Η Μαρία Διακοδημητρίου, με κύρια υλικά της το χαρτί, τα ακρυλικά χρώματα και τις πολλαπλές εκτυπώσεις, αλλά και με τη χρήση πολυμέσων, συνθέτει τρισδιάστατες, πολυεπίπεδες εικόνες, δημιουργώντας έργα εικαστικής αφήγησης. Η έκθεση Remake είναι μια τέτοια ακριβώς αφήγηση και ξεδιπλώνει έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Γεννημένη στην Αθήνα και με σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία, στη σκηνογραφία και την τρισδιάστατη μακέτα, έχει διατελέσει καθηγήτρια αλλά και διευθύντρια σπουδών σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, έχει επιμεληθεί τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό εντύπων και έχει επίσης εκδώσει το περιοδικό Εποχές.
Συνδυάζοντας γνώσεις και ταλέντο, κάθε βήμα της την έφερνε όλο και πιο κοντά στο εικαστικό της όνειρό και πλέον έχει στο ενεργητικό της 7 ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 130 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, θέατρα και φεστιβάλ, αλλά και σε διεθνείς art fair στην Ελβετία, Αγγλία και Ελλάδα.
Στην έκθεση που θα κάνει εγκαίνια στις 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης – Αρχαιολόγου, Ίριδας Κρητικού, δημιουργεί μέσα στα έργα της έναν κόσμο ουτοπικό, επηρεασμένη από μνήμες του παρελθόντος που την έχουν εμπνεύσει, προσαρμοσμένες σε εικόνες του σήμερα.
Μοιάζει να στήνει ένα φαντασμαγορικό θεατρικό σκηνικό, με έντονες χρωματικές πινελιές πάνω σε ένα -κατά κύριο λόγο- ασπρόμαυρο φόντο. Τα ερείπια μιας κλασικής εποχής ενσωματώνονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο συνθέτοντας τη μοναδικότητα των πόλεων αυτών και καθορίζοντας την ταυτότητα της καλλιτέχνιδος.
Πραγματοποιώντας έναν «περίπατο» σε αυτά τα άγνωστα αστικά τοπία, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καλά συγκαλυμμένες ανθρώπινες ιστορίες που σκοπό έχουν να μας παρασύρουν ανάμεσα στο ονειρικό και το ρεαλιστικό, το σύγχρονο και το παλιό.
Παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης, βλέπουμε ότι κρύβουν την επιτηδευμένη δημιουργία ενός αινίγματος, η λύση του οποίου βρίσκεται στην ελεύθερη βούληση του καθενός μας, κρίνοντας με βάση τις προσωπικές μας μνήμες και εμπειρίες.
Σε αρκετούς από εμάς θυμίζουν πολλά, ίσως και λίγο απροσδιόριστα. Προσωπικά, οι εικόνες της Μαρίας Διακοδημητρίου μου ξυπνούν μνήμες από κάποια θεατρικά βιβλία που μου είχαν φέρει όταν ήμουν παιδάκι από το Παρίσι και με έκαναν να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο. Έναν κόσμο ανάμεσα στο φανταστικό, το μπελ επόκ, το μαγικό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού μιλώντας για τη δουλειά της Μαρίας Διακοδημητρίου αναφέρει: «Επικαλούμενη μεθοδικά και τις δύο αυτές έννοιες, remake και reimagining, ενεργοποιώντας συνθετικά κάθε διαφορετική πτυχή της ακαδημαϊκής διδαχής και της εμπειρικής όσμωσης, επιστρατεύοντας κάθε εσοχή της αστείρευτα γόνιμης φαντασίας της, η Μαρία Διακοδημητρίου κατασκευάζει εξαρχής ένα πυκνό σύμπαν όπου η πρωτογενής γνώση και η αρχετυπική εικόνα χρησιμοποιούνται ως κοίτασμα και δεξαμενή, ως λαβύρινθος και καθρέφτης του νου με μεθόδους διαδραστικές και ταυτόχρονες. Η χρήση των πολυμέσων διατρέχει και συνενώνει το ευκίνητο καλειδοσκόπιο αυτών των εικόνων, συμπράττει στο συναρπαστικό ξεδίπλωμα της εικονικής αφήγησης, ορίζει το υπερρεαλιστικό αποτέλεσμα της ετερόχρονης και ετερότοπης σύνθεσης».
Και η αλήθεια είναι ότι σε κάθε έργο που πλαισιώνει την έκθεση Remake, αντικατοπτρίζεται η γόνιμη φαντασία της εικαστικού με έναν τέτοιο τρόπο, που αφυπνίζει και τη δική μας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 17:00-22:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.