TV SHOWS

True Detective και άλλες δέκα χιονισμένες σειρές με πολύ κρύο

Απομονωμένα χιονισμένα τοπία, πόλεις του Βορρά χαμένες μέσα σε ξαφνικές (ή συνηθισμένες) χιονοθύελλές, απόκοσμες συνήθειες που επιστρέφουν μέσα από το χρόνο, μυστήρια, εγκλήματα, επιστημονικές παθογένειες, αλκοόλ, home made εθισμοί και μονίμως μια χάλια ψυχολογία που μπαινοβγαίνει στα αποξενωμένα σώματα. Ό,τι θες, από όλα έχει ο παγωμένος μπαχτσές, ειδικά αν ανέβεις προς Βορρά ή πηγαινοέρχεσαι στον Βόρειο Ατλαντικό σαν ξεμωραμένος νεοχίπις βίκινγκ.

Για τηλεόραση μιλάμε, μη μπερδεύεσαι και για αστυνομικές ιστορίες ακράτητου μυστηρίου από αυτές που σε καθηλώνουν στο καθιστικό και που για να επανέλθεις ένας τρόπος μόνο υπάρχει, να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην οθόνη ή απλώς να τελειώσει το «περίπτερο» που πολύ σοφά έχεις φροντίσει να υπάρχει εμπρός σου.

Το (νέο) True Detective θέλησε ξάφνου (εκεί που το είχαμε «ξεχάσει») να γίνει ένα από αυτά τα Nordic noir. Οπότε ο χιονισμένος βοράς, η ατελείωτη νύχτα και ένα μπουκέτο ανθρώπων έτοιμο να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του και να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του, ήταν απλώς ο παγωμένος μονόδρομος που θα έπρεπε να διασχίσει- έστω και με νέα ομάδα, ξέχωρη από αυτή που έστησε τον μύθο των τριών πρώτων κύκλων (ο creator Nic Pizzolatto  υποχωρεί σε χρέη «υψηλού παραγωγού») . Τα πρώτα δύο επεισόδια που έπεσαν στην πλατφόρμα του HBO έχουν προκαλέσει ήδη ένα κύμα παροξυσμού και πολλαπλού οργασμού (τα έξι του κύκλου θα ολοκληρωθούν στις 18 Φεβρουαρίου). Οι χρόνια όμως εθισμένοι στα αστυνομικά του Βορρά έδειξαν μια αλλόκοτη ψυχραιμία.

Πέρα του καλοφτιαγμένου στησίματος, του σωστού ρυθμού και της παρουσίας της Jodie Foster (τόσο ευλογημένα μακριά από την «οσκαρική αρτιότητα» του Νyad), τίποτα το νεότερο δεν έπεσε στο χιονισμένο τραπέζι, τίποτα που να μην έχει ξαναειπωθεί. Για την ώρα. Ρίξε μια ματιά σε αυτά που ακολουθούν. Όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν το γυρισμένο στην Ισλανδία και όχι στην Αλάσκα όπως θέλει το σενάριο, Night Country, τόσο απαραίτητο, είναι διάσπαρτα εκεί- και μεταξύ μας σε περιπτώσεις με μεγαλύτερη ανατριχίλα και περισσότερα θαυμαστικά. Τα παγωμένα πτώματα, το μικελαντζελικό τους στήσιμο, οι νεκροί φαντάσματα που κατασκηνώνουν στα χιόνια και δεν αποχωρούν, η απαγορευμένη έρευνα, η επιστήμη που παίρνει λάθος δρόμο, η παράδοση των ξεχασμένων φυλών, οι συγκρούσεις ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, τα χάλια νεύρα, οι συνεργασίες πάνω από τις επιφυλάξεις, ακόμη και αυτό το τόσο απαραίτητο πια woman power που χαϊδεύει με σιγουριά και αποφασιστικότητα κάθε λέξη και κάθε εικόνα, είναι εκεί. Και σε καλούν να τα ανακαλύψεις.     

Fortitude

Amazon, 2015-18, 3 κύκλοι των 12, 10 και 4 επεισοδίων αντιστοίχως

Μια λευκή πεινασμένη αρκούδα, χιόνια πολλά, πάρα πολλά, μα πάρα πολλά, ένας φόνος- τι άλλο- και μια υπερφυσική αίσθηση να πλανάται πάνω από κάθε πανέμορφο πλάνο της μεγάλης Αρκτικής. Δημιουργία του Simon Donald. Ρίχνει την προσοχή στον αγώνα για επιβίωση με ψυχολογική ένταση που σπάει πάγους. Το Fortitude, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απομονωμένη πόλη στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας (γυρίστηκε στην Ισλανδία)  που φαινομενικά μοιάζει με ασφαλή παράδεισο καθώς λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες . Όμως, η ειρήνη της κοινότητας διαταράσσεται όταν η βία ξυπνά και τα γεγονότα στήνουν μια αλυσίδα συμπεριφορών που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της πόλης. Καθώς οι κάτοικοι ερευνούν τα αίτια του φόνου, αποκαλύπτονται μυστικά που κρύβονται στον πάγο και συνδέονται με αρχαίες παγιδευμένες δυνάμεις. Από τα χρυσά χιονισμένα δεκάρια που μπορείς να βρεις στο τηλεοπτικό παρελθόν και να γαργαλήσουν την αγάπη σου για το ανεξήγητο. Παίζουν ο Christopher Eccleston του Doctor Who και του Leftovers, ο Stanley Tucci, η Sofie Gråbøl, και ο Richard Dormer του GOT. Στον δεύτερο και τον τρίτο κύκλο σκάει εξαιρετικά (δεν του το είχες) και ο Dennis Quaid.  

Cardinal

CTV Canada, 2017-20, 4 κύκλοι των 6 επεισοδίων

Οι ντετέκτιβ John Cardinal και Lise Delorme ερευνούν τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας, ενώ αυτός μέσα από την πολυπλοκότητα του συναισθηματικά φορτισμένου χαρακτήρα του, παλεύει να διορθώσει παλαιότερα λάθη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την έρευνα και να τελειώσουν την καριέρα του, καθώς η υπόθεση γίνεται πιο βίαιη και περίπλοκη. Σαν να λέμε κάποιος έχει βγει παγανιά μέσα στα κρύα και θερίζει κόσμο (κυριολεκτικά).  Κατανοητό; Ωραία, βάλε τώρα και μπόλικο «βρώμικο» χιόνι στο background και είμαστε έτοιμοι. Το Cardinal αποτελεί μια προσαρμογή του βραβευμένου μυθιστορήματος μυστηρίου του Giles Blunt με τίτλο “Forty Words for Sorrow”, και πρωταγωνιστούν ο Billy Campbell ως John Cardinal και η Karine Vanasse ως Lise Delorme, Το σημείωσες; Καλώς, πρόσθεσε τώρα και την πόλη Algonquin Bay του Καναδά  με τα ωραία ατελείωτα δάση για να ξέρεις που βρίσκεσαι.

The Chestnut Man

Netflix, 2021, 1 κύκλος, 6 επ.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Søren Sveistrup (μετάφραση σε 28 γλώσσες και κυκλοφορία σε 50 χώρες), ο καστανάθρωπος της χιονισμένης καρδιάς μας, ήρθε μια μέρα για να μας τραβήξει στο σκοτεινό και μυστηριώδη μικρόκοσμο του. Μπορεί να μην τα κατάφερε τόσο ανατριχιαστικά όσο στο βιβλίο, κατάφερε όμως τελικά να αποδείξει πως το ταξίδι στον κόσμο του εγκλήματος ακόμη και έτσι κρύβει (κάποιες) απολαύσεις. Η ιστορία ξεκινά όταν κάποιοι νέοι βρίσκονται νεκροί, στοιχειωμένοι από την παρουσία μιας «καστανένιας κούκλας». Η ντεντέκτιβ Naia Thulin και ο Mark Hess, ειδικός ανακριτής από τη Europol, συνεργάζονται για να αποκωδικοποιήσουν το μυστήριο πίσω από αυτούς τους ανεξήγητους θανάτους. Καθώς εμπλέκονται σε έναν κόσμο εγκλήματος που φαίνεται να ξεπερνά τις προσδοκίες τους, αποκαλύπτουν σκοτεινά μυστικά και συνδέσεις που κάνουν τις ζωές τους άνω κάτω. Εξουσία και απώλεια δίνουν βάθος στους χαρακτήρες και σπρώχνουν την ένταση όσο πιο μακριά μπορούν. Η αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης, όπου έχει γυριστεί η σειρά, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην δημιουργία του σωστού (μικρο) κλίματος που κάθε τέτοια περίπτωση χρειάζεται.

Terror

AMC, 2018, 1Ος κύκλος, 10 επ.

Βάλε υπότιτλο ένα ανατριχιαστικό ταξίδι στο βασίλειο του φόβου. Αν θα με ρωτούσες για το πιο αγαπημένο μου εδώ μέσα θα σου έλεγα αυτό. Και ας καταφέρνουν κάποιες σκηνές εκεί στο τέλος με την «εμφάνιση» και την υπερβολική χρήση του CGI να σε «αποσυντονίσουν» Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Dan Simmons. Το 1847 το πλήρωμα μιας πραγματικής Βασιλικής Ναυτικής αποστολής (γνωστή αργότερα ως η αποστολή Franklin) που ηγούνταν από τρεις κυβερνήτες – τον Sir John Franklin, τον Francis Crozier και τον James Fitzjames – στέλνεται να βρει το θρυλικό, επικίνδυνο Βόρειο Διάδρομο στην Αρκτική, αλλά αντί αυτού ανακαλύπτει ένα τερατώδες, έξυπνο, κακόβουλο ον που καταδιώκει τα πλοία σε ένα απεγνωσμένο παιχνίδι επιβίωσης. Ωστόσο, σύντομα γίνεται σαφές ότι αυτό είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων τους. Ο μόνη σύμμαχος των κυβερνητών σε όλα αυτά, θα είναι μια γυναίκα Inuit που ζει μακριά από τη φυλή της αλλά ακολουθεί ακόμα την παλιά της θρησκεία.

Περισσότερο γοτθικό από τι ίσως θα περίμενες (λογικό από την άλλη, αφού τα Βουνά της Τρέλας του Λόβκραφτ είναι σημαντική πηγή έμπνευσης), ασχολείται με μεγάλη συναισθηματική ευκρίνεια στο μεγαλύτερο μέρος του με το πως ο φόβος, προκαλεί το «μέσα» και όχι το «εκεί έξω». Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σειράς είναι η εξερεύνηση των ψυχολογικών επιπτώσεων του απομονωμένου περιβάλλοντος στον ανθρώπινο νου. Η αγωνία, ο φόβος και η απόγνωση προκαλούν εσωτερικούς δαίμονες, περισσότερο ίσως από αυτούς που σε κυνηγούν. Η σκοτεινή του ατμόσφαιρα και οι απέραντες παγωμένες εκτάσεις που σπανίως βλέπεις να κινηματογραφούνται έτσι, δίνουν ένα πουσάρισμα απαραίτητο και λειτουργικό. Το ερμηνευτικό μπρα ντε φερ για τρεις, των Jared Harris, Tobias Menzies και Ciarán Hinds, δίνει επιπροσθέτως στις εικόνες της έντασης, ένα σεξπηρικό χρωματισμό, έτοιμο για μεγάλο και επαναλαμβανόμενο χειροκρότημα.

 

Trapped

RVK Island, 2015-21, 2 κύκλοι των 10 επ. και 1 κύκλος των 8 επ.

Πρωταγωνιστεί η εντελώς χιονισμένη, εγκλωβισμένη, απομονωμένη και δυσβάσταχτα ερωτευμένη (με το εαυτό της) Ισλανδία. Και όπως είναι και αναμενόμενο συμπρωταγωνιστεί ένας φόνος, δυσνόητος και περίπλοκος, από αυτούς που κάνουν καλό στο μυαλό αφού το βάζουν να δουλεύει και να παίρνει μπρος για να βρει τη λύση. Και το δολοφόνο. Η ιστορία ξεκινά με ένα σώμα, χωρίς κεφάλι, χέρια και πόδια που αποκαλύπτεται στο λιμάνι μιας μικρής ισλανδικής πόλης, εκεί στα ανατολικά όπου τα σύνορα ανάμεσα στο έγκλημα και την κοινότητα μπλέκονται συνήθως επικίνδυνα. Υπάρχει και ένα πλοίο που μόλις έφτασε από την Δανία με 300 επιβάτες και τώρα δεν μπορεί να φύγει. Πολύ πιθανό, το κακοποιημένο πτώμα, να «ανήκει» σε αυτό. Και μια ομάδα «βοήθειας» από το Ρέικιαβικ που δεν φτάνει την ώρα που πρέπει, καθώς μια ακόμη χιονοθύελλα χτυπά την περιοχή. Το άγριο παγωμένο περιβάλλον μαζί με την θηριώδη παρουσία του Ólafur Darri Ólafsson στη θέση του αρχηγού της αστυνομίας Andri Ólafsson, δίνουν το κατάλληλο καδράρισμα ενώ η σκληρή, σιωπηλή και «ομιχλώδη» φωτογραφία το πιο σωστό περιτύλιγμα. Δημιουργία του Baltasar Kormákur αποτελεί ένα από τα ακριβότερα project της Ισλανδικής τηλεόρασης, χαλάλι του όμως καθώς το αποτέλεσμα τη δικαιώνει και με το παραπάνω. Νοιώθεις το χιόνι να μπαίνει στο σπίτι σου (κλείσε καλά τις πόρτες)

Helix

Syfy, 2014-25, 2 κύκλοι των 13 επεισοδίων

Μυστήριο, τρόμος, βιολογικά εργαστήρια χωμένα στον αιώνιο πάγο, κλειστές πόρτες που δεν ανοίγουν, στενοί διάδρομοι που ασφυκτιούν, αεραγωγοί που υποδεικνύουν κίνδυνο και μια ιστορία που γέρνει περισσότερο στην επιστημονική φαντασία, γεγονός που δεν μας χαλάει καθόλου. Δημιουργία του Cameron Porsandeh. Η ιστορία εστιάζεται στην ομάδα επιστημόνων του CDC (Centers for Disease Control and Prevention), που καλούνται να ερευνήσουν μια επικίνδυνη επιδημία σε μια ερευνητική εγκατάσταση στην Αρκτική. Καθώς εξερευνούν τα μυστικά του ιδρύματος, ανακαλύπτουν ότι η απειλή κρύβεται πολύ πιο βαθιά από την παρουσία ένα απλού επικίνδυνου ιού. Ο επικεφαλής της ομάδας, ο διακεκριμένος επιστήμονας Alan Farragut (ένας Billy Campbell στα πιο ωραία του) με τους ηθικούς προβληματισμούς του, είναι κι αυτός που κλέβει τις κύριες -κλειστοφοβικές- εντυπώσεις. Όπως καταλαβαίνεις θα σου θυμίσει το The Thing, κάθε όμως σειρά που βυθίζεται στο χιόνι και την απομόνωση, λύνει μυστήρια ή πνίγεται στο τρόμο, το The Thing θυμίζει (βαθιά υπόκλιση στον John Carpenter)

Deadwind

Netflix, 2018-21, 3 κύκλοι, ο πρώτος των 12 επ, και οι επόμενοι των 8 επ.

Αν ζεις στην Φιλανδία την ξέρεις ήδη ως Karppi. Δημιουργία των Rike Jokela και Jari Olavi Rantala που εστιάζει την προσοχή της στην ντεντέκτιβ Sofia Karppi και τον συνεργάτη της, Sakari Nurmi, καθώς ερευνούν μια σειρά μυστηριωδών φόνων στα μελαγχολικά -και άψογα κινηματογραφημένα- βόρεια τοπία της χώρας. Η πλοκή ξεκινά όταν μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται νεκρή στην περιοχή που σχεδιάζεται η  οικοδομή μιας νέας πολυκατοικίας. Και έτσι οι δύο αστυνομικοί εντάσσονται στην ομάδα ερευνών και ανακαλύπτουν έναν περίπλοκο ιστό εγκλημάτων που εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα της φινλανδικής κοινωνίας. Καθώς προχωρούν στην έρευνα, αποκαλύπτουν σκοτεινά μυστικά, προδοσίες και όλα αυτά που κάνουν την τηλεοπτική καρδιά να σπαρταρά από ευδαιμονία και ικανοποίηση. Μην χολοσκάς όμως να βρεις τον δολοφόνο. Η Pihla Viitala και ο Lauri Tilkanen είναι το πραγματικό χαρτί αυτής της περιπέτειας. Η χημεία τους on screen και το παιχνίδι των προσωπικών τους δαιμονίων μέσα στην δυσλειτουργική τους σχέση, δεν λιώνει μόνο την οθόνη αλλά και τους τόνους από χιόνι που έχουν βαλθεί να τους καταπιούν και να τους εξαφανίσουν.

The Head

HBOmax, 2020 -22, 2 κύκλοι των 6 επεισοδίων

Ανταρκτική, πάγοι, κρύο, μοναξιά, ηθικά διλήμματα και κάτι αψυχολόγητες αντιδράσεις που «διεισδύουν» σε ένα απομονωμένο- φυσικά- σταθμό για να τα κάνουν γης μαδιάμ. Η ιστορία ξετυλίγεται στο ερευνητικό σταθμό Polaris VI (και κάπου εκεί κοντά), όπου μια ομάδα επιστημόνων ετοιμάζεται να βγει από τον βαρύ χειμώνα αλλά κάτι τους πάει στραβά. Όταν, όμως, μια ομάδα διασωστών φτάνει στο σταθμό, λίγες βδομάδες αργότερα, θα ανακαλύψει ένα σοκαριστικό θέαμα: τον θάνατο της πλειονότητας των επιστημόνων και τις περίεργες συμπεριφορές εκείνων που διασώθηκαν (πάλι καλά γιατί στο True Detective βρίσκουν μόνο τους τοίχους και μια κομμένη γλώσσα). Όπως καταλαβαίνεις οι διασώστες θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της μεγάλης νύχτας και που ακροβώς είναι κρυμμένη η αλήθεια ( ή τέλος πάντων, ποιος /α από όσους διασώθηκαν ξέρει να την πει). Ο John Lynch, που υποδύεται τον ηγέτη της ομάδας δίνει τα ρέστα του και του το αναγνωρίζουμε.

Der Pass

Sky Original, 2019-23, 3 κύκλοι των 8 επεισοδίων

Ένα συναρπαστικό θρίλερ με pagan διάθεση στα βουνά των Άλπεων είναι αυτό που θες κι ας μη το ήξερες ακριβώς. Οι αρχηγοί της παραγωγής, Cyrill Boss και Philipp Stennert δημιουργούν έναν σκοτεινό κόσμο, γεμάτο ανατροπές και παζλ που αναζητούν επίλυση. Η πλοκή εξελίσσεται στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου η ιστορία ξεκινά με τον ανεξήγητο θάνατο ενός γερμανού φαντάρου στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας. Η ντεντέκτιβ Ellie Stocker και ο Αυστριακός συνεργάτης της, Gedeon Winter, συγκρούονται με μια υπόθεση που ξεπερνά τα όρια των δύο χωρών, καθώς αποκαλύπτεται ένα παγκόσμιο σκηνικό από παρανοϊκές συνωμοσίες σε απομονωμένα χωριά με σκοτεινά μυστικά. Θυμίζει το The Bridge (που έχει γίνει και στα καθ’ ημάς) αλλά δεν είναι. Η χιονισμένη φωτογραφία που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση της απομόνωσης και του μυστηρίου που καλύπτει την περιοχή, δημιουργεί ένα άλλο πιο κλειστοφοβικό μοτίβο- οι νιφάδες ξέρουν εξάλλου να ξεπλένουν τα εγκλήματα με τον πιο λευκό τρόπο. Η Julia Jentsch και ο Nicholas Ofczarek στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμβάλουν κι αυτοί στην εδραίωση μιας ιστορίας που ξέρει πως να σε βιδώσει για τα καλά στον μεσογειακό καναπέ σου.

The Valhala murders

Netflix, 2019, 1 κύκλος, 8 επ

Η σειρά The Valhalla Murders ή Brot όπως αναφέρεται στα ισλανδικά, ξεπηδά από τα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού για να προσφέρει ένα αστυνομικό θρίλερ με εντυπωσιακά τοπία και χαρακτήρες έτοιμους να σπάσουν σε χίλια κομμάτια. Δημιουργία του Thordur Palsson που παρακολουθεί την αστυνομική ανακρίτρια Kata και τον επιστήμονα ανθρωπολογίας Arnar (κουβαλιέται από το Όσλο) , καθώς αντιμετωπίζουν μια σειρά φόνων που απειλούν να αναστατώσουν την ειρήνη στο Ρέικιαβικ. Η πλοκή ξεκινά με την εύρεση μιας σωρού νεκρών σε έναν απομονωμένο σημείο και ολοκληρώνεται με την «σύσταση» σε μια σειρά από παλιές πληγές που εμπεριέχουν την σκοτεινή πλευρά μιας μυστήριας τοπικής κουλτούρας. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στο νησί τη δεκαετία του 1940. Οι εκπληκτικές σκηνές του Ρέικιαβικ με τα παγωμένα τοπία του, δίνουν αυτό το απαραίτητο touch που πάντα χρειαζόμαστε όταν οι λέξεις Ισλανδία και μυστήριο εμφανίζονται στην ίδια πρόταση.

Δημήτρης Πάντσος