται και στους “Κήπους της Βαβυλώνας’. Το όνομα το διαβάσαμε σε ένα βιβλίο, ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο δυστυχώς μας διαφεύγει ο τίτλος. Ένας μικρός παράδεισος λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας είναι το Pairidaeza κι αυτός είναι ο λόγος που ονομάσαμε έτσι το μαγαζί.


Χοροστάσιον (Σκουλενίου 2)

Λίγο πριν ανοίξει το Χοροστάσιο τον Δεκέμβρη του 1995 ο τότε ιδιοκτήτης Κώστας Τσατσούλης έψαχνε όνομα μαζί με την Μυρτώ Κοντοβά που είχε αναλάβει το γραφείο τύπου. Ένας θείος της πρότεινε το Χοροστάσιο. Ανατρέξανε στο λεξικό και έγραφε δύο ερμηνείες: Η μία ήταν ένας χώρος που στήνουν χορό οι άνθρωποι και η δεύτερη ο χώρος που στέκονται οι ψάλτες στην εκκλησία. Αποφάσισαν λοιπόν να το ονομάσουν διότι εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν τα club που πράγματι οι θαμώνες πήγαιναν για να χορέψουν. Σημειώνουμε ότι φέτος το Χοροστάσιο κλείνει 20 χρόνια ζωής και πλέον είναι ίσως το μοναδικό alternative club που έχει γίνει κλασικό.


Κακούνκα (Πετράκη 30)

φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Ο Κακούνκα ήταν ένας Πολωνός αποτυχημένος συγγραφέας που μετανάστευσε στο Wisconsin της Αμερικής προσπαθώντας να πετύχει τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. Δυστυχώς δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά ενέπνευσε εμάς για να δημιουργήσουμε αυτό το μικρό καφέ-μπαρ στο κέντρο της πόλης. Αποτυχημένοι έρωτες, αποτυχημένοι πατέρες, αποτυχημένοι συγγραφείς, αποτυχημένες ερωμένες, ακόμη κι αποτυχημένοι πλούσιοι, αυτοί είναι οι ήρωες του Κακούνκα. Άνθρωποι παραδομένοι στα πάθη τους, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν ένα σκοπό, τυφλοί από τις φιλοδοξίες τους, γενναίοι και δειλοί, πολύχρωμοι και σκοτεινοί.


Spinster (Ικτινου 3)

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Το μαγαζί αποφασίσαμε να το ονομάσουμε Spinster που σημαίνει γεροντοκόρη, διότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάποιο άλλο μπαρ (τουλάχιστον ακόμα), ως εκ τούτου, το Spinster βιώνει μια ”μοναχική ζωή”, χωρίς κάποιο ”ταίρι-μπαρ” να το συντροφεύει.


Boiler (Βλαχάβα 9)

Ήμασταν βέβαιοι ότι θα βράσουμε κι εμείς και οι φίλοι μας σ’ αυτό τον χώρο οπότε κάπως έτσι  προέκυψε το boiler. Άλλωστε μοιάζει λίγο με boiler επειδή είναι μακρόστενο, έτσι δεν είναι;


Some Bizzare (Σοφοκλέους 7-9)

Tο όνομα το σκέφτηκε ένας φίλος, ο Κωστας Βαρώτσος, ο οποίος αφενός ήταν fan της δισκογραφικής εταιρείας με το ίδιο όνομα και αφετέρου του άρεσαν οι συγκεκριμένες λέξεις και πίστευε ότι θα ταίριαζαν με τον κάπως πιο αντισυμβατικό (obscure/ avant garde ) μουσικό προσανατολισμό του μπαρ. Εμείς το θεωρήσαμε εύηχο, άρχισε να μας αρέσει η ιδέα του κι έτσι καταλήξαμε στο Some Bizzare.


Six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8)

Υπάρχουν σκυλιά που συχνάζουν είτε στο στενό της Αβραμιώτου, είτε στον Κήπο. Αλλά ο πραγματικός λόγος που ονομάστηκε έτσι το μαγαζί είναι το Six Degrees of Global Separation, η θεωρία που λέει ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο μέσω μιας αλυσίδας εξοικείωσης που δεν ξεπερνά τον αριθμό πέντε μεσαζόντων. Τώρα βέβαια με το social παίζει να έχει μικρύνει ο αριθμός αυτός.

Page: 1 2

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου