Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Το Youth είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς

Paul Dano, Harvey Keitel και Michael Caine σε μία χαρακτηριστική σκηνή της Νιότης.

Με νίκες στις τρεις κατηγορίες απ’ τις πέντε που διεκδικούσε, το Youth του Paolo Sorrentino αναδείχθηκε Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία της χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, που έδωσε τα Όσκαρ της ηπείρου μας χθες βράδυ στο Βερολίνο. Η ταινία βραβεύθηκε επίσης για την σκηνοθεσία του Sorrentino, που είχε κερδίσει στην ίδια κατηγορία το 2013 με τη Μεγάλη Ομορφιά / La Grande Belezza. Παράλληλα, για την ερμηνεία του στο Youth ο Michael Caine κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο της καριέρας του, λίγη ώρα μετά την τιμητική διάκριση που παρέλαβε για τη συνολική του συνεισφορά στο ευρωπαϊκό σινεμά.

Σε μια βραδιά με έντονες αναφορές στην ανάγκη της Ευρώπης να ανοίξει τις πόρτες της στους μετανάστες που επιζητούν την δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά και τον κίνδυνο που κρύβει το ενδεχόμενο να σηκωθούν νέα τείχη φόβου και διακρίσεων, το σερί της ταινίας του Sorrentino άργησε να φανεί: ο Γιώργος Λάνθιμος κι ο Ευθύμης Φιλίππου  ήταν αυτοί που έκαναν το ποδαρικό των βραβεύσεων, όταν παρέλαβαν το βραβείο Σεναρίου για τον Αστακό. Η ταινία, που ερχόταν δεύτερη στις υποψηφιότητες κυνηγώντας δάφνες σε άλλες τρεις κατηγορίες, έχασε ακριβώς τα βραβεία που κέρδισε το Youth.

To Amy του Asif Kapadia, με την ανατριχιαστική του χαρτογράφηση της πορείας της Amy Winehouse προς τον όλεθρο, αναδείχθηκε ως Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ, ενώ στην πρόσφατη κατηγορία της Καλύτερης Ευρωπαϊκή Κωμωδίας (που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το 2013, στα ίχνη των Χρυσών Σφαιρών), το βραβείο κέρδισε η ταινία με τον τίτλο-σιδηρόδρομο Ένα Περιστέρι Έκατσε σ’ Ένα Κλαδί Αναλογιζόμενο την Ύπαρξή του, με την οποία είχε κερδίσει και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία το 2014 ο Roy Andersson (http://popaganda.gr/o-roy-andersson-ki-o-nichilismos-tou-slapstick/), ο μυστήριος Σουηδός με τις αλλόκοτες κινηματογραφικές ιδέες.

Για την ερμηνεία της στο 45 Years / 45 Χρόνια βραβεύθηκε η Charlotte Rampling, που νωρίτερα είχε παραλάβει και το Βραβείο Καριέρας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το ισπανικό αστυνομικό δράμα La Isla Minima/Το Μικρό Νησί  κέρδισε το People’s Choice Award για το οποίο ψήφισαν θεατές απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ το Song of the Sea του Ιρλανδού Tomm Moore επιλέχθηκε ως Καλύτερη Animated Ευρωπαϊκή Ταινία, κι ο Christoph Waltz που κόντεψε να βγάλει εκτός λειτουργίας τον James Bond στο Spectre, παρέλαβε το ειδικό βραβείο European Achievement in World Cinema για την πορεία του εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Η ιδιαίτερη πολιτική φόρτιση της τελετής εντάθηκε όταν ο Γερμανός ηθοποιός Daniel Bruhl, κάτοχος τριών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ανέβηκε στη σκηνή για να στρέψει τον προβολέα στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov, που εκτίει ποινή 20ετούς φυλάκισης στη Ρωσία, λόγω της αντίδρασής του στην προσάρτηση της Κριμαίας. Αναφέροντας σειρά βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε ο Sentsov, και μιλώντας εκ μέρους της Ακαδημίας, ο Bruhl κάλεσε τον πρόεδρο της ένωσης σκηνοθετών της Ρωσίας να συμμετάσχει στη διεθνή καμπάνια απελευθέρωσης του Ουκρανού σκηνοθέτη, πυροδοτώντας τα βροντερά χειροκροτήματα των παρισταμένων, που μετά την τελετή συνέρρευσαν στο κοντινότερο Sofitel για το after-party της φετινής απονομής.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης