Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Το Σύμπτωμα που θα στοιχειώσει τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το Χωριό των Καταραμένων / Village of the Damned (1995) συναντά το Κουρδιστό Πορτοκάλι / A Clockwork Orange (1971) και τα δυο τους κάνουν μακροβούτια στις υποβλητικές νυχτερινές σιωπές της ελληνικής επαρχίας σ’ αυτή τη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή, με την οποία ο πολυταξιδεμένος σκηνοθέτης δουλειών όπως το Όνειρο του Σκύλου (2005) και το Μέσα στο Δάσος (2010), θα επιστρέψει φέτος στις οθόνες απ’ τις οποίες ξεκίνησε την καριέρα του: μιάμιση δεκαετία μετά το Polaroid (2000), ο Φραντζής ξαναγυρίζει στις Νύχτες Πρεμιέρας με το Σύμπτωμα.

Συνεχίζοντας να δοκιμάζει την ελαστικότητα των ορίων ανάμεσα στο πειραματικό και το αφηγηματικό, με το Σύμπτωμά του ο Φραντζής μπλέκει έναν μυστηριώδη, ατοπικό μίτο, απ’ αυτούς που μοιάζουν να είναι τυλιγμένοι σε αινίγματα που αμπαλάρονται με γρίφους. Μια σειρά από εμφανίσεις αλλόκοτων πλασμάτων σκορπάνε τον τρόμο στις ολοσιώπηλες νυχτιές της επαρχίας, η βία φαίνεται να είναι ο μόνος κώδικας επικοινωνίας τους, και καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν, η αφετηρία τους συμπυκνώνεται σε μία και μοναδική, εφιαλτική μορφή: ένα πλάσμα τυλιγμένο στο δέρμα, σφιγμένος μεσ’ στο biker jacket του και το στενό του τζιν, με μια αλλόκοτη διαβολεμένη μάσκα για κεφάλι, είναι ο παλιός γνώριμος των κατοίκων του νησιού που απειλείται. Ποια είναι όμως αυτή η μυστηριώδης, δαιμονική μορφή, και γιατί φαίνεται να ξέρει τόσα πολλά γι’ αυτόν η σιωπηλή γυναίκα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτη φωτός μπροστά απ’ τα αλλόκοτα weird waves του ελληνικού σινεμά, ο Άγγελος Φραντζής έχει μια κουλαμάρα ολόδικιά του, κι αν η σταθερή πορεία της καριέρας του προς την κατάκτηση της αντισυμβατικής αφήγησης δεν σε γοητεύει από μόνη της, οι πανέμορφες συνθέσεις στα νευρώδη κάδρα του, είναι αρκετές για να σε βυθίσουν στο όραμά του. Ίσως ο μόνος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σκηνοθέτης που μπορεί να κάνει τέτοιους πειραματισμούς με τέτοια καλλιτεχνική αρτιότητα, εικαστική πρωτοτυπία, δημιουργική στιβαρότητα κι αυτοπεποίθηση βλέμματος, ο Φραντζής εμφανίζεται πίσω απ’ την κάμερα ίσως πιο συγκρατημένος και στεγνός απ’ ό,τι σε παλιότερες δουλειές του, αλλά και πιο σίγουρος και υποβλητικός συγχρόνως.

 Τι είναι όμως τελικά το Σύμπτωμά του; Μια οικολογική παραβολή; Ένα ανεστραμένο μελόδραμα; Μια κοινωνιολογική αλληγορία; Ένα σχεδόν βουβό, art-house μετά-Αποκαλυπτικό prequel του Mad Max στην Αμοργό; Όλα αυτά και τίποτα, το μόνο σίγουρο είναι πως το Σύμπτωμα θα είναι ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα ραντεβού που μπορείς να κλείσεις στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής / Σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – Άγγελος Φραντζής / Παραγωγή: Οι κήποι, Φιλμική, 2/35,

Παίζουν οι: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαίδης / Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης / Σκηνικά: Δάφνη Κούτρα / Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα / Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης / Μουσική: Coti K.


Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν φέτος για 21η φορά, από 23/9 μέχρι τις 4/10, με προβολές στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Οπερα 1&2, Ideal και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ιωσήφ Πρωϊμάκης