ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

5 must see εκθέσεις που περιμένουμε το 2024

Σίγουρα και φέτος τα φώτα πέφτουν πάνω στη Μπιενάλε της Βενετίας, και την πολυαναμενόμενη κύρια έκθεση, «Foreigners Everywhere», σε επιμέλεια του Adriano Pedrosa, που είναι ο πρώτος ουσιαστικά Λατινοαμερικανός curator της διοργάνωσης. 

Ο ίδιος ο Pedrosa, μιλώντας για το φετινό θέμα, έχει πει πως έχει διπλή σημασία. Όχι μόνο υποδηλώνει ότι όπου κι αν πάμε στον κόσμο θα συναντήσουμε εκείνους που θεωρούμε ότι είναι ξένοι, αλλά και ότι «όπου κι αν βρίσκεσαι, είσαι πάντα πραγματικά και βαθιά μέσα σου κι εσύ ένας ξένος», προσθέτοντας ότι οι καλλιτέχνες το γνωρίζουν αυτό το συναίσθημα. Η φετινή Μπιενάλε της Βενετίας θα διαρκέσει από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου 2024.  

Πέρα όμως από το μεγάλο εικαστικό σόου της Μπιενάλε, υπάρχουν πολλές ακόμα εκθέσεις που υπόσχονται να μας συναρπάσουν φέτος ανά τον κόσμο και επιλέξαμε 5 από αυτές. 

Yoko Ono with Glass Hammer 1967 from HALF-A-WIND SHOW, Lisson Gallery, London, 1967. Photograph: Clay Perry © Yoko Ono

Yoko Ono: Music of the Mind

Tate Modern, Λονδίνο

15 Φεβρουαρίου – 1 Σεπτεμβρίου 2024

Το Λονδίνο έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ζωή και την καλλιτεχνική καριέρα της Yoko Ono, η οποία γεννήθηκε το 1933 στο Τόκιο. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς παραμονής της στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνάντησε έναν ιστό καλλιτεχνών και δημιουργικών μυαλών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το Λονδίνο ήταν επίσης ένα μέρος όπου δημιούργησε μερικά από τα πιο ριζοσπαστικά έργα της και η πόλη όπου η Όνο γνώρισε τον Τζον Λένον, τον μελλοντικό της σύζυγο και μακροχρόνιο συνεργάτη της.

Φέτος το Λονδίνο θα σημαδέψει ξανά την καλλιτεχνική τροχιά της Yoko Ono με τη μεγαλύτερη έκθεσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα. Θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα, από εγκαταστάσεις και ταινίες, μέχρι μουσική και φωτογραφία. Είναι ένα αφιέρωμα στη βαθιά επίδρασή της στη σύγχρονη κουλτούρα, μέσα από τη δουλειά της Ono που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, όπως οι εγκαταστάσεις Apple 1966 και Half-A-Room 1967.

Περισσότερα ΕΔΩ

Vera Molnár, Icône (1964). Photo: © Centre Pompidou / Dist. Rmn-Gp.

Vera Molnár

Centre Pompidou, Παρίσι

28 Φεβρουαρίου – 26 Αυγούστου 2024

Πρωτοπόρος της τέχνης των υπολογιστών, η Vera Molnár που πέθανε πριν λίγες μέρες, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 99 ετών, είχε ένα δημιουργικό όραμα που ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή της. Όταν άρχισε να φτιάχνει γενετικά έργα τέχνης στη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιώντας την πρώιμη γλώσσα κωδικοποίησης Fortran και υπολογιστές που είχαν μηχανικούς σχεδιαστές για εκτυπωτές, οι συνομήλικοί της δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Στα μάτια τους, είχε «απανθρωποποιήσει» την τέχνη, είχε πει η ίδια σε μια συνέντευξη από το γηροκομείο που έμενε στο Παρίσι, στις αρχές του 2022.

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς ο κόσμος επιτέλους αντιλήφθηκε τη σημασία των πειραμάτων της Molnar. Αυτή η αναδρομική έκθεση περιλαμβάνει σχέδια που δημιουργήθηκαν ήδη από το 1946, μέχρι κάποια νέα, τελευταία της έργα από το 2023.

Περισσότερα ΕΔΩ

Roy Lichtenstein, Wallpaper with Blue Floor Interior (1992). © Estate of Roy Lichtenstein. Photo Courtesy of Albertina, Vienna

Roy Lichtenstein

Albertina Museum, Βιέννη

8 Μαρτίου – 14 Ιουλίου 2024

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Roy Lichtenstein, το Μουσείο Albertina της Βιέννης (με τη βοήθεια του Roy Lichtenstein Foundation and Estate) διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του θρύλου της Pop Art. Θα περιλαμβάνει έργα δανεισμένα από ιδιωτικές, διεθνείς συλλογές και μεγάλα ιδρύματα, όπως το Whitney Museum και το MoMA της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Ludwig της Βιέννης και το Museo Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία της καριέρας του καλλιτέχνη με έργα από πέντε δεκαετίες, ανάμεσά τους φυσικά και οι διάσημοι πίνακές του από τη δεκαετία του ‘60 που είναι εμπνευσμένοι από κόμικς. Στην έκθεση επίσης περιλαμβάνεται η σειρά με τους καθρέφτες από τη δεκαετία του 1970, τοπία και πολλά ακόμη.

Περισσότερα ΕΔΩ

Η Naomi Campbell στο Μουσείο V&A, Photo © Marco Bahler

NAOMI

Μουσείο Victoria & Albert, Λονδίνο

22 Ιουνίου 2024 – 6 Απριλίου 2025

Περπατώντας στην πασαρέλα για πρώτη φορά στα 15 της, αφού είχε εντοπιστεί στο Covent Garden του Λονδίνου, η Naomi Campbell έγινε αργότερα, σε ηλικία μόλις 18 ετών, το πρώτο μαύρο μοντέλο στο εξώφυλλο της Vogue Paris. Από τότε πρωταγωνίστησε στα εξώφυλλα περισσότερων από 500 περιοδικών και είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα όλων των εποχών.

Τον Ιούνιο που μας έρχεται, το V&A στο Λονδίνο θα γιορτάσει το supermodel με μια έκθεση που εξερευνά τα 40 χρόνια καριέρας της στον χώρο της μόδας. Θα εκτεθούν περίπου 100 ρούχα από την προσωπική γκαρνταρόμπα της -συμπεριλαμβανομένων δανεικών κομματιών από τη λαμπρή καριέρα της στην πασαρέλα- και φωτογραφίες των Tim Walker και Steven Meisel. Είναι η πρώτη τέτοια έκθεση που παρακολουθεί τη δουλειά της Campbell ως μοντέλο, ακτιβίστρια και ηθοποιό. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Giuseppe Penone, Essere Vento (2014). Photo courtesy Marian Goodman Gallery, Giuseppe PENONE © Adagp, Paris, 2023

Arte Povera

Bourse de Commerce, Παρίσι

9 Οκτωβρίου 2024 – 24 Μαρτίου 2025

Επιμελημένη από την εμπειρογνώμονα της Arte Povera, την Ιταλοαμερικανίδα συγγραφέα, ιστορικό τέχνης και curator, Carolyn Christov-Bakargiev, η έκθεση που θα ανοίξει τον Οκτώβριο στο Παρίσι ανατρέχει στην ιστορία του ιταλικού κινήματος που προωθούσε την ιδέα μιας επαναστατικής τέχνης, ελεύθερης από δομικές και οικονομικές συμβάσεις. Το μεταμοντέρνο, ριζοσπαστικό κίνημα της φτωχής τέχνης έκανε αισθητή την παρουσία του από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1970, εστιάζοντας στα όρια και τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ φύσης και πολιτισμού, καθημερινής ζωής και παράδοσης, χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακά καθημερινά υλικά. 

Η άτυπη ομάδα αποτελούνταν από καλλιτέχνες από όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων όπως οι: Alighiero Boetti, Jannis Kounellis και Mario Merz. Η μεγάλη αυτή έκθεση εξετάζει με ποιον τρόπο το κίνημα επηρέασε την πορεία της ιστορίας της τέχνης, παρουσιάζοντας έργα από τη συλλογή Pinault και κομμάτια δανεισμένα από μεγάλες ευρωπαϊκές συλλογές, ιδιωτικές και δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων έργων που ανήκουν σε πρωτότυπους καλλιτέχνες της Arte Povera.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά