Τόσα είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης του Σαββατοκύριακου όταν ανέβει/κατέβει στην πρωτεύουσα του Βορρά.
1. Με το που φτάσετε – φαντάζομαι θα μένετε κάπου κέντρο – πρέπει να εγκλ-η-ματιστείτε με μια μπουγάτσα κρέμα από το Χρυσό ή τον τύπο απέναντι από την είσοδο του λιμανιού, κουλούρι από τους πλανόδιους πωλητές – τσεκάρετε τη γωνία Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή 5μμ με 8μμ και Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή τις ίδιες ώρες για ολόφρεσκο κρατσανιστό κουλούρι ‘’της ώρας’’-, τσουρέκι από τον Τερκενλή και σοκολατένιες δημιουργίες από τη Sugarela. Η γαστρονομική σας ‘’περιπέτεια’’ στην πόλη πρέπει να ξεκινήσει δυναμικά.
2. Μία βόλτα στο Μπιτ Μπαζάρ, ειδικά Σάββατο μεσημέρι. Από τις γωνιές της Θεσσαλονίκης που δεν τις άγγιζε ο χρόνος. Μικροµάγαζα, αντίκες, παλιά έπιπλα, σπάνια συλλεκτικά κοµµάτια και ταβερνάκια που ταξιδεύουν το θαµώνα σε άλλα χρόνια. Ανηφορίστε τη ∆ιοικητηρίου και ψάξτε την οδό Τοσίτσα. Από εστιατόρια στη γειτονιά προτείνω τον Ζέφυρο και καφέ το One day στην οδό Φιλίππου όπου έχει το πιο αξεπέραστο μενού ροφημάτων σοκολάτας σε όλη την πόλη αλλά και χειροποίητα σοκολατάκια που πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε.
3. Αν έχετε όρεξη για εκλεκτικό shopping, τότε κινηθείτε στις οδούς Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά, Μητροπολίτου Ιωσήφ, Λασσάνη και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Σύγχρονοι σχεδιαστές της πόλης, διεθνής φίρμες και design καταστήματα, συνθέτουν ένα υπέροχο μωσαϊκό που συγκινεί ακόμη και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.
4. Αγορά Μοδιανό, Άθωνος και Καπάνι. Κάθε πόλη από την αγορά της φαίνεται. Και οι αγορές Μοδιάνο, Άθωνος και Καπάνι πλάι στην πλατεία Αριστοτέλους ευωδιάζουν από τις μυρωδιές των μπαχαρικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια και τα κρέατα και τις φρεσκοψημένες λιχουδιές. Μπείτε στις στοές, τσιμπήστε μεζέδες στα όρθια και πάρτε γεύση από την παλιά καλή Θεσσαλονίκη. Προτείνω τη Σαλουμερία (Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ με κεφαλαία) ή το Μοντιλιάνι στο Καπάνι και τον Πεζόδρομο στην οδό Αγίας Σοφίας. Και τώρα που το σκέφτομαι, για μία δόση περιπέτειας το ουζερί Λόλα στην οδό Αγαπηνού. Και σας δίνω και τη βοήθεια του κοινού: Αλμοδοβάρ ‘’δεν κρατιέμαι’’.
5. Μεσημεριανό φαγητό στη Νέα Φωλιά ή στην μαντάμ Γαλήνη στη Σιβηρία. Ο απόλυτος υπερσιβηρικός της ρώσικης γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη.
6. Στη Θεσσαλονίκη όπως και σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σέβεται τον εαυτό της η ‘’διασκέδαση’’ ξεκινάει από το μεσημέρι ως τις 9 με 10 το βράδυ. Το βράδυ δεν νοείται να βγει ένας Skg-ean που σέβεται τον εαυτό του και την υπόληψή του. Οπότε, ποτό στο Zucca, στο Balkan, στο Don’t tell mama και στο Ladoze ή στο Cantina Tropicana. Αν και αν είναι ο καιρός καλός, θα πήγαινα για “ένα γρήγορο’’ στο Blues στη Ρωμαϊκή αγορά γιατί έχει αξεπέραστο “μπαλκόνι’’ με μία διαφορετική θέα (δηλαδή όχι θάλασσα) και με εμπνέει για “απογευματινό’’ σαφάρι, μετά θα περνούσα από την ανανεωμένη οδό Ισαύρων όπου με εκπλήσσει συνεχώς από τα διαφορετικά μπαρ της αλλά και τα καφέ. Ναι τώρα που το σκέφτομαι είναι το τέλειο απογευματινό ποτό, καφές και χάζι.
7.Βόλτα στην προβλήτα Α στο Λιμάνι. Ζωντανός οργανισμός, τόπος για εραστές της περιπέτειας, το λιμάνι παρασύρει σε φαντασία και τόπους μακρινούς. Θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα στην προβλήτα Α. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης με τέλεια θέα. Κι αν έχετε χρόνο επισκεφτείτε το Μουσείο Φωτογραφίας. Έχει και απίστευτες εκθέσεις και καφέ με τέλεια θέα. Αλλά τώρα που μιλάμε για ‘’καφέ’’, πρέπει να σας προτείνω το καφέ με την τέλεια θέα και αυτό δεν είναι άλλο από το all-time classic retro/vintage ‘’να σου πετιέται από τη γωνία η Μάρθα Καραγιάννη’’ roof garden του ξενοδοχείου Electra Palace. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To γνωρίζατε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει αναλογικά τα περισσότερα καφέ ανά κάτοικο στην Ελλάδα; Μπορείτε να περάσετε ένα ΠΣΚ degustation καφέ. Εξάλλου εδώ έχει εφευρεθεί ‘’ο φραπές ή το φραπέ’’ και μάλιστα τη δεκαετία του 1960 (αρχές) στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.).