ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

15 Εικαστικές εκθέσεις για να επισκεφτείτε στην Ευρώπη τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος για κάποιους δεν είναι μόνο νησιά και παραλίες αλλά και μία ευκαιρία για να επισκεφτούν ευρωπαϊκές πόλεις, μουσεία και εκθέσεις. Μάλιστα μετά από τα lockdown και τους πολλούς μήνες που δεν είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε δια ζώσης μεγάλα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, η προσέλευση φέτος σε εκθέσεις είναι τόσο μεγάλη που πολλές από αυτές παίρνουν διαρκώς παράταση. 

Αν σκέφτεστε να κλείσετε έστω και τελευταία στιγμή ένα ταξίδι σε κάποια πόλη της Ευρώπης ή ήδη έχετε τα εισιτήριά σας, μπορείτε να συνδυάσετε την εξόρμησή σας με μία επίσκεψη σε κάποια έκθεση, μέσα από τις προτάσεις που θα βρείτε εδώ. Μάλιστα κάποιες από αυτές μπορεί να τις προλάβετε ακόμα και αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε το Φθινόπωρο. 

Tokyo Revisited, Museo del MAXXI ©Musacchio, Ianniello, Pasqualini e Fucilla

Ρώμη, Ιταλία

Tokyo Revisited: Daido Moriyama with Shomei Tomatsu

Πού: Maxxi

Πότε: Μέχρι 16 Οκτωβρίου 2022

Δύο από τους μεγαλύτερους φωτογράφους δρόμου της Ιαπωνίας, οι οποίοι σε όλη τους τη σταδιοδρομία αφοσιώθηκαν ώστε να απαθανατίσουν την εξέλιξη της κοινωνίας της χώρας τους. Οι ίδιοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ένα ζευγάρι «αδέσποτων σκύλων που τρέχουν στην πόλη».

Περισσότερα: maxxi.art

Simon Hantaï, Tabula, [Paris], 1980. Acrylic on canvas, 297 x 266 cm. Private collection © Archives Simon Hantaï / ADAGP, Paris 2022 © Fondation Louis Vuitton / David Bordes

Παρίσι, Γαλλία

Simon Hantaï και Fugues in Colour

Πού: Fondation Louis Vuitton

Πότε: Μέχρι 29 Αυγούστου 2022

Δύο υπέροχα συμπληρωματικές εκθέσεις ζωγραφικής γεμίζουν το τεράστιο Fondation Louis Vuitton. Η πρώτη περιλαμβάνει περισσότερα από 150 έργα του Ούγγρου καλλιτέχνη Simon Hantaï, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν. Στην πλειοψηφία τους είναι έργα μεγάλου μεγέθους από το 1957 έως το 2004. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό πανόραμα του έργου του καλλιτέχνη, που εκτείνεται στους πρώτους τρεις ορόφους του κτιρίου Frank Gehry, καλύπτοντας συνολικά περίπου 29.063 τμ.

Sam Gilliam, exhibition “Fugues in Color”, Fondation Louis Vuitton, Paris © Fondation Louis Vuitton / Marc Domage

Katharina Grosse, Splinter, 2022, Acrylic on plywood, wall and floor 1750 x 1000 x 2200 cm © Adagp, Paris, 2022 © Fondation Louis Vuitton / Marc Domage

Στους επάνω ορόφους ετοιμαστείτε για τεράστια ανατριχίλα και όταν λέω τεράστια, το εννοώ στην κυριολεξία, αφού μιλάμε για μερικά έργα-μαμούθ. Η έκθεση «Fugues in Color» συγκεντρώνει πέντε ζωγράφους από τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, όλοι από διαφορετικά υπόβαθρα και γενιές, που χρησιμοποιούν το χρώμα με ευρηματικούς και ενίοτε δραματικούς τρόπους: Sam Gilliam, Katharina Grosse, Steven Parrino, Megan Rooney, Niele Toroni. Ως παραλλαγές στην επέκταση του χρώματος, τα έργα που συγκεντρώνονται εδώ έρχονται σε στενό διάλογο με την αρχιτεκτονική του Frank Gehry. Εκτός από την ομάδα έργων των Sam Gilliam, Steven Parrino και Niele Toroni, η Katharina Grosse και η Megan Rooney έχουν δημιουργήσει νέα, εφήμερα κομμάτια, ειδικά για την έκθεση.

Περισσότερα: fondationlouisvuitton.fr

Cornelia Parker, Cold Dark Matter – An Exploded View, 1991, Tate ©Cornelia Parker

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Cornelia Parker

Πού: Tate Britain London

Πότε: Μέχρι 16 Οκτωβρίου 2022

Η Cornelia Parker είναι μια από τις πιο αγαπημένες και πιο καταξιωμένες σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Βρετανίας. Πάντα οδηγούμενη από την περιέργεια, αναδιαμορφώνει τα οικιακά αντικείμενα για να αμφισβητήσει τη σχέση μας με τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τη μεταμόρφωση, το παιχνίδι και την αφήγηση, ασχολείται με σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, είτε πρόκειται για βία, οικολογία ή ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση συγκεντρώνει εμβληματικά, αιωρούμενα έργα, όπως το Thirty Pieces of Silver 1988–9 και το Cold Dark Matter: An Exploded View 1991, το καθηλωτικό War Room 2015 και τη Magna Carta 2015, τα μνημειώδη συλλογικά της κεντήματα, καθώς και τις ταινίες της και μια πληθώρα καινοτόμων σχεδίων, εκτυπώσεων και φωτογραφιών της. Κάποια έργα θα ξεφύγουν πέρα από τα όρια της έκθεσης και θα διεισδύσουν στη μόνιμη συλλογή, σε διάλογο με τα ιστορικά έργα στα οποία αναφέρονται.

Περισσότερα: tate.org.uk

TERESA LANCETA WEAVING AS OPEN SOURCE – ©Miquel Coll

Βαρκελώνη, Ισπανία

Teresa Lanceta: Weaving as an Open Source

Πού: MACBA

Πότε: Μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η έκθεση καλύπτει την καριέρα της Teresa Lanceta από τη δεκαετία του ‘70 έως σήμερα και διερευνά το ενδιαφέρον της για τη συνεργατική, γυναικεία δουλειά και τη μη λεκτική επικοινωνία των ιστοριών, μέσα από όμορφα και υποβλητικά υφαντά. Συγκεντρώνει πάνω από 200 έργα της από τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων μορφών συνεργασίας οι οποίες βασίζονται σε διαλόγους που δημιουργεί με τη βοήθεια «δημιουργικών συνεργών», όπως οι καλλιτέχνες Olga Diego, Pedro G. Romero και Xabier Salaberria, η επιμελήτρια Leire Vergara, ο αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός La Trinxera, η κινηματογραφίστρια Virginia García del Pino. και ο καλλιτέχνης και προγραμματιστής λογισμικού, Nicolas Malevé. 

Περισσότερα: macba.cat

Cinthia Marcelle A Conjunction of Factors ©Miquel Coll

Cinthia Marcelle: A Conjunction of Factors

Πού: MACBA

Πότε: Μέχρι 8 Ιανουαρίου 2023

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που προσφέρει μια συνολική προοπτική του έργου της Cinthia Marcelle. Με έργα που χρονολογούνται από το 1999 έως σήμερα, συνδυάζοντας κινούμενη εικόνα και φωτογραφίες, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και λεπτές χωρικές παρεμβάσεις, φέρνει στο επίκεντρο τη ξεχωριστή αισθητική της. Η έκθεση εφιστά επίσης την προσοχή στην καθιερωμένη πρακτική της καλλιτέχνιδος να εμπλέκει διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Από εργάτες και μουσικούς έως άτομα που συναντά στην καθημερινότητά της. 

Περισσότερα: macba.cat

Πορτραίτο του Anselm Kiefer μπροστά στο έργο του © Georges Poncet

Βενετία, Ιταλία

Anselm Kiefer: Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce (Andrea Emo)

Πού: Palazzo Ducale

Πότε: Μέχρι 29 Οκτωβρίου

Είναι λογικό να αναρωτηθούμε αν το έργο ενός σύγχρονου καλλιτέχνη μπορεί να σταθεί το ίδιο επιβλητικά δίπλα σε έργα κλασικών όπως ο Tintoretto, ο Palma il Giovane και ο Andrea Vicento, τα οποία διακοσμούν τους τοίχους του Palazzo Ducale. Η απάντηση έρχεται μόλις αντικρίσουμε την -επικών διαστάσεων- εγκατάσταση του Anselm Kiefer. Ναι, όχι μόνο μπορεί να σταθεί αλλά προκαλεί και πολλά επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Περισσότερα: palazzoducale.visitmuve.it

Jeppe Hein, Spaces in Circles, 2022 © Åsa Lundén / Moderna Museet

Στοκχόλμη, Σουηδία

Jeppe Hein

Πού: Moderna Museet

Πότε: Μέχρι 28 Αυγούστου 2022

Μια πραγματική βουτιά στη σύγχρονη τέχνη. Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Jeppe Hein με έδρα το Βερολίνο, δημιουργήθηκε in situ, σε συνεργασία με επισκέπτες και σε αρμονική συνάρτηση με το κτίριο και τη μόνιμη συλλογή. Προσπαθείστε να αποφύγετε (ή όχι) τους ακανόνιστους ψεκασμούς νερού στην εγκατάστασή του στην πλατεία του μουσείου ή λάβετε μέρος σε κάποιο εργαστήριο μέσα σε ένα από τα πολλά δωμάτια που δημιούργησε ο Hein για να αναπαραστήσει τα επτά τσάκρα. 

Περισσότερα: modernamuseet.se

Sara Cwynar (*1985) Videostill aus Glass Life, 2021 6-Kanal-Video (2K) mit Ton, 19:02 Min. / Maße variabel Courtesy the artist, The Approach, London and Foxy Production, New York © Sara Cwynar

Αμβούργο, Γερμανία

Give and Take. Images Upon Images

Πού: Hamburger Kunsthalle

Πότε: Μέχρι 28 Αυγούστου 2022

Η 8η Τριενάλε Φωτογραφίας του Hamburger Kunsthalle εστιάζει σε εικόνες που έχουν ανταλλαχθεί και οικειοποιηθεί εκ νέου, αντανακλώντας την ανεξέλεγκτη διάδοση και μετατόπιση του νοήματος που αποδίδεται σε κάθε δεδομένη εικόνα στην εποχή του Διαδικτύου. Ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο εδώ και οι φωτογράφοι ανακτούν το έργο τους από μια άλλη εποχή για να το εξετάσουν υπό το φως της σημερινής, μέσα από εικόνες, βίντεο και εγκαταστάσεις.

Περισσότερα: hamburger-kunsthalle.de

Bertien van Manen, Odessa Station, Vasja, Lena και ο γιός τους Styopya, από τη σειρά ‘A hundred summers, a hundred winters’, 1992

Αντβέρπη, Βέλγιο

Bertien van Manen

Πού: FOMU

Πότε: Μέχρι 28 Αυγούστου

Η Ολλανδή φωτογράφος, Bertien van Manen, από τη δεκαετία του ‘70 απαθανατίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που συναντά στα ταξίδια της. Από την Ολλανδία μέχρι την Κίνα και από την πρώην Σοβιετική Ένωση μέχρι τα Απαλάχια Όρη, είναι οι συνηθισμένες, χαοτικές στιγμές που προσελκύουν περισσότερο τον φακό της απλής φωτογραφικής της μηχανής των 35 χιλιοστών. Πρωτοπόρος της οικείας, γεμάτης ενσυναίσθηση αποτύπωσης προσωπικών στιγμών, σε παρασύρει με τη ματιά της.

Περισσότερα: fomu.be 

The Family of Man (Ancestor I & II, Parent I), 1970, Barbara Hepworth ©Rijksmuseum

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Barbara Hepworth

Πού: Rijksmuseum Gardens

Πότε: Μέχρι 23 Οκτωβρίου 2022

Αυτό το καλοκαίρι τα γλυπτά της μεγάλης Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Barbara Hepworth (1903–1975) κοσμούν τους ανοιχτούς κήπους του Rijksmuseum, με εννέα έργα που εκφράζουν την καλλιτεχνική δυναμική της. Τα περισσότερα από τα γλυπτά προέρχονται από αγγλικούς δημόσιους κήπους και πάρκα ή από τον κήπο του μοναστηριού του καθεδρικού ναού του Salisbury και σπάνια μετακινούνται από τη θέση τους, άρα είναι μεγάλη ευκαιρία να τα δείτε όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα από ιδιωτικές συλλογές.

Περισσότερα: rijksmuseum.nl

“I Call It Art”, National Museum of Norway © Frode Larsen

Όσλο, Νορβηγία

I Call It Art 

Πού: National Museum of Norway

Πότε: Μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτιστεί το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας στις όχθες του φιόρδ του Όσλο, αλλά άξιζε την αναμονή. Το κτίριο καλύπτει περίπου 54.600 τμ., με εκθεσιακό χώρο 13.000 τμ. Η πρώτη έκθεση που φιλοξενεί το Nasjonalmuseet είναι εξίσου φιλόδοξη, καταλαμβάνοντας 2.400 τμ. στο Light Hall, τον ευέλικτο χώρο για τις προσωρινές εκθέσεις. Με τον τίτλο “I Call It Art” συγκεντρώνει έργα 150 Νορβηγών καλλιτεχνών και συλλογικοτήτων, τα οποία σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα όπως η ταυτότητα, το ανήκειν, η εθνικότητα και η δημοκρατία.

Περισσότερα: nasjonalmuseet.no

Άποψη εγκατάστασης, Documenta fifteen: Baan Noorg, The Ritual of Things, Fridericianum ©Nicolas Wefers

Κάσελ, Γερμανία

Documenta Fifteen

Πού: Σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη

Πότε: Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Documenta είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης τέχνης, μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας και κάθε πέντε χρόνια, πραγματοποιείται στο Κάσελ για 100 ημέρες. Φέτος, αρκετά πολύπαθη μετά από τις κατηγορίες για αντισημιτικό έργο και την παραίτηση της γενικής διευθύντριας, συνεχίζει να υποδέχεται χιλιάδες φανατικούς της τέχνης σε κάθε χώρο που φιλοξενείται. Απολαύστε τα έργα περισσότερων από 1.500 καλλιτεχνών, επιλεγμένων από την ινδονησιακή συλλογικότητα ruangrupa και καλό θα είναι να αφιερώσετε τουλάχιστον δύο ημέρες για να επισκεφθείτε αυτή την τεράστια υπαίθρια έκθεση που είναι ένα γεγονός με μεγάλη επιρροή στον κόσμο της τέχνης.

Περισσότερα: documenta-fifteen.de

Βενετία, Ιταλία

The Venice Biennale: The Milk of Dreams

Πού: Σε μουσεία, γκαλερί και υπαίθριους χώρους

Πότε: Μέχρι 27 Νοεμβρίου 2022

Η Biennale επέστρεψε στη Βενετία για πρώτη φορά από το 2019 με 1.433 έργα από 213 διαφορετικούς καλλιτέχνες. Με τον τίτλο “The Milk of Dreams”, η φετινή έκθεση επικεντρώνεται στην «αναπαράσταση των σωμάτων και τη μεταμόρφωσή τους», «τη σχέση μεταξύ διαφορετικών ατόμων και τεχνολογιών» και «τη σύνδεση μεταξύ σωμάτων και γης».

Στο σουρεαλιστικό παιδικό βιβλίο «The Milk of Dreams» -που δίνει το όνομά του στην έκθεση- οι χαρακτήρες βρίσκουν συνεχώς τη ζωή τους να ανατρέπεται από τη μαγεία και τη φαντασία. Κάτι που πετυχαίνει και η Τέχνη στη ζωή μας.

Περισσότερα: labiennale.org 

Yves Saint Laurent Aux Musées

Παρίσι, Γαλλία

Yves Saint Laurent Aux Musées

Πού: Musée Yves Saint Laurent Paris και Musée du Louvre

Πότε: Μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η έκθεση ξεκίνησε σε έξι μουσεία της πόλης και ήταν τόσο επιτυχημένη που τελικά πήρε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο σε δύο από αυτά, το Musée Yves Saint Laurent Paris (τον πρώην οίκο ραπτικής στο νούμερο 5 της Avenue Marceau) και το Musée du Louvre.

Για να γιορτάσει την 60ή επέτειο της πρώτης επίδειξης ραπτικής του Οίκου, το μουσείο υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση για την προβολή της δουλειάς του. Πρόκειται για μία καθηλωτική εμπειρία, χρησιμοποιώντας την αναδρομική επίδειξη πασαρέλας του 2002 ως σημείο εκκίνησης και παρέχοντας μια συνολική εικόνα για τη δημιουργική διαδικασία του Yves Saint Laurent. 

Στο Μουσείο του Λούβρου, γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ διαφόρων εμβληματικών κομματιών που συνδέονται με τον σχεδιαστή, όπως το μενταγιόν του σε σχήμα καρδιάς φετίχ και τα πολυτελώς κεντημένα σακάκια του που αντικατοπτρίζουν την τεχνογνωσία των ατελιέ με τα οποία δούλευε. Θα εντοπίσετε τον βαθύ δεσμό που συνδέει τον Yves Saint Laurent με τις εικαστικές τέχνες και την αγάπη του για τους υπέροχους και πλούσιους εσωτερικούς χώρους.

Περισσότερα: museeyslparis.com και Musée du Louvre

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά