Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Τρία νέα αστυνομικά μυθιστορήματα από τη Βόρεια Ευρώπη

Στον τάφο κάποιου άλλου του Βρετανού “βασιλιά του αστυνομικού” Ίαν Ράνκιν. Ο συνταξιούχος επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην σκοτσέζικη αστυνομία, ώστε να εξιχνιάσει μια σειρά φαινομενικά τυχαίων εξαφανίσεων.  Πεισματάρης και αναρχικός, θα τα καταφέρει χωρίς να περάσει τις διαχωριστικές γραμμές του νόμου; (μετάφραση Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Μεταίχμιο)

Οι Φωνές του Ισλανδού Άρναλδουρ Ινδρίδασον έχουν κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Έτλεντουρ που καλείται να ξεδιαλύνει ένα κλασικό μυστήριο: στυγερό έγκλημα σε κεντρικό, καθωσπρέπει ξενοδοχείο του Ρέικιαβικ που οφείλεται σε σκοτεινές αμαρτίες.  Ταυτόχρονα, καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και κάτω από την πίεση χρόνου, ο ευφυής και συναισθηματικός επιθεωρητής πρέπει να διαχειριστεί τη σχέση με την κόρη του και ν’ασχοληθεί με την ερωτική του ζωή. (μετάφραση από τα αγγλικά Νίκη Προδρομίδου,  εκδ. Μεταίχμιο)

Η Σουηδέζα “Αγκάθα Κρίστι” Καμίλα Λέκμπεργκ προσφέρει το απολαυστικό whodunnit μυθιστόρημα Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου στο οποίο ο Μάρτιν, χωρίς τη βοήθεια του προϊσταμένου του Πάτρικ θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, σ’ένα αποκομμένο νησί.  Κατά το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό δείπνο ο Ρούμπεν, πατέρας της αγαπημένης του Μάρτιν, καταρρέει και σύντομα όλα δείχνουν ότι πρόκειται για φόνο.  Ποιο είναι το κίνητρο που οδηγεί τον δολοφόνο; (μετάφραση από τα σουηδικά Γρηγόρης Κονδύλης,  εκδ. Μεταίχμιο)

To δυσάρεστο νέο της εβδομάδας: Η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ, βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007, πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών.

Η Ντόρις Λέσινγκ είναι γνωστή για τη δυναμική της γραφή, κυρίως σε ό,τι συνδέει τη γυναικεία ιδεαλιστική εμπειρία με έναν κόσμο διχασμένο πολιτισμικά. Αξίζει να διαβάσετε τα διήγηματα που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο περιοδικό The New Yorker και συγκεκριμένα εδώ  θα βρείτε 3 από αυτά διαθέσιμα ειδικά προς ανάγνωση online για συνδρομητές και μη του περιοδικού.

Το πρώτο διήγημα λέγεται “A Mild Attack of Locusts” (1955) με φόντο τη Νότια Αφρική. Η δεύτερη ιστορία “Myself as Sportsman” (1956) είναι μια αφήγηση προσωπικών αναμνήσεων της Λέσινγκ, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού στο οποίο έλαβε μέρος. Και η τρίτη “The Stare” (1997), αφορά τον έρωτα και τους Έλληνες.

Εύη Μαλλιαρού

Share
Published by
Εύη Μαλλιαρού