ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθέσεις στην Ευρώπη το Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο η θερμοκρασία είναι ιδανική για ένα ταξίδι σε μία πόλη της Ευρώπης που συνδυάζει βόλτες, χάζι στα αξιοθέατα αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί. 

Από τη Βαρκελώνη και το Μπιλμπάο, μέχρι το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη, έχετε πολλές εκθέσεις να επιλέξετε. Αυτές είναι κάποιες από όσες δεν πρέπει να χάσετε.

BAW Garten, Neue Nationalgalerie

Βαρκελώνη

The European Nomadic Biennial – Manifesta 15

Διαφορετικοί χώροι και εκδηλώσεις

8 Σεπτεμβρίου – 24 Νοεμβρίου 2024

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η European Nomadic Biennial ταξιδεύει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο χρόνια και η πόλη που επιλέχθηκε για τη 15η έκδοσή της είναι η Βαρκελώνη. Για σχεδόν τρεις μήνες στην πόλη θα πραγματοποιηθούν κάθε είδους δραστηριότητες με βάση την τέχνη και την αρχιτεκτονική, που αποσκοπούν στην επανεξέταση της σχέσης μεταξύ πολιτισμού και κοινωνίας των πολιτών και χώροι όπως το Les Tres Xemeneies και το Casa Gomis θα είναι ανοιχτοί στο ευρύ κοινό. Η Manifesta 15 θα περιστρέφεται γύρω από 3 θεματικές ομάδες: Εξισορρόπηση συγκρούσεων, Φροντίδα προς του άλλους και φροντίδα του εαυτού μας και Πώς φανταζόμαστε το μέλλον.

Patricia Kaersenhout, The Soul of Salt, 2016. Photo © Manifesta 12 / Wolfgang Traeger

Μαδρίτη – Βαλένθια

Rosario de Velasco

Thyssen-Bornemisza (Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) 

Museo de Bellas Artes de Valencia (7 Νοεμβρίου 2024 – 16 Φεβρουαρίου 2025)

Η έκθεση (που έχει συνεπιμεληθεί η ανιψιά της Velasco, η Toya Viudes de Velasco) φιλοξενείται στο υπέροχο Thyssen-Bornemisza ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με 30 πίνακες ζωγραφικής που έκανε η Velasco από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940, καθώς και μια σειρά από τις εικονογραφήσεις της. Υπογραμμίζει τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του έργου μίας από τις σπουδαιότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες της Ισπανίας του 20ου αιώνα. Αν δεν προλαβαίνετε την έκθεση στη Μαδρίτη, μπορείτε να τη δείτε στο Museo de Bellas Artes de Valencia αφού θα ταξιδέψει εκεί αργότερα το φθινόπωρο.

Rosary of Velasco, Adam and Eve 1932. Oil on canvas, 109 x 134 cm. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid. Photo credit: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía Photographic Archive © Rosario de Velasco, VEGAP, Madrid, 2024

Βερολίνο

Berlin Art Week

Διαφορετικοί χώροι και εκδηλώσεις
11 – 15 Σεπτεμβρίου 2024 

Κάθε χρόνο για 5 ημέρες, πραγματοποιείται η Εβδομάδα Τεχνών στο Βερολίνο. Η Berlin Art Week 2024 θα περιλαμβάνει δεκάδες εκθέσεις, εκδηλώσεις και εγκαταστάσεις που θα προβάλλουν τον καλλιτεχνικό παλμό της πόλης. Με μια ποικιλία συμμετεχόντων καλλιτεχνών αλλά και διαφορετικών χώρων που τους φιλοξενούν, είναι η καλύτερη αφορμή για μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης στο Βερολίνο.

Berlin Art Week 2023 Opening © Clemens Porikys

Άμστερνταμ

Miriam Cahn – Reading Dust

Stedelijk Museum

3 Οκτωβρίου 2024 – 26 Ιανουαρίου 2025

Η έμπνευση της Miriam Cahn έχει τις ρίζες της στη φεμινιστική σκέψη και τον ακτιβισμό. Η καλλιτεχνική της αναγνώριση έγινε μέσω των παραστατικών σχεδίων της στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το έργο της περιλαμβάνει γραφή, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία και φιλμ και πραγματεύεται τους γενοκτονικούς πολέμους του παρελθόντος και του παρόντος, την καταστροφή των ανθρωπίνων οικοτόπων και τις μαζικές εκτοπίσεις, απεικονίζοντας σώματα σε ακραίες καταστάσεις. Από τη βία και την εξορία μέχρι την ελπίδα, τον πόνο και την ευχαρίστηση. Το Μουσείο Stedelijk θα παρουσιάσει την πρώτη σημαντική έκθεση της Cahn στην Ολλανδία, έχοντας μάλιστα προσφάτως αποκτήσει δύο πίνακές της.

Miriam Cahn, ‘Dentata’, 2020, collection Stedelijk Museum Amsterdam. Acquired with the generous support of Freddy Insinger and the benefactors of the Stedelijk Museum Fonds

Λονδίνο

Francis Bacon – Portraits 

National Portrait Gallery

10 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025 

Με έργα από τη δεκαετία του 1950 και μετά, η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη θα διερευνήσει τη βαθιά σύνδεση του Francis Bacon με το πορτραίτο και το πώς αμφισβήτησε τις παραδοσιακές φόρμες του. Πρόκειται για μια μεγάλη συλλογή τολμηρών, αφηρημένων ζωγραφικών έργων, τα οποία ξεχωρίζουν για την ισχυρή και μερικές φορές βασανισμένη, απεικόνιση της ανθρωπότητας.

Study for a Self-Portrait, 1979 by Francis Bacon © The Estate of Francis Bacon. All rights reserved. DACS 2023.

Mike Kelley: Ghost and Spirit

Tate Modern

3 Οκτωβρίου 2024 – 9 Μαρτίου 2025

Το φθινόπωρο η Tate Modern παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, του πειραματικού καλλιτέχνη των ΗΠΑ, Mike Kelley. Στο σύνολό της, η έκθεση που έχει τον τίτλο Ghost and Spirit θα περιλαμβάνει σχέδια, κολάζ, performances, αντικείμενά του που έχουν βρεθεί και βίντεο του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τον θάνατό του το 2012.

Mike Kelley, Ahh…Youth! 1991. © Mike Kelley Foundation for the Arts. All Rights Reserved / VAGA at ARS, NY

Μόναχο

Andy Warhol and Keith Haring – Party of Life  

Museum Brandhorst

28 Ιουνίου 2024 – 26 Ιανουαρίου 2025

Η πρωτοποριακή έκθεση Party of Life είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση στον κόσμο για τον Andy Warhol και τον Keith Haring. Εξερευνώντας τη φιλία και την καλλιτεχνική τους -χωρίς περιορισμούς- ταυτότητα, μέσα από το MTV, τις ντίσκο, το voguing, το hip-hop, το New Wave και τα γκράφιτι, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 120 έργα, συνεργασίες και αντικείμενα από το πολιτιστικό τοπίο της δεκαετίας του 1980.

Keith Haring & Andy Warhol, Undated © Museum Brandhorst

Βαρσοβία

Εγκαίνια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης  

MSN Warsaw

Εγκαίνια 25 Οκτωβρίου 2024

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια έντονης δραστηριότητας σε διάφορες τοποθεσίες, δημιουργώντας τη δική του συλλογή, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαρσοβία (MSN Warsaw) έχει το δικό του σπίτι. Το κτίριο που σχεδίασε ο Νεοϋορκέζος αρχιτέκτονας Thomas Phifer, θα ανοίξει για το κοινό στην Plac Defilad, στην καρδιά της πόλης, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο, ένα νέο κέντρο για την πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα από τα πολυαναμενόμενα καλλιτεχνικά events της χρονιάς. Το μουσείο θα καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 20.000 m2. Διαθέτει τέσσερα υπέργεια επίπεδα και δύο υπόγεια. Πάνω από 4.500 m2 εκθεσιακών χώρων έχουν σχεδιαστεί για το εσωτερικό -εννέα φορές μεγαλύτερο δηλαδή από ό,τι στον σημερινό του χώρο στο Museum on the Vistula. Το κτίριο θα στεγάζει επίσης εκπαιδευτικές αίθουσες, στούντιο συντήρησης, αποθήκη για έργα τέχνης και έναν κινηματογράφο χωρητικότητας 150 ατόμων. Ένα αμφιθέατρο, ένα αναγνωστήριο, ένα μπιστρό και ένα βιβλιοπωλείο συμπληρώνουν την εικόνα του μελλοντικού σπιτιού του μουσείου. Ένα στούντιο ηχογράφησης θα λειτουργήσει επίσης στο νέο κτίριο, μια ανακατασκευή του ιστορικού πολωνικού ραδιοφωνικού πειραματικού στούντιο (SEPR), σχεδιασμένο από τον Oskar Hansen. Στο μέλλον, το SEPR θα διατίθεται σε δημιουργικούς καλλιτέχνες για την εκτέλεση μουσικών έργων.

Το επιβλητικό εσωτερικό του MSN Warsaw ©MSN WARSAW/Marta Ejsmont

Μπιλμπάο

Hilma af Klint

Guggenheim Bilbao 

18 October 2024 – 2 February 2025

Όταν η Σουηδή καλλιτέχνις Hilma af Klint άρχισε να δημιουργεί αφηρημένα έργα ζωγραφικής το 1906, ήταν άκρως πρωτοποριακά, τολμηρά, πολύχρωμα και χωρίς σαφείς αναφορές στον φυσικό κόσμο. Ωστόσο κράτησε τους πίνακές της σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικούς. Τους εξέθεσε σπάνια και, πεπεισμένη ότι ο κόσμος δεν ήταν ακόμη έτοιμος να καταλάβει το έργο της, ζήτησε να μην προβληθούν, παρά μόνο 20 χρόνια μετά τον θάνατό της. Η έκθεση Hilma af Klint είναι ουσιαστικά μια μεγάλη έρευνα στο απίστευτο έργο της, που ήταν ουσιαστικά αόρατο μέχρι το 1986. 

The Large Figure Paintings, The WU/Rose Series, Group III, No. 6, 1907. Oil on canvas 162.5 x 139.5 cm. Courtesy The Hilma af Klint Foundation, Stockholm, HaK43 ©The Hilma af Klint Foundation, Bilbao 2024

Παρίσι

Pop Forever, Tom Wesselmann &…

Fondation Louis Vuitton 

16 October 2024 – 24 February 2025

Ένα ταξίδι στη δεκαετία του 1960. Το Pop Forever, Tom Wesselmann &… είναι αφιερωμένο στην Pop Art, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Tom Wesselmann, γνωστού για τα κολάζ, τα τοπία, τα γυμνά και τις ανάγλυφες, νεκρές φύσεις του. Τριάντα πέντε ακόμα καλλιτέχνες ολοκληρώνουν την έκθεση, αναμεσά τους οι: Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Marcel Duchamp και Ai Weiwei.

Tom Wesselmann, Mouth #14 (Marilyn), oil on shaped canvas (1967), ©Jeffrey Struges, Fondation Louis Vuitton

Στοκχόλμη

Surrealism in the Moderna Museet Collection

Moderna Museet

6 October 2024 – 18 January 2026

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης παρουσιάζει μερικές εξαιρετικές εκθέσεις αυτό το φθινόπωρο. Τιμώντας την 100ή επέτειο του Σουρεαλιστικού Μανιφέστου του Γάλλου ποιητή André Breton, η έκθεση Surrealism in the Moderna Museet Collection βουτάει στη μόνιμη συλλογή του μουσείου αλλά δανείζεται πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά και από άλλα μουσεία, μαζί με αποσπάσματα από την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, για να γιορτάσει τα πάντα γύρω από τον σουρεαλισμό, με έργα των: Maya Deren, Renée Magritte, Joan Miró και Robert Rauschenberg. 

Karl Axel Pehrson, Octett, 1976 © Karl Axel Pehrson / Bildupphovsrätt 2024

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά