ΤΕΧΝΕΣ

Totems ενός Φαντασιακού Πολιτισμού

Σε κάποιο μέρος άγνωστης γεωγραφικής και χρονικής τοποθεσίας, έξι αντικείμενα μοιράζονται μέσω του ήχου που εκπέμπουν την ιστορία των δικών τους δυστοπικών θεών.  Τι αφηγείται ο κάθε ήχος; Πού μας παραπέμπει; Τι συμβολισμούς και τι συχνότητες εκπέμπει το κάθε ένα από αυτά;

Το NOUCMAS και Ο Μετεωρίτης προσκαλούν έξι καλλιτέχνες να δουλέψουν με ήχους από την Αθήνα, το Ντιγιάρμπακιρ και τα Τίρανα και να εξετάσουν με τον δικό τους ποιητικό τρόπο τη σχέση τους με το μπετόν. Ο κάθε ήχος περιστοιχίζεται από ένα αντικείμενο – τοτέμ το οποίο λειτουργεί συμβολικά. Τα αντικείμενα αυτά λειτουργούν ως μνημεία ενός πολιτισμού που χάθηκε κάπως, κάποτε και για άγνωστο λόγο. Απέμεινε μόνο μια ηχώ η οποία κλειδώθηκε μέσα στα τοτέμ. Οι εγκαταστάσεις τοποθετούνται μέσα στο χώρο και διηγούνται, μέσω του ήχου τους, την ιστορία τους, δημιουργώντας παραλληλα ένα συνολικό ηχητικό περιβάλλον. Ο θεατής καλείται να περπατήσει γύρω τους, να τα προσεγγίσει και να τα ακούσει αυτόνομα κι ας είναι μέρος ενός συνόλου.

H έκθεση ‘Totems’ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομαδικού project ‘Concrete Contract’, μια καλλιτεχνική έρευνα σε σχέση με το τσιμέντο, τη χρήση του και τις επιπτώσεις του στην Αθήνα, το Ντιγιάρμπακιρ και τα Τίρανα. 

Παρατηρώντας τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού, όπως και το ρόλο που έχει σε κάθε μία από τις τρεις πόλεις, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είναι κομμάτι μιας δυστοπικής υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς που θα αφήσουμε πίσω μας. Εστιάζουμε στον τρόπο που μας περιβάλλει και στον τρόπο που επηρεάζει τη συλλογική μνήμη καθώς διαγράφει κομμάτια της ιστορίας και του φυσικού τοπίου. 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Vaha.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Arnold Kapinova, Cansel Deveci and Baran Güven, Konstanza Kapsali, Nikos Arvanitis, Thalia Raftopoulou, Sofia Zafeiriou

Εγκαίνια: Πέμπτη 23/6 στις 19:00 – 23:00

Ώρες: Πέμπτη με Κυριακή 17:00 – 20:00

Noucmas, Κάσου 3, Κυψέλη

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA