Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Τρία Must See για τις επόμενες μέρες

Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ // On Demand Streaming – Πρεμιέρες Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Απριλίου στις 19:00

Για δεύτερη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 2020, από το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, έρχονται στο κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Φέτος, τα δύο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό χώρο, συνδυάζοντας προβολές σε θερινά σινεμά και ψηφιακές προβολές σε ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την τόλμη και την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του «εδώ και τώρα».

«Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη

Την Παρασκευή 23 Απριλίου, βυθιζόμαστε σε κόσμους με ήρωες που μιλούν για ανθρωπιστικά ιδανικά, επαναστάσεις και τη σωτηρία του κόσμου, αναζητούν τον έρωτα, θέλουν να θυμούνται τα όνειρά τους, εφευρίσκουν τον εαυτό τους σε μια χώρα σε «κρίση ταυτότητας», μέσα από τις βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020.

Το Σάββατο 24 Απριλίου, ταξιδεύουμε σε μέρη όπου αναζητείται ένα σημάδι ελπίδας ενάντια στις κοινωνικές καταβολές, μπαίνουμε στον αγώνα της αποδοχής, διαχειριζόμαστε τον προσωπικό μας χρόνο λίγο πριν το τέλος, στροβιλιζόμαστε ερωτευμένοι σε ήχους τέκνο, μυρίζουμε ευαίσθητα φυτά που ονειρεύονται να πετάξουν μακριά, αντιμετωπίζουμε τις αλήθειες μας στο οικογενειακό μας περιβάλλον, προσποιούμαστε ότι ζούμε φυσιολογικά σε εποχή εγκλεισμού, κυνηγάμε πεταλούδες, αντιμετωπίζουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος, πλάθουμε τους δικούς μας μικρόκοσμους μέσα από τις βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2020. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για 7 ημέρες από την ημέρα προβολής τους.

Info: onassis.org

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

ΜΟΥΣΙΚΗ // On Demand Streaming – Από 25 έως 27 Απριλίου στις 20:30

Στην ψηφιακή σκηνή του Adagio εναλλάσσονται συναυλίες που συνδυάζουν μελωδίες της Ανατολής και της Δύσης, στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες. Και οι τρεις συναυλίες θα μεταδοθούν από το site, το Facebook και το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube. Θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες από την ημέρα μετάδοσής τους.

Την Κυριακή των Βαΐων 25/4 η οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου, επέλεξε για το πρόγραμμά της αριστουργηματικές θρησκευτικές συνθέσεις και αποσπάσματα έργων για εκκλησιαστικό όργανο του Johann Sebastian Bach, του Johannes Brahms, της Jeanne Demessieux, του Simon Johnson και του Charles-Marie Widor.

Μεγάλη Δευτέρα 26/4, το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Εx Silentio παρουσιάζει, με όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους μέσα από μια ιστορικά ορθή απόδοση, σπάνιες αλλά και γνωστές παρτιτούρες μεγάλων συνθετών του Μπαρόκ, προσαρμοσμένες στο πασχαλινό κλίμα («Εν ωδαίς μεγαλύνομεν»). Η Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, μουσική διεύθυνση), η Φανή Βοβώνη, η Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (μπαρόκ βιολοντσέλο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο) αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο μπαρόκ κοντσέρτα και σονάτες των Telemann, Haendel, Mancini και άλλων συνθετών, αλλά και υπέροχες άριες δοξαστικού περιεχομένου φημισμένων μουσουργών της προκλασικής περιόδου, όπως ο Johann Sebastian Bach και ο Henry Purcell.

Ελένη Βουγιουκλή, Λουδοβίκος των Ανωγείων

Τη Μεγάλη Τρίτη 27/4, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγούδι, μαντολίνο), σε μια συναυλία αφιερωμένη στα μοιρολόγια της Μεσογείου για το θρήνο και τη λύτρωση, ερμηνεύει κρητικά μοιρολόγια από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα, και μοιράζεται τη σκηνή με την Ελένη (τραγούδι) και τη Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο), οι οποίες παρουσιάζουν κομμάτια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τα Βαλκάνια. Τους πλαισιώνουν οι μουσικοί: Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση, μπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα). Στο σχεδιασμό ήχου, ο Γιάννης Παξεβάνης.

Info: Megaron You Tube

Μίλτος Πασχαλίδης – Βιολέτα Ίκαρη

ΜΟΥΣΙΚΗ // Live Streaming – Κυριακή 25 Απριλίου στις 21:00

Ο Αθήνα 9. 84, εστιάζοντας στο Λόγο του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζει με ήχο και εικόνα 11 ραδιοφωνικές συναυλίες αφιερωμένες σε ειδικές θεματικές αλλά και σε στιχουργούς που το χαρακτήρισαν. Στη δεύτερη συναυλία αυτής της σειράς, ο Μίλτος Πασχαλίδης καλεί την Βιολέτα Ίκαρη στη σκηνή του Σταυρού του Νότου. Μαζί ερμηνεύουν 18 τραγούδια του Άλκη Αλκαίου. Ο «ποιητής που υποδύεται τον στιχουργό» όπως συνήθιζε να λέει ο Θάνος Μικρούτσικος για τον Άλκη Αλκαίο, εμφανίστηκε στην δισκογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 70 και η γραφή του, βαθιά συναισθηματική αλλά και με πολλές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα της νεότερης Ιστορίας, τον κατέταξε αμέσως σε μια από τις σημαντικότερες μεταπολιτευτικές φωνές στο τραγούδι μας.

Μίλτος Πασχαλίδης, Βιολέτα Ίκαρη

Συνεργάστηκε κυρίως με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και με άλλους συνθέτες και τραγουδοποιούς, ανάμεσά τους και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Μαζί τους ο Θύμιος Παπαδόπουλος στις ενορχηστρώσεις και τα πνευστά, ο Γιάννης Μπελώνης στο πιάνο, και ο Πάρις Περυσινάκης στην λύρα και τα έγχορδα. Η συναυλία θα μεταδοθεί από τη συχνότητα του σταθμού 98,3 και ταυτόχρονα θα μεταδίδεται με εικόνα στο κανάλι του Αθήνα 9,84 στο YouTube αλλά και στο site.

Info: Αθήνα 984 You Tube

POPAGANDA