TV SHOWS

The Last of Us: Η zombie σειρά που κατάφερε να πει τις πιο σπαραξικάρδιες gay ιστορίες στην ιστορία της TV

Τα video games είναι η πρόσφατη πηγή από όπου αντλούν έμπνευση οι δημιουργοί της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Η εξέλιξη των games από τότε που εμφανίστηκαν στα 80s είναι τεράστια και για όσους δεν γνωρίζουν -αν δεν είναι gamers- αξίζει να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια σεναριογράφοι γράφουν τα σενάρια των παιχνιδιών, σκηνοθέτες τα σκηνοθετούν και ηθοποιοί υποδύονται και ερμηνεύουν τους χαρακτήρες που βλέπουμε σε αυτά. Το αποτέλεσμα συχνά είναι αστείο ή cult, όπως στην περίπτωση του Resident Evil, ενός από τα καλύτερα video games όλων των εποχών, το οποίο δεν έχει τύχει της επιτυχίας και αναγνώρισης που του αξίζει με τις μεταφορές του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Το τελευταίο πόνημα σε αυτό το είδος ήρθε από το HBO που αποφάσισε να μετατρέψει σε σειρά το The Last of Us, ένα παιχνίδι φαινόμενο του 2013 που ουσιαστικά περιγράφει τον αγώνα για επιβίωση των ανθρώπων σε έναν post apocalyptic κόσμο όπου ο μύκητας Cordyceps -είναι υπαρκτός μύκητας- πλέον μεταδίδεται στους ανθρώπους και τους μετατρέπει σε ανθρωποφάγα zombies. Σε αυτόν τον κόσμο που μένει μετά την καταστροφή, μια οργάνωση με το όνομα FEDRA (Federal Disaster Response Agency) προσπαθεί με φασιστικό τρόπο να ελέγξει τις τελευταίες ανθρώπινες πόλεις, καταχρώμενη των ελάχιστων διαθέσιμων πόρων. Στον αντίποδα της FEDRA βρίσκεται η επαναστατική ομάδα των Fireflies που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς και στο ενδιάμεσο οι λίγοι επιζώντες δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης. 

Μέσα από μια σειρά περιστατικών, ο Joel, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Pedro Pascal αναλαμβάνει να συνοδεύσει και να προστατέψει την Ellie σε ένα ταξίδι που πρέπει να κάνει στην Αμερική σε αυτό τον τρομακτικό και επικίνδυνο κόσμο. Και αυτό είναι το story χωρίς spoilers της σειράς που θυμίζει Walking Dead και Station Eleven, αλλά αναδεικνύεται ανώτερη και των δύο.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει το The Last Of Us αριστούργημα; Αρχικά το casting του. Ο Pedro Pascal, ο internet daddy όλων, κλέβει την παράσταση στον ρόλο του Joel και τις καρδιές των τηλεθεατών που τον ερωτεύονται περισσότερο σε κάθε εμφάνισή του. Στη σειρά είναι ένας πατέρας που πρέπει να διαχειριστεί το τραύμα της απώλειας της κόρης του στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας και στη συνέχεια το τραύμα των σκληρών και αποτρόπαιων επιλογών που έκανε για να επιβιώσει. (Ο Pedro Pascal που κατάγεται από τη Χιλή είναι το νέο μεγάλο όνομα του Hollywood καθώς πρωταγωνιστεί και στο Mandalorian του Disney+, την καλύτερη Star Wars σειρά και η θερμή ανταπόκριση που έχει το κοινό του στους ρόλους τους και στο χάρισμά του, τον καθιστά το όνομα που συζητούν και δικαιολογημένα.)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bella Ramsey που αγαπήσαμε ως Lyanna Mormont στο Game of Thrones καταφέρνει να φέρει την Ellie στη ζωή με τρομερό χάρισμα, εφηβικό αυθορμητισμό και γλυκύτητα, αποτελώντας τον τέλειο αντίποδα στον κυνισμό του Joel. Συμπτωματικά να πούμε πως ο Pedro Pascal είχε περάσει και αυτός από το Games of Thrones στον ρόλο του Oberyn Martell, αλλά οι ρόλοι τους δεν είχαν συσχετιστεί ποτέ στη σειρά οπότε γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο set του The Last of Us. 

Το The Last of Us είναι μια σειρά τρόμου με καταιγιστική δράση που βασίζεται σε μία ιδέα που θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει με κάποιο τρόπο μια ζοφερή πραγματικότητα. Αλλά παράλληλα είναι μια ιστορία που εξερευνά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το βάθος της με μοναδικό τρόπο. Σκοτεινή, βίαιη, γεμάτη μελαγχολία και τρόμο, το The Last of Us δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η έννοια της ανθρωπιάς όταν αυτή πλέον δεν είναι η προϋπόθεση για την ύπαρξη μας. Και ένας από τους τρόπους που το πετυχαίνει, είναι δείχνοντας δύο queer love stories που έγραψαν ήδη τηλεοπτική ιστορία.

— Spoiler Alert —

Η πρώτη είναι η περίπτωση του Bill και του Frank που υποδύονται ο Nick Offerman και o Murray Bartlett αντίστοιχα. Στην περίπτωση τους, η ιστορία της αγάπης τους μας θύμισε την ίδια την ουσία της ανθρωπιάς.

Ο Bill είναι ένας survivalist που οριακά χαίρεται με το τέλος του κόσμου, καθώς έχει καταφέρει να ζει αυτάρκης και αυτόνομος στο καταφύγιο του με τα όπλα του, στη μοναξιά του, που αποτελούσε την καθημερινότητά του και πριν από αυτό. Χρόνια μετά το ξέσπασμα του μύκητα που κάνει zombie τους ανθρώπους γνωρίζει τυχαία τον Frank, έναν gay άντρα που περιπλανιέται προσπαθώντας να επιβιώσει. Η έλξη του για τον Frank του επιτρέπει να ρίξει τις άμυνες του για να τον βοηθήσει. Αλλά η γνωριμία τους αποδεικνύεται καρμική, καθώς ερωτεύονται και το The Last of Us επιλέγει να μας δείξει τη ζωή αυτού του απροσδόκητου gay ζευγαριού στο πέρασμα του χρόνου. 

Μέσα από τις διαφορετικές στιγμές, βλέπουμε έναν άντρα που βρίσκεται στη “ντουλάπα” να αποδέχεται τη σεξουαλικότητα του όταν ο έρωτας βρίσκεται μπροστά του, να μεταμορφώνεται και να αφήνεται, να σπάει τα στερεότυπα για το πώς απεικονίζονται οι gay άντρες στην τηλεόραση, να αγαπά βαθιά και ουσιαστικά και να ανακαλύπτει ότι η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ότι πραγματικά ζεις. Το storyline του Bill και του Frank είναι σπαραξικάρδιο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο σκληροτράχηλος Bill παίζει και τραγουδά στο πιάνο Linda Ronstadt, πίνει Beaujolais και μαγειρεύει για τον αγαπημένο του, συγκινείται με τις φράουλες που του κάνει έκπληξη ο Frank, φτιάχνει μια “φούσκα” αισθησιασμού και έρωτα για να ζήσουν την αγάπη τους κάτω από συνθήκες που αυτό φαντάζει πολυτέλεια. 

Η σχέση τους αποδεικνύει πώς ο gay έρωτας είναι περίπλοκος και ουσιαστικός, και ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας είναι τα μικρά πράγματα που μοιραζόμαστε που μας κάνουν ανθρώπους. Αυτή είναι η πραγματική ομορφιά, η ουσία της ζωής που μπορεί να μας αλλάξει ακόμα όταν η κοινωνία μας έχει οδηγήσει στο να γίνουμε ο χειρότερος μας εαυτός. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ζούμε ανθρώπινα και όχι απλά να επιβιώνουμε. Να πούμε επίσης ότι το τέλος του επεισοδίου δεν αφήνει κανέναν χωρίς δακρυσμένα μάτια.

Σε άλλο επεισόδιο, το back story της Ellie τη θέλει ερωτευμένη με την καλύτερη της φίλη, αλλά ο εφηβικός αυτός έρωτας δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ. Ένα βράδυ αποχαιρετισμού -καθώς επιλέγουν διαφορετικές πορείες στη ζωή- περνάνε μια κινηματογραφική βραδιά σε ένα εγκατελειμένο mall που καταλήγει στο να εκδηλωθούν τα συναισθήματα που έχει το ένα κορίτσι για το άλλο. Και αυτή τη φορά, η σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπει κανένα happy end, αλλά για ακόμα μια φορά το The Last of Us μας δείχνει ότι να είσαι queer σημαίνει το να απορρίπτεις τις νόρμες της κοινωνίας και ότι ο έρωτας είναι μια πράξη επαναστατική, όταν επιλέγεις να τον ζήσεις ακόμα και στις πιο σκοτεινές σου στιγμές.

Τα δύο love stories δεν χαροποίησαν πολλούς συντηρητικούς θαυμαστές του The Last of Us – τα γνωστά incel trolls – που προσπάθησαν να θάψουν τα επεισόδια αυτά με κακές κριτικές αλλά η ανώφελη προσπάθειά τους δεν έχει καμία σημασία, γιατί είναι αυτές οι ιστορίες που ενσωματώνουν την πραγματική διάσταση κι επιτυχία της σειράς και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της.

Το Last of Us προβάλλεται στην Ελλάδα από το Vodafone TV και στον υπόλοιπο κόσμο από το HBO και το HBO Max.
Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης